Interview
Læsetid: 2 min.

’Klagerne har givet et bedre projekt’

Hos Femern A/S afviser kommunkationsdirektør Ajs Dam den kritik, der er rejst fra de lokale på Femern og fra tyske naturbeskyttere. Han mener, de fører en skræmmekampagne
Udland
26. august 2016

– På den tyske side er der stor tvivl om, hvordan vandmiljøet vil klare sig, når I graver op mod 30 millioner ton jord og sand fra havbunden – hvordan imødekommer I den tvivl?

»Langt det meste bliver liggende lige ved siden af gravearbejdet. Hvilken påvirkning vil resten så have? Det, som tyske og danske eksperter kan dokumentere, er, at der kun er meget begrænsede konsekvenser. Femern Bælt har i forvejen meget grums i vandet, så det er plante- og dyrelivet så at sige vant til. Men det er klart, at lige der, hvor vi graver, har det konsekvenser. Derfor kompenserer vi bl.a. med at reetablere et stenrev, og vi sørger for, at der tilføres mindre kvælstof fra landbruget på den tyske side.«

– Den tvivl, der er på den tyske side, er altså ryddet af vejen?

»Ja, men jeg oplever også, at der er nogen, der fører en skræmmekampagne, der overdriver de miljømæssige konsekvenser, som så skal bekymre lokale beboere. Der er en debatkultur, hvor man i højere grad bruger følelser frem for fakta. Så derfor lytter vi og går i dialog og lægger så mange fakta frem, vi overhovedet kan.«

– På den tyske side lyder kritikken fra flere sider, at Femern A/S ikke helt har forstået, hvad der kræves, for at blive godkendt. Hvad siger du til kritikken?

»Jeg kan afvise, at der er noget, vi har overset, det har vi naturligvis ikke. Jeg kan forstå, at nogen som led i kampen ønsker at undergrave legitimiteten hos vore mange dygtige tyske medarbejdere, som altså gør det godt. Men det er da heller ikke blevet nogen dårligere ansøgning. Det er blevet et bedre projekt, der er bedre forklaret. Det er jo også formålet med høringsrunderne.«

– Ud af de reserver, I har afsat, hvor mange penge kan I risikere at betale, hvis projektet udsættes i yderligere flere år, hvis klagerne får mulighed for at føre en retssag med opsættende virkning, som de truer med?

»Der er i den finansielle analyse for projektet forsigtigt lagt til grund, at vi får opsættende virkning, og vi derfor først får lov at gå i gang i 2020. Vi har en samlet reserve på 7,3 mia. kr. til hele projektet, og der er afsat en væsentlig del heraf, knap en fjerdedel, til den tyske proces. Det kunne være til miljøkompensationer eller krav fra entreprenørerne.«

– Men hvorfor overhovedet tegne kontrakt, hvis man ikke kender udfaldet af de tyske miljøgodkendelser?

»Vi har fået nogle meget stærke tilbud ind, og vi har betinget os af miljøgodkendelsen. Men vi kan så også trække på entreprenørernes viden, så vi kan få ekstra beregninger til at håndtere de tyske krav. Vi har vurderet, at det er den bedst mulige løsning, at vi både har nogle faste partnere, men også har fået indbygget en vis fleksibilitet i kontrakterne.

Læs også: Den forbandede forbindelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Luk projektet!

Torben Lindegaard

@Jørgen M Mollerup

Sludder!!