Nyhed
Læsetid: 2 min.

Iraks hær mistænkt for overgreb på krigsfanger

Iraks hær og politi henretter tilsyneladende krigsfanger i strid med krigens regler. Det fremgår af en aktindsigt, som Information har fået fra det danske forsvar
Udland
6. august 2016

Det er tilsyneladende ikke kun Iraks shiamilitser og de kurdiske peshmerga-styrker, der begår krigsforbrydelser i jagten på Islamisk Stat.

Det fremgår af en aktindsigt, som Information har fået fra det danske forsvar. I mindst tre tilfælde har den danske styrke i Irak rapporteret hjem om billeder, videoer og udtalelser, som tyder på, at Iraks hær og føderale politi har henrettet krigsfanger i strid med krigens regler.

I et tilfælde har en irakisk major fortalt de danske soldater, at den irakiske hær henretter krigsfanger, som ikke er irakere – såkaldte foreign fighters.

I et andet tilfælde har de danske soldater set en video, hvor en person, der tilsyneladende er kaptajn i den irakiske hær, skærer hovedet af et lig på køleren af en jeep. Og i et tredje tilfælde har en irakisk officer vist billeder af IS-fanger, der er skudt gennem hovedet.

Flere gange tidligere har videoer, der angiveligt viser irakiske hærenheder henrette krigsfanger, cirkuleret på sociale medier og bl.a været omtalt af den amerikanske tv-kanal ABC og franske France24, hvilket i sommeren 2015 fik USA til at indlede en undersøgelse.

Læs også: 'Man dræber da ikke et barn...'

Herhjemme bekræfter Værnfælles Forsvarskommando, at den danske styrke har indberettet flere mulige overgreb, som angiveligt er foretaget af regulære irakiske styrker.

Men oberstløjtnant Jens Riis-Vestergaard, chef for hærens internationale operationer, understreger, at der ikke er tale om håndfaste beviser: »Meldingerne fra de danske soldater beror på andenhåndsberetninger i form af billedmateriale eller udtalelser fra irakisk side, hvis rigtighed og kontekst ikke har kunnet verificeres,« siger han.

Ifølge Riis-Vestergaard har det danske forsvar indberettet sagerne til koalitionshovedkvarteret i Bagdad og påtalt dem over for de ansvarlige irakiske chefer: »Hver sag er blevet påtalt over for den stedlige irakiske chef på Al-Asad Airbase,« siger han og understreger, at de danske soldater dermed »har gjort det, som der forventes af dem«. Nogen egentlig efterforskning af sagerne har Forsvaret imidlertid ikke foretaget.

Mangel på krigsfanger

Human Rights Watch og Amnesty International har løbende rapporteret om krigsforbrydelser begået af de irakiske shiamilitser og senest også af de kurdiske peshmergastyrker.

I forbindelse med befrielsen af Fallujah i juni var enheder fra det føderale irakiske politi ifølge HRW også involveret i mord, forsvindinger og tortur af krigsfanger.

Ingen af de to organisationer er i besiddelse af oplysninger om overgreb begået af Iraks regulære hær, men HRW’s Irak-efterforsker, Belkis Wille, finder ikke de danske indberetninger overraskende.

»Vi ved, at enheder fra det føderale politi har begået alvorlige overgreb ved Fallujah. Men derudover har vi bemærket en generel og foruroligende mangel på krigsfanger i forbindelse med befrielsen af Tikrit, Ramadi og Fallujah. Det giver anledning til alvorlig bekymring,« siger hun.

Amnestys efterforsker i Irak, Diana Eltahawy, har netop afsluttet en undersøgelse af overgreb ved Fallujah og understreger, at ofrene ofte ikke ved præcis, hvem der mishandlede dem eller dræbte deres medfanger.

»Vores foreløbige resultater tyder på, at de fleste overgreb beges af de irakiske militser, men det er meget sjældent, at ofrene kan sætte navn på gerningsmændene eller oplyse præcis, hvilken enhed de kom fra.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Problemet er jo at man netop ikke vinder borgerkrige på den måde ...tværtimod så nære man dem.

...man får forståelsen af, at koalitionens militærtaktiske metoder er yderst veludviklede, mens den politiske humane indsigt er på sinkestadet.

Lokalbefolkningen i området er vist fra barnsben vænnet til umenneskelige handlinger - de religiøse regler , der undertrykker kvinder, straffer utroskab med stening, påbyder henrettelse af homoseksuelle, lovpriser "æresdrab" o s v "programmerer" folk til at acceptere voldelige løsninger på konflikter.

Så i en krigssituaton er "springet" til henrettelse af fanger og andre krigsforbrydelser relativt beskedent - vold og død er jo allerede en integreret del af dagligdagens værdinormer hos de implicerede.

Vi skal vist vænne os til, at de nordiske landes værdinormer og respekt for menenskerettigheder kun vækker undren i områder som Irak og Syrien og lignende stater i regionen.

Så hvad skal vi ? - skal vi "bakke ud" og lade IS og lignende tiltage sig magten ? - eller skal vi "fægte " os igennem bedst muligt for at få en relativ forbedring ? -

- der er vist ingen "perfekt løsning" , så skal vi nøjes med det bedst mulige, eller lade det hele sejle sin egen sø ?

Velkommen til realiteternes verden .

...i en krigssituaton er "springet" til henrettelse af fanger og andre krigsforbrydelser relativt beskedent - vold og død er jo allerede en integreret del af dagligdagens værdinormer hos de implicerede.

Så bliver debatten vist ikke meget mere lagkagedansk... og uvidende.

Kære Bill Atkins ( kl 15.47)

Så længe undertrykkerne har et fast jerngreb om magten, så er der ingen der tør protestere og ingen der tør flygte ( - bl a fordi den tilbageværende familie kan blive straffet.)

Vil man friheden, bekæmpe koruption nepotisme og retsløshed m v, så må man sommetider lave en revolution og gennemleve en borgerkrig/krig o s v .

Den franske revolution var en sur sag for adelen og kongefamilien.
Den amerikanske revolution var en sur sag for den engelske konge og hans adel.
Den amerikanske borgerkrig var en sur sag for slaveejerne.
Den russiske revolution var en sur sag for Zaren og den russiske adel.
Den kinesiske revolution var en sur sag for kejserdømmet.

Men de 5 "begivenheder" satte gang i "sagerne" - ganske vist med vekslende succes og en del bump hen ad vejen ( - Kina og Rusland er stadig ikke demokratiske, men det kommer nok).

NU er det bl a mellemøstens og nordafrikas tur til at finde ud af det med kongedømme, diktatur,præstestyre, folkestyre, menneskerettigheder o s v - det bliver også en lang affære med en blanding af fremskridt og lejlighedsvise deprimerende tilbageslag,

Der er mange andre lande, hvor dårlig regeringsførelse, koruption og undertrykkelse vil føre til "eksplosioner" i årene , der kommer. ( Venezuelas politiske enevoldsherskere er f eks vist ved at miste grebet om magten i de nærmeste måneder.)

Typer som Saddam og Assad har ikke tiden for sig - de hører hjemme i "kassen" med Hitler, Stalin, Pol Pot, Kim Il Sung o s v)

Robert Kroll dine forklaringer er pinlige.
Der raser en krig i Mellemøsten hvor Vesten og Danmark er indblandet på den ene side, og et sted mellem 10 og 14 millioner mennesker er drevet på flugt og 400.000 mennesker er dræbt, og så giver du i forbindelse med anklager om, at vores allierede i borgerkrigen muligvis begår overgreb, udtryk for at vold og død er jo allerede en integreret del af dagligdagens værdinormer hos de implicerede.