Læsetid: 2 min.

I kampen mod vestlig indflydelse skal verdens-religionerne gøres kinesiske

Kinas Kommunistiske Parti vil gøre verdensreligionerne kinesiske. I det officielt ateistiske Kina er religion ikke en privat sag, men er en udfordring for partiet – især hvis de kædes sammen med vestlige værdier som demokrati og menneskerettigheder
13. august 2016

I sidste uge blev lederen af en protestantisk undergrundskirke, der ikke er anerkendt af staten, Hu Shigen, idømt syv år og seks måneders fængsel for statsundergravende virksomhed.

Han havde brugt »kristendommen som et lovligt fartøj til at udføre ulovligheder og sprede sine undergravende ideer«.

I samme uge blev to andre medlemmer af kirken idømt tre års fængsel. Yderligere en kristen aktivist Liu Yongping afventer endnu sin dom ved domstolen i Tianjin. De blev alle anholdt i juli sidste år sammen med omkring 200 aktivister og advokater.

Deres aktiviteter i kirken kædes sammen med advokatfirmaet Fengrui, der er kendt for at føre sager, der bliver set som en trussel mod Kinas Kommunistiske Parti.

Vestlig infiltration

Sammenblandingen af menneskerettigheder og religion huer ikke Kina, der ønsker at dæmme op for denne form for vestlig infiltration, skriver partiavisen Folkets Dagblad søndag.

Antallet af personer, der beskriver sig selv som kristne, muslimer eller buddhister stiger i det officielt ateistiske Kina, og de udgør i dag omkring en syvendedel af befolkningen. Det er acceptabelt, så længe deres religion ikke er et middel til at indføre vestlige ideer, der kan undergrave den kinesiske stat, skriver Wang Zuoan, der er direktør for Statsadministrationen for Religiøse Anliggender den kinesiske udgave af partiavisen Folkets Dagblad søndag.

Han advarer mod, at »nogle vestlige lande bruger ’religionsfrihed’ som dække for at blande sig i vores lands interne affærer«.

I stedet opfordrer Wang Zuoan til et langsigtet vejledningsarbejde, der på sigt skal gøre religionerne kinesiske:

»Religionerne i vores land skal blive virkelig kinesiske religioner og ikke ’religioner i Kina’,« skriver Wang Zuoan.

Det er en gentagelse af budskabet i præsident Xi Jinpings tale til Politbureauets Stående Udvalg om religion i april, hvor han udtalte:

»Vi skal resolut vogte mod oversøisk infiltration via religioner og forhindre ekstremisters ideologiske krænkelser«.

Xi krævede, at alle religiøse grupper indordner sig under Kinas Kommunistiske Parti.

I sin seneste rapport påpeger USA’s Kommission for International Religions Frihed »alvorlige brud på religionsfriheden«.

En kritik som Kinas Udenrigsministeriums talsmand, Hong Lei, afviser:

»Den kinesiske regering respekterer og beskytter fuldt ud borgeres ret til religiøs tilbedelse i overensstemmelse med loven.«

Der er dog eksempler på, at politiske hensyn er vigtigere end respekten for religionsfriheden.

Forud for Kinas afholdelse af G20-topmødet i Hangzhou i den sydøstlige Zhejiang-provins, er der blevet nedlagt forbud mod at afholde religiøse møder. I samme forbindelse har lokalregeringen sendt politiet ud for at fjerne alle kors i provinsen omkring 1.700 kirker, skrev The Guardian i juli.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu