Interview
Læsetid: 4 min.

’Min karriere som akademiker er i hvert fald slut’

I Tyrkiet har flere end 43.000 lærere og akademikere mistet deres job i de udrensninger, der er fulgt i kølvandet på kupforsøget. Information har fulgt de fyrede lærere i kampen for æresoprejsning
Indtil for nylig underviste Nazli Özgu på Süleyman Şah-universitetet i Tyrkiet. Nu er det lukket, og hun står – ligesom over 43.000 andre lærere og akademikere – uden job. Årsagen er en mistanke om forbindelse til kupforsøgets bagmænd, Gülen-bevægelsen.

Indtil for nylig underviste Nazli Özgu på Süleyman Şah-universitetet i Tyrkiet. Nu er det lukket, og hun står – ligesom over 43.000 andre lærere og akademikere – uden job. Årsagen er en mistanke om forbindelse til kupforsøgets bagmænd, Gülen-bevægelsen.

Anders Ahlgren

Udland
8. august 2016

»Det kan godt være, jeg bliver taget af politiet. Men jeg vil simpelthen have mine bøger og min violin tilbage,« siger Nazli Özgu.

Hun tager en dyb indånding og samler mod til sig inden det risikable forehavende med at forsøge at komme ind på det tomme universitetsområde – at komme derind, hvor hun indtil for ganske nyligt arbejdede.

Universitetet er blot en en af flere end 100 tyrkiske uddannelsesinstitutioner, som er blevet lukket ned på grund af mistanke om forbindelser til Gülen-bevægelsen, den religiøse bevægelse, der menes at stå bag kupforsøget.

For at komme hen til indgangen er Nazli Özgu nødt til at kravle over store sten og grusbunker. Ved indgangen møder hun et gitter med en rød seddel klistret på:

»Institutionen er lukket af staten i overenstemmelse med undtagelsestilstanden og med hjemmel i grundlovens paragraf 667 angående terrorforbrydelser«. Nazli Özgu ser en person bag ved gitteret og råber efter ham:

»Hallo, jeg arbejder på universitetet og vil gerne hente mine bøger.«

»Der er adgang forbudt på området, og dine bøger er beslaglagt i efterforskningsøjemed. Du må kontakte politiet, når efterforsk- ningen er afsluttet,« svarer manden surt.

»Jeg har også en violin på mit kontor. Den kan vel ikke være under efterforskning?«

»Alt efterforskes, også blyanter. Forsvind herfra nu,« lyder det fra manden bag gitteret.

Nazli Özgu gør, som hun får besked på og klatrer tilbage, hvor hun kom fra.

»Det er så ydmygende, at jeg ikke kan holde det ud. Indtil for nylig var jeg stolt over at kalde mig akademiker og nød de studerendes og omgivelsernes respekt. Nu bliver jeg behandlet som en forbryder,« siger Nazli Özgu.

Over 100 uddannelsesinstitutioner er blevet lukket efter kupforsøget i Tyrkiet. Flere end 40.000 har mistet deres job.

Over 100 uddannelsesinstitutioner er blevet lukket efter kupforsøget i Tyrkiet. Flere end 40.000 har mistet deres job.

Lefteris Pitarakis

Håber på oprejsning

Tyrkiets regering mener, at de omfattende udrensninger inden for uddannelsesvæsnet, domstolene og andre statslige institutioner er nødvendige. Præsident Erdogan har kaldt Gülen-bevægelsen en virus, som må rykkes op med rode.

I en anden del af Istanbul viser fysiklæreren Sultan Aktas med bekymret mine et brev frem fra Undervisningsministeriet.

»Det er så forfærdeligt at blive anklaget for at have forbindelser til Gülen-bevægelsen. Indirekte er det også en anklage om, at jeg står på kupmagernes side,« siger Sultan Aktas, som er blevet fritaget fra tjeneste i sit job på et gymnasium.

Sultan Aktas troede ikke sine egne ører, da hun blev ringet op af skolens rektor. Undervisningsministeriet havde givet rektoren en liste med navne på lærere, som var mistænkt for at have forbindelser til Gülenbevægelsen. Hendes navn stod der.

Læs også: Erdogans kulturrevolution starter i skolen

»Naturligvis er jeg imod et kup, og jeg har heller intet med Gülenbevægelsen at gøre. Jeg er kurder, aktiv i en fagforening på venstrefløjen og er ikke det mindste religiøs. Men frem for alt er jeg lærer, og jeg tror på viden og uddannelse,« siger hun.

Da Sultan Aktas havde sundet sig, kom hun i tanke om, at hun nogle år tidligere optog et lån i en bank, som kædes sammen med Gülen-bevægelsen.

»Det var i 2010, mens Gülen-bevægelsen stadig kom godt ud af det med regeringspartiet AKP og endnu ikke var blevet stemplet som terrorister. Jeg fik gode lånevilkår og havde ingen betænkeligheder i forhold til, hvem der stod bag banken, og jeg havde ingen idé om, at det kunne give mig problemer senere,« siger Sultan Aktas.

Banken blev overtaget af staten sidste år. Nu forsøger Sultan Aktas med hjælp fra sin mand, som er advokat, at udarbejde et skriftligt forsvar, som også forklarer banklånet. Men indtil videre har de ikke kunnet finde nogen i Undervisningsministeriet, som vil tage imod forklaringen.

Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, erkendte i løbet af ugen, at der sker uretfærdige udrensninger i de statslige institutioner.

»Vi kommer til at skelne mellem de, som virkelig er skyldige, og de, som er uskyldige,« sagde Binali Yildirim til Tyrkiets statslige nyhedsbureau Anadolu i sidste uge.

Sultan Aktas håber på æresoprejsning og på at få sit job tilbage. Men hun er bange for, at det kan trække ud og siger, at selve mistænkeliggørelsen er uudholdelig.

»Jeg har det så frygteligt ved tanken om, at skoleåret snart begynder, og tænker på, hvad mine studerende kommer til at høre om mig,« siger Sultan Aktas.

Hadsk stemning

Tilbage ved universitet er Nazli Özgu ved at få vejret igen efter at være klatret over den opgravede indkørsel. Hun har ingen forhåbninger om at få sit job tilbage.

»Min karriere som akademiker er slut. I hvert fald i Tyrkiet.«

Nazli Özgu er overbevist om, at hun bliver sortlistet inden for alle job i uddannelsesektoren, fordi hun har arbejdet på et af Gülen-bevægelsens universiteter.

»Det føles så uretfærdigt. Jeg er ikke og har aldrig været tilhænger af Fethullah Gülen. Jeg er ikke engang religiøs.«

Meningsmålinger efter kupforsøget viser, at et stort flertal i Tyrkiet opfatter Gülen-bevægelsens store indflydelse på samfundet som en trussel. Der er også bred opbakning til udrensningerne i offentligheden.

Nazli Özgu er selv kritisk over for, hvor mange af Gülen-tilhængerne, der nærer en større loyalitet til bevægelsen end til deres arbejdsgivere, men samtidig er hun bekymret over den hadske stemning, som rammer de af hendes kolleger og studerende, som faktisk er tilhængere af bevægelsen.

»De fleste er jo ganske almindelige medborgere og fromme muslimer, som aldrig ville støtte et militærkup,« siger Nazli Özgu.

Hun søger nu efter et nyt job. Bøgerne har hun ikke de store forhåbninger om at få tilbage. At købe en ny violin må hun vente med, til hun får et nyt job. Men hun kommer til at savne livet på universitetet.

»I hele min akademiske karriere har jeg beskæftiget mig med, hvordan minoriteter og anderledes tænkende bliver ramt af vilkårlige straffe i Tyrkiet, særligt i kølvandet på militærkup. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg selv en dag ville blive offer for det.«

Nazli Özgu er et opdigtet navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"....Jeg er kurder, aktiv i en fagforening på venstrefløjen...."

Mon det ikke er grund nok til at blive udelukket i Tyrkiet....?

Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Einar Carstensen, Torben Skov, Robert Ørsted-Jensen, peter fonnesbech og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Gülen-bevægelsen er på en og samme tid Tyrkiets trotskisme og rigsdagsbrand. Erdogan stopper sgu ikke før de sidste dråbe er presset ud af den citron.

Steffen Gliese, Carsten Wienholtz og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Trods det fremviste sammenhold under demonstrationerne, har Recep Tayyip Erdogans politik, - "dem der ikke er med os, er imod os," skabt enorme spændinger i det tyrkiske samfund, for Tyrkiet er faktisk ikke et homogent samfund. Og skuffede forventninger er desuden noget af det værste man har.

F.eks. har man været ECC-medlem siden 1963, og søgt EU-medlemskab gennem 11 år. Og Erdogans åbne statskup, - for det er faktisk et statskup begået med demokratiske midler, har bragt både visumfrihed og EU-medlemskab meget længere væk.

Det er derfor sandsynligt, at despoten har fået så meget af "ånden ud af flasken", at Türkiye Cumhuriyeti bliver det næste "Syrien". - For Tyrkiet har en væbnet styrke på 1.040.000 mand, og har trods nationens ringe alder gennemlevet 4 militærkup, så man har virkelig opbygget en baggrund og præcedens for en voldsom borgerkrig.

Steffen Gliese, Anne Eriksen, Hans Paulin og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Peter Hoffmeyer

Hvilket kup ? Erdogans hjemmelavede amatørteater der tilbage i juli ?
Det var ikke noget kup. Come on!! Jeg har set bedre organiserede 2.klasser.
Taler vi virkelig stadig som om der var et seriøst kupforsøg i Tyrkiet ? - Så har jeg en en grund i Rom med nogle ruiner på, som jeg gerne vil sælge til højestbydende.
Kup ? I guder !! - min bare røv !

Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Henrik Leffers, Gert Romme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Søren Hansen

Lidt sproglig vejledning: I Danmark bruges begrebet "akademiker" om alle, der har gennemført en akademisk uddannelse. Dvs. folk med lange videregående uddannelser.

Det er således ikke direkte sammenligneligt med det engelske "academic", som alene refererer til universitetsundervisere og forskere.

Hvis jeres overskrift skulle være korrekt, skulle den således lyde "Min karriere som universitetsunderviser er i hvert fald slut".

Alternativt kan vi vælge at være ligeglade og videregive en forfladiget sprogopfattelse til mindre opmærksomme læsere og den yngre generation.

Steffen Gliese, Hans Aagaard, Anne Eriksen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Gülen-bevægelsens forsøg på kup blev afsløret og forpurret i opstarten (...af russiske hackere? "Putin min ven"), og Erdogans paranoide modkup, har udviklet sig til en seriøs udrensning.

Peter Hoffmeyer

Hvor har du den med Gülen-bevægelsen fra ? Fra den uskyldsrene præsident, eller hans skælvende entourage - med en tilfældig(?) plan for total magtovertagelse. Klar på forhånd; effektueret nådesløst og indøvet ?
Hvis så det bare var den eneste søforklaring man skal have ned.

Ting er sjældent som de ser ud; det er for dyrt. Og virkeligheden i øvrigt for let at manipulere.
Russiske hackere er ellers altid sandhedsvidner af høj kvalitet, hvad bliver ikke det næste ?

Nu kan jeg næppe hævde at være professionel fagmand på dette område, men hvis ikke min hukommelse svigter mig helt, blev hele første side i 'Coup d'etat, par les idiotes' - ikke bare sprunget ubekymret over, men udeladt med en frækhed næppe set lignende i moderne tider.

Peter Hoffmeyer, nu du ikke kan kan hævde at være professionel fagmand på dette område,, men alligevel afviser Gülen-bevægelsens hvad er så din forklaring. For du tror vel ikke at Erdogan selv står bag?

Peter Bækgaard

Erdogan og Putin er to alen af samme stykke. Den eneste forskel er at Erdogan er knap så diskret i sine metoder, og at Erdogan er NATo medlem. hverken Erdogan eller Putin tåler kritik af deres ambitioner for de to nationer. De skal nok også blive gode venner igen....

Steffen Gliese, Anne Eriksen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Det er voldsomme handlinger der sker i Tyrkiet for tiden, og meget er styre fra en præsidentpost, der officielt alene er repræsentativ og indtil for nylig med valget af Erdogan også var det.

Måske skal vikke ærbødigt nævne manden ved navnet Erdogan, - men i stedet bruge "Erdolf"!?

Peter Hoffmeyer

Bill Atkins,
Jeg afviser sådan set ikke noget, ingen mistænkte er udelukket på forhånd. Jeg forholder mig til det tilgængelige bevismateriale og de logiske slutninger der kan drages heraf.

Bemærkningen om min manglende faglige kvalifikation handlede alene om hvad der præcis står på første side i bogen 'Coup D'etat, par les idiotes' - og om hvorvidt 'kupmagerne' har sprunget hele den første side over.
Der er kun den ene side i bogen - resten er henvisninger og referencer, mange af dem i øvrigt tyrkiske, så den generelle stemning er at side 1 ikke bør springens over. ;)
Det var en måde at kommunikere til dig og andre at jeg aldrig har set et så nosseløst, tandløst, hjælpeløst og håbeløst uforberedt og uorganiseret kupforsøg - nogensinde, nogen steder, hvorfor der forekommer svært at acceptere som et seriøst kupforsøg.
Det ligner amatørteater organiseret af den gruppe der ville have størst nytte heraf og det er afgjort Erdogan.

Af hvilke grunde afviser du Erdogan som bagmand ?

Det skyldes flere ting, men en del af dem er opremset i denne tidlige (ikke magtredigerede) analyse:
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/orientering-2016-07-18#!/

Hvis ovenstående link ikke virker så her:

http://www.dr.dk/p1/orientering/orientering-2016-07-18

Peter Hoffmeyer

Ja jeg har selvfølgelig ikke hørt hele udsendelsen, men kan du løfte sløret for om den indeholder andet end gentagelser af Erdogans version af begivenhederne ?

Der var jo trods alt generaler og soldater der handlede ..og mistede livet i kamp. Og Erdogans forhold til militæret er mere end anstrengt ekv. erklærer han undtagelsetilstand i stedet for at følge forfatningen og erklære krigsretstilstand ...men du må selv samle alle brikkerne.
Men iøvrigt må du vel selv kunne pege på en kupmager?

Peter Hoffmeyer

Det er jo det jeg gør - ganske tydeligt endda. Jeg vil gerne gentage hvis det ikke stod klart.
- Håbløst dårlig planlægning og udførelse af 'kupforsøget'.
- Erdogan på intet tidspunkt truet eller bare tilbageholdt.
- Den latterlige lethed 'kupforsøget' slås ned med, nærmest uden kamp; mod soldater der ved at alt andet end total succes, med meget stor sandsynlighed, vil betyde smerte og død for dem selv, deres familier og nære bekendtskaber.
- Gülen fastslås som bagmanden dagen derpå.
- Efterspillet.
- Den åbenlyst indøvede plan for udrensning Gülen-bevægelsen i hele det tyrkiske samfund.
Osv osv. - Alt peger på at kuppet blev planlagt af Erdogan og hans inderkreds med det formål at konsolidere magten permanent.

Alt hvad du nævner - og ikke nævner - behandles og imødegås mere eller mindre i udsendelsen jeg linker til. I mine øjne peger det mere på, at en kupjunta, inden for hæren har mærket jorden brænde under sig, og i panik har sat kuppet igang en dag eller to for tidligt, ufærdigt og delvist...

...men egentlig er det mindre vigtigt - fakta, i dag, er som de er, og i vores postfaktuelle æra må man bare arbejde videre med den givne situation ..retfærdig efterbehandling er jo uden indflydelse. Nogen tror det ene, og andre det andet.

Men påfaldende er det at Erdogan så tydeligt dyrker Putin frem for USA ...lige pt.

Peter Hoffmeyer

Jeg har fulgt 'opklaring' og behandling gennem adskillige andre medier, og det er ganske tydeligt at den udlægning alene baseres på påstande fremsat af Erdogan & Co. der udgør en part i denne sag - den part med mest at vinde.

Jeg er svært uenig i din udlægning af virkeligheden i det post-faktuelle samfund. Jeg finder sågar den holdning du udtrykker, for værende direkte medskyldig.
Tingene er hvad vi gør dem til - hverken mere eller mindre.

Randi Christiansen

Så fik erdogan og co vist den ged ret effektivt barberet. Det varer nok længe, for nogen tyrkere tør ytre sig offentligt om andet end statssanktionerede synspunkter. Men selvfølgelig, hvis man i den tyrkiske regering har vurderet, at aktionerne er nødvendige for at forhindre mere eller mindre under cover vestlig take over a'la ukraine, så er det jo egentlig disse interesser, der har fremprovokeret erdogans statsfascisme. Vestlige magters rænkespil er og har altid været fuldt på højde med andre globale spilleres. Det værste i den forbindelse er næsten det hykleri, hvormed man søger og i stort omfang lykkes med at bilde sine befolkninger ind, at retten er på 'vores' side, og at det er de andre, som er de onde. En påstand der bliver indlysende latterlig med tanke på det sindssyge rod, usa og co efterlod irak i, og som er skyld i at mellemøsten, nær-og fjernområder er kastet ud i endnu større kaos end før denne invasion i demokratiets dermed vanhelligede navn. Følg pengene - find de ansvarlige.