Baggrund
Læsetid: 4 min.

Mandelas parti risikerer at tabe lokalvalg i storbyer

ANC’s Jacob Zuma forsøger at fiske stemmer i Pretorias slum op til dagens valg. Men måske er Sydafrikas politiske landskab ved at blive tegnet op på nye måder
Afstemningsstederne er klar til lokalvalget i Sydafrika i dag – et valg, der kan blive skæbnesvangert for det mangeårige regeringsparti ANC.

KIM LUDBROOK

Udland
3. august 2016

Solen er stået op over Soshanguve. Det er vinter i Sydafrika, og hvis man bor i et dårligt isoleret, uopvarmet hus i det nordlige Pretorias vindblæste højereliggende områder, betyder det kolde og søvnløse nætter. Med morgenerne kommer varmen, og i disse tider også politikerne.

I dag går Sydafrika til valg. Op mod 26 millioner registrerede vælgere vil stemme til borgmester- og byrådsvalg og muligvis samtidig tegne det politiske landskab op på ny.

ANC risikerer at få færre end 60 procent af stemmerne for første gang, siden de kom til magten i 1994. Måske taber partiet endda nogle af de største byer. Meningsmålinger peger på, at oppositionspartiet Demokratisk Alliance (DA) – der er gået til valg på en total fornyelse af sydafrikansk politik, men hidtil har haft vanskeligt ved at bryde igennem uden for sin hjemmebane i den vestlige del af landet – nu fører i de vigtigste byer.

ANC’s ledende folk har affærdiget målingerne. I Pretoria sagde ANC’s borgmesterkandidat, Thoko Didiza, at hun var sikker på sejr.

»Min kampagne går rigtig godt,« sagde den 51-årige forhenværende minister til The Guardian.

DA’s 36-årige kandidat Solly Msimanga mente derimod, at »øjeblikket er inde til, at vi kan få skrabet muggen væk«.

Der er i sandhed meget på spil. At miste grebet om byer som Pretoria og Johannesburg vil være et stort prestigetab for ANC og få den allerede ulmende utilfredshed med præsident Jacob Zumas ledelse – af både partiet og landet – til at brede sig.

ANC vil også miste afgørende indflydelse på omkring 14 millioner menneskers hverdag og adgangen til årlige budgetter på 10 milliarder dollar. Det ville desuden være et grundlæggende psykologisk chok for mange ANC-ledere. En af dem sagde for nylig til partitilhængere, at ANC, der førte an i kampen mod apartheid-regimet i 1970’erne og 1980’erne, er »udvalgt af Gud«.

Pretoria, der også er kendt under navnet Tshwane, er en vildtvoksende by. Kontrasten mellem livet i de massive villaer bag høje mure i de rige kvarterer som Waterkloof og livet i slumkvartererne er kolossal. Der er kroniske problemer med stoffer, og byen har nogle af verdens højeste kriminalitetsrater.

På trods af, at ungdomsarbejdsløsheden ligger på omkring 36 procent, er det imidlertid også mulighedernes by, og den tiltrækker titusindvis af migranter fra landdistrikterne og nabolandene hvert år. Mange slår sig ned i trøstesløse midlertidige og illegale boliger i udkanten af Pretoria.

Soshanguve blev etableret af apartheid-regimet på et stort, tomt, fladt plateau nord for byen. I løbet af de seneste 20 år har skiftende ANC-regeringer bygget boliger, veje og parker og indlagt basal infrastruktur. At det er ANC’s hjemmebane, var tydeligt, da Didizas konvoj kom rullende ind i det fattige kvarters lokale bymidte.

Partifunktionærer varmede menneskemængden op med protestsange fra ANC’s storhedstid. En af dem handler om de pansrede vogne, som apartheid-politiet brugte til at kontrollere slumkvartererne med rå magt. Referencerne gik imidlertid hen over hovedet på Portia Chake, som ikke forstod de gamle slangudtryk for panservognene, men den 34-årige forstod godt de slagord, der fulgte: »I kan anholde os, tæve os, men vi vil aldrig lægge os fladt ned.«

Didiza, der var iklædt en T-shirt fra fejringen af ANC’s 104-års fødselsdag, oplistede alle partiets meritter i sin tale. En forudsigelig strategi, mente eksperter.

»ANC har været ved magten siden 1994 og vil naturligvis forsøge at tage æren for alle forbedringer, der er sket i den tid. Og der har ganske vist været markante forbedringer af folks livsvilkår generelt i den periode,« siger Gareth Newman, der er specialist i regeringsførelse ved Institute for Security Studies (ISS) i Pretoria.

»Men fra 2009 og frem ser statistikkerne ikke nær så gode ud, faktisk er det på nogle områder gået tilbage,« tilføjede han.

Der har også været stadigt flere protester fra befolkningen. De fleste fredelige, men rundt om i landet er der alligevel hver dag fem-seks demonstrationer, der udvikler sig voldeligt.

ANC er plaget af en lang række problemer. Et af dem er interne stridigheder. Didizas udnævnelse som borgmesterkandidat i Pretoria satte gang i dødbringende optøjer i Soshanguve og de omkringliggende kvarterer.

Der er alvorlige økonomiske problemer på landsplan, og den ene dårlige sag efter den anden klæber til Zuma, hvis opbakning længe har været for nedadgående.

På DA’s møde i et fattigt område i det centrale Pretoria var der mange potentielle vælgere, der sagde, at de ville stemme på oppositionen i protest mod korruption inden for regeringen og ANC som helhed.

»De har forvandlet sig til en flok tyve,« siger 44-årige Esme Mofokeng, der har stemt på ANC ved alle foregående valg.

Zuma er under anklage for upassende relationer til en uhørt rig familie af virksomhedsejere og er blevet pålagt at tilbagebetale statslige midler, som han har anvendt til forbedringer af sin private bolig.

Ifølge Didiza er de vælgere, hun har mødt, enten upåvirkede af anklagerne mod Zuma og partiet eller tror ikke på, at de passer.

Den opfattelse understøttes af meningsmålinger, der viser, at det vigtigste for vælgerne er ANC’s meritter i forhold til at skaffe basale fornødenheder til befolkningen.

Mange af de huse, skoler og sundhedsklinikker, der er blevet bygget, er af ringe kvalitet, og der er fortsat et uløst problem omkring fordeling af jorden.

De fleste eksperter spår, at ANC beholder magten, men med et mindre flertal.

»Vi er ikke nået til et vendepunkt endnu, men det må forventes, at opbakningen vil svinde yderligere. Formentlig vil den ryge ned på nogle og halvtreds for første gang i demokratiets tid i Sydafrika,« siger Gareth Newman fra ISS.

DA har imidlertid også sine problemer. Kritikere beskylder dem for primært at varetage Sydafrikas hvide minoritets interesser, men få objektive iagttagere vil benægte, at DA’s ry for kompetent administration er fortjent. Det er muligvis bare ikke helt nok til at bringe partiet til magten – endnu.

29-årige Dio Kabelo fra Soshanguve forklarede, hvorfor han vil stemme på ANC:

»Jeg er født ind i ANC. For mig betyder det liv, det betyder frihed.«

 

© The Guardian og Information. Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her