Et meget dyrt, mislykket eksperiment, som Berlins borgere må betale for de næste 30 år.
Sådan lyder konklusionen på Berlins forsøg med at privatisere vandforsyningen fra de offentlige vandværker.
Det siger Christa Hect, som er direktør for Tysklands interesseorganisation for offentlige vandværker, AöW:
»Privatiseringen af Berlins vandforsyning var en stor fejl, som endte med at koste staten og borgerne alt for mange penge. De private virksomheder søgte profit, og den nemmeste måde, de kunne tjene penge på, var at lade prisen på vand stige og lave færre investeringer i infrastruktur. Det blev meget dyrt for borgerne.«
Ikke mere effektivt
Optimismen var ellers stor, da delstatsparlamentet i 1999 vedtog at sælge 49,9 procent af vandforsyningsselskabet Berlin Wasser Holding A/S til en sammenslutning af private franske og tyske virksomheder.
Prisen lød på 12,5 milliarder kroner på en kontrakt, som efter planen skulle strække sig indtil 2028.
»Flertallet af politikerne så mulighederne for at tjene penge på privatiseringen. Samtidig var der en forventning om, at de private virksomheder kunne drive vandværkerne mere effektivt. Det viste sig ikke at være tilfældet,« siger Christa Hect.
Læs også: 37 lande har krævet vandet tilbage på offentlige hænder
Hvad der var tænkt som en vellykket, delvis privatisering af Berlins vandforsyning, viste sig at blive en dyr fornøjelse.
I perioden 1999 til 2014 oplevede borgerne en prisstigning på vand på omkring 35 procent, fortæller hun. Mens borgerne måtte betale ekstra, høstede de private investorer en profit på 11,4 milliarder kroner i perioden 1999-2011.
»Virksomhederne var i kontrakten blevet lovet en garanti på profit, og derfor kunne de blive ved med at hæve priserne. Hvis borgernes forbrug ikke levede op til profitgarantien, betalte Berlins delstat de resterende penge,« siger Christa Hect.
Hun fortæller, at Berlins delstatsstyre i løbet af 2012 og 2013 tog konsekvensen og købte de private vandforsyningers andel tilbage på det offentliges hænder, for hvilket Berlin måtte tage et lån. Et lån, som bliver betalt af over borgernes vandregning de næste 30 år.
Læs også: Professor: ’Privatisering af vand er DONG-sagen om igen’
Sikkert idioti. Hvad er tilbage af privatiseringsideologi når det offentlige garanterer profit til de private 'entreprenører' ? Enhver med mere end et par hundredtusinde grå celler mellem ørene kan se at denne tåbelige ideologi ikke er andet end den nye religion, og der er i virkeligheden absolut ingen rational grund til at tro at privat ejerskab af et virksomhed som vandforsyning nødvendigvis fører til bedre kvalitet til billigere pris. Alt for ofte sker det modsatte mens blodigler som McKinsey bliver federe og federe. Hvornår lærer vi det?
...Det skulle være så godt, men så blev det faktisk skidt.
Med venlig hilsen
Svindler-Regeringen
Troen på konkurrence slår os ihjel! Danmark har overlevet på første klasse ved IKKE at have konkurrence, men fornuftige aftaler og frem for alt: avanceret nicheproduktion.
Hvad er tilbage af privatiseringsideologi når det offentlige garanterer profit til de private ’entreprenører’
Det er jo selve privatiseringsideologien - at kanalisere flest mulige kroner over i kapitalisternes lommer.
...Spar op mod 7,1 milliarder kr. og betalt 17 milliarder kr. (eller hva' ved jeg) for det - Skide godt Lars.
At privatkapitalisterne overhovedet kan komme i nærheden af offentlig ejendom må skyldes dumhed og eller korruption hos de, der har ansvar for området. Hvis skiftende danske regeringer fortsætter denne molbopolitik, bliver der ihvertfald på sigt helt sikkert færre penge i statskassen - og hvem mon det kommer til at gå ud over? Rigtigt gættet - de i forvejen økonomisk forsvarsløse og underpriviligerede, lavtlønnede og nedslidte og deres børn og gamle.
Nu burde de snart have lært det, men på trods af ofte lange akademiske uddannelser, er det ofte meget uintelligente løsninger, som de folkevalgte roder sig mere eller mindre bevidst ind i.
@Gliese:
"Troen på konkurrence slår os ihjel!"
Problemet her jo tværtimod, at der ikke er konkurrence.
Der kommer ikke et market, hvor forbrugere frit kan vælge mellem vand fra mange vandværker baseret på pris, smag, og forurening.
"Der kommer ikke et market, hvor forbrugere frit kan vælge mellem vand fra mange vandværker baseret på pris, smag, og forurening."
Hvis ikke man bryder sig om vandet fra det lokale vandværk kan man købe vand på flaske i supermakedet... problem solved...