Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sanders revolutionære garde står af

Størsteparten af den tidligere socialistiske præsidentkandidats nære medarbejdere siger op i protest mod dannelse af en fundraisingkomité, der skal videreføre ’revolutionen’ ved at vælge progressive kandidater til politiske embeder
Udland
27. august 2016

Revolutionen æder sine egne børn, hed det om den glorværdige franske revolution, der endte med guillotiner og Napoleon som førstekonsul.

Socialisten Bernie Sanders ønskede i sin nu hedengangne valgkampagne en politisk revolution i USA.

En folkelig bevægelse, der skulle redde nogle af den amerikanske revolutions glorværdige idealer og frem for alt det ærværdige princip, at folkevalgte skal friholde sig for korrumperende indflydelse. Forehavendet var nær lykkedes senatoren fra den lille bjergstat Vermont.

Efter nederlaget til Hillary Clinton i juni lovede Sanders, at den politiske revolution ville fortsætte efter præsidentvalget i november i form af en græsrodsbevægelse, der skulle hjælpe progressive politikere med at vinde embeder på alle niveauer af USA’s politiske institutioner – fra Kongressen og helt ned til byråd. Det skulle være opskriften på en renæssance af amerikansk politik.

Onsdag tog senatoren det første store skridt og bebudede i en direkte videotransmission fra Vermont grundlæggelsen af Our Revolution. Men nogle få timer inden hans tale havde over halvdelen af den nyligt ansatte stab i organisationen allerede sagt deres stillinger op.

Kan ikke længere gå på vandet

Næsten alle de vigtigste og mest dedikerede folk fra Sanders’ kampagne, der havde opbygget en græsrodsbevægelse på millioner af aktivister og bidragsydere, gik i protest. Senatoren kunne ikke overtale dem til at blive. Pludselig går han ikke længere på vandet.

Hovedkræfterne i Sanders-kampagnen sagde i sidste øjeblik nej til at videreføre revolutionen, fordi de ikke tror på det projekt, der er blevet udformet af Bernie Sanders, hans hustru Jane og tidligere kampagnechef Jeff Weaver.

Aktivisternes hovedanke er, at Our Revolution ikke bliver en traditionel nonprofit græsrodsgruppe. Sanders-parret og Weaver har i stedet valgt at registrere gruppen hos skattevæsenet som en enhed, der kan tage imod ubegrænsede pengebeløb fra anonyme bidragsydere.

I realiteten svarer det til de på venstrefløjen så forhadte superpac-komiteer, der støtter Clinton, og som Sanders længe har raset imod som roden til alt, hvad der er galt med USA’s politiske system.

Sanders’ stab protesterede også imod udpegelsen af hans tro væbner, Jeff Weaver, til leder af Our Revolution.

»Jeff forvaltede kampagnen dårligt. Han spildte penge fra de små donorer på tv-reklamer,« siger Claire Sandberg, leder af Sanders-kampagnens digitale operation, til The New York Times.

Læs også: Sanders tæt på at miste kontrollen med sin revolution

Hun skulle have været nummer tre i Our Revolution. Sandberg frygtede, at Weaver ville underløbe gruppens hovedformål »ved at tage imod penge fra milliardærer frem for at søge bidrag fra små donorer og poste de rige donorers dollar i tv-reklamer i stedet for at opbygge en ægte græsrodsbevægelse«.

Sandberg og hendes meningsfæller er også betænkelige ved, at Our Revolution i kraft af sin status som en superpac-komité ikke må koordinere sit arbejde og budskab med Sanders. Det betyder, at Jeff Weaver, der har arbejdet for Sanders i 30 år, i realiteten vil tjene som hans alter ego i Our Revolution.

»Som en senator vil jeg ikke lede Our Revolution. Jeg har fuld tillid til Jeffs storartede kvalifikationer. Jeg forventer, at organisationen vil udrette store ting og videreføre den politiske revolution,« sagde Sanders i sin videotransmission.

Lanceringen af gruppen er således kommet yderst dårligt fra start. Men det er ikke den eneste udfordring. Planen er at fundraise og støtte 100 progressive politikere op til valget i november.

Sanders valgte allerede i juni at fokusere på seks forskellige politikere, hvoraf to stiller op til USA’s kongres fra New York og Florida. Men kongreskandidaterne Tim Canova i Florida og Zephyr Teachout i New York er godt bagud i meningsmålingerne, selv om de har modtaget store beløb fra Sanders’ talrige små donorer.

Uden den karismatiske senator fra Vermont i spidsen bliver den politiske revolution et sejt træk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kombinationen af magt, ambition og penge er gift for enhver demokratisk bevægelse. Opløsning, netkontakt og troen på - viden om - at ideen samler igen næste gang, er den eneste organisationsform, der virker for en solidarisk demokratisk bevægelse i en kapitalistisk verden.