Baggrund
Læsetid: 4 min.

Oslo Politi henlægger sag om mordbrand på Scandinavian Star

Efter to års fornyet efterforskning er Oslo Politi nået frem til akkurat samme konklusion som i marts 2014: Der er ikke grundlag for at tiltale nogen for branden på Scandinavian Star
Udland
10. august 2016
Mike Axdal overlevede branden på Scandinavian Star, men mistede sin far og bror. Han mener på linje med den norske pårørendeforening, at Oslo Politi reelt har undersøgt sig selv.

Tor Birk Trads

Efter at have brugt to år, gennemgået 60.000 siders dokumenter og afhørt 70 vidner i 18 lande har Oslo Politi nu officielt henlagt sagen om de påsatte brande på norgesfærgen Scandinavian Star, der i april 1990 kostede 159 personer livet.

»Vi er ikke kommet nærmere gåden om hvem, der står bag, og det er heller ikke sandsynligt, at sagen kan opklares. Det er derfor hverken formålstjenligt eller hensigtsmæssigt med ny efterforskning.«

Sådan afsluttede anklager ved Oslo Politidistrikt Hanne Fauske et pressemøde i Oslo i går eftermiddag, efter at hun sammen med politimester Hans Sverre Sjøvold og efterforskningsleder Terje Bechmann Dahl på et overordnet plan havde præsenteret resultaterne af Oslo Politis efterforskning siden juni 2014.

Den fornyede efterforskning kom dermed til akkurat samme resultat, som en specialistgruppe i marts 2013, der ligeledes var nedsat af Oslo Politi.

På pressemødet i går understregede de tre politifolk, at efterforskningen af de påsatte brande naturligvis havde været underlagt akkurat samme strenge krav til en bevisvurdering som alle andre sager: For overhovedet at kunne rejse en tiltale skal sagen være bevist ud over en enhver rimelig og fornuftig tvivl, og det har politiets fornyede anstrengelser de seneste to år altså ikke kunnet løfte.

Efterforskningen har ifølge det mandat fra den norske rigsadvokat, man har arbejdet efter, koncentreret sig om to spor: for det første brandudviklingen på færgen, hvor den første af et antal brande brød ud kl. ca. 01.40 natten til den 7. april 1990, mens færgen var på vej fra Oslo til Frederikshavn, og for det andet om der kunne være et økonomisk motiv til brandene, som efter al sandsynlighed er påsatte.

Det bøjede hydraulikrør

Politiet har specielt koncentreret sig om et hydraulikrør på færgens Y-dæk. Det skulle ifølge kritikere være blevet udsat for sabotage og løsnet med det formål at udlede store mængder diesel- og hydraulikolie til endnu en brandstiftelse 12 timer efter den første. Det afbøjede rør skulle være et tydeligt tegn på, at nogen med teknisk indsigt og kendskab til færgen – og derfor formentlig nogen fra besætningen – havde været indblandet i ildspåsættelserne.

Men her kommer tvivlen ifølge politiet ind i billedet. Sagkyndige fra firmaet Servi Group, som politiet har konfereret med, afviser nemlig kritikkerne. Servi Group, som skulle have særlige kompetence inden for netop hydraulik, mener ikke, at det overhovedet har været muligt med håndkraft at bøje røret. På grundlag af de fotografier, der findes af korridoren med det bøjede rør, mener de sagkyndige heller ikke at kunne registrere spor efter anvendelse af nødvendigt værktøj eller andre hjælpemidler.

Sandsynligvis skyldes bøjningen af hydraulikrøret derfor den kraftige varmeudvikling i den snævre korridor, mener Servi Group.

På samme måde afviser Servi Group, at røgens farve, som på gamle videoer og fotografier ses strømme ud fra det brændende skib, kan sige noget som helst om, hvorvidt der har været anvendt brændbare væsker.

Fornyede afhøringer af de brand- og redningsfolk, der i sin tid blev sat ned på skibet for at slukke branden, tyder heller ikke på brug af væsker, oplyste Hanne Fauske. Ingen havde registreret lugt af f.eks. diesel, lige som der heller ikke havde været spor i slukningsvandet efter olie.

Ifølge Oslo Politi er det derfor ikke til at afgøre, om der reelt har været anstiftet mere end to brande på færgen. Senere opblussen har derfor højst sandsynligt været forårsaget af den enorme varme i skibets stålskrog.

Dertil kom, at slukningsindsatsen havde lidt under bl.a. manglende mandskab, manglende efterslukning og manglende iltflasker til røgdykkerne, der også havde skullet bruge den første tid på skibet til at lede efter mulige overlevende.

Heller ikke i efterforskningens andet spor har Oslo politi kunnet finde grundlag for at rejse tiltale mod nogen. De uklare ejer-, reder og betalingsforhold omkring Scandinavian Star har ikke mindst danske Mike Axdal, der selv overlevede branden, men mistede sin far og bror, fremlagt. Men ifølge politiet er de hverken specielle eller mystiske.

Ingen mystik om købsaftalen

Sagkyndige inden for shippingbranchen mener ifølge politiet ikke, at skibet har været solgt til overpris, eller at der skulle være noget mærkeligt i, at kommanditselskabet Scandinavian Star kun var reel ejer af skibet i marts 1990 og først blev formel ejer i august samme år, altså flere måneder efter branden.

»Handlen er foregået på almindelige vilkår,« som Terje Bechmann Dahl sagde.

Den købsaftale, Bill of Sale, som er tinglyst på Bahamas med en salgspris på 10 dollar – et dokument, som Mike Axdal har gravet frem – er der ifølge norsk politi heller intet mystisk ved. Af konkurrencehensyn er det tværtimod kutyme i skibserhvervet, at Bill of Sales aldrig viser skibets reelle pris.

På samme måde har politiet heller ikke under den fornyede efterforskning kunnet finde holdepunkter for, at skibet skulle have været overforsikret, eller at hensynet til en stor forsikringssum skulle have været et motiv til de påsatte brande.

Således henviste Terje Bechmann Dahl til, at der f.eks. ikke var tegnet en forsikring mod driftstab – noget, som ifølge ham havde været oplagt, hvis man havde planer om at brænde skibet af.

»Det kunne have givet en højere udbetalingssum,« sagde han. Selv om sagen nu er henlagt, har pårørende og overlevende via deres bistandsadvokater tre uger til at anke Oslo Politis afgørelse, fortalte Hanne Fauske. Formentlig kommer det til at ske.

I hvert fald har såvel danske Mike Axdal og Gisle Weddegjerde fra den norske ’Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star’ udtrykt deres store utilfredshed med Oslo Politi.

Begge mener, at Oslo Politi i realiteten har undersøgt sig selv de seneste to år, og at den genoptagede efterforskning derfor fra starten har været utroværdig.

»Vi har ingen tiltro eller tillid til Oslo-politiet,« som Gisle Weddegjerde sagde til NRK i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Klart nok - Norge er en stor skibsfartsnation, der ikke vil genere rederne.

olivier goulin

Nordens 11/9 - hvad angår obstruktion og cover-up.

/O