Nyhed
Læsetid: 1 min.

Mali-flygtninge anklager soldater for overgreb

Nomader flygter fra Mali, hvor konflikten spreder sig
Udland
20. august 2016

Hundredvis af flygtninge er ankommet til Mauretanien fra Mali som følge af en konflikt, der spreder sig, blot et år efter at der blev indgået en fredsaftale.

Ankomsten af mere end 500 Fulani-nomader øger presset på Mbera-lejren i det sydøstlige Mauretanien, hvor hjælpeorganisationer kæmper for at opfylde behovene for de 42.000 flygtninge, som har boet der, siden de flygtede fra det nordlige Mali i 2012.

»Jeg blev slået så mange gange af maliske soldater,« siger Aissata Diallo (navnet ændret for at beskytte hendes identitet, red.), som ankom i sidste måned med fire børn under seks år fra Nampala.

»Soldaterne kommer til dit hjem. Hvis de ikke kan finde mændene, binder de kvinderne og slår og sparker os. Min brors kone aborterede efter at være blevet slået med en kølle.«

Diallo siger, at familien flygtede fra Mali, efter hendes mand var blevet anholdt af hæren sammen med fire andre og taget til fængslet i hovedstaden Bamako.

»De blev torteret. En af mændene døde,« hævder hun og fortæller, at hendes mand er hyrde og ikke har nogen kontakt til Amadou Koufa, Fulani-salafist-jihadisten, som er en af Malis mest eftersøgte mænd.

Påstandene om overgreb er umulige at tjekke, men de stemmer med rapporter indsamlet af Human Rights Watch. Diallo ser blank ud i blikket, adspurgt om hun kender Koufa, hans radikale Dawa-sekt, eller hans befrielsesfront MLF:

»Jeg ved ikke, hvorfor hæren kommer til os,« siger hun. »Vi er ikke i nogen væbnet gruppe. Vi er hyrder. De kan bare ikke lide os.«

©The Guardian og Information. Oversat af Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her