Nyhed
Læsetid: 5 min.

Små handlende taber på Kinas voksende nethandel

I Kina har store it-giganter skabt internetplatforme i e-handlens navn, der er skræddersyet det kinesiske marked. De kinesiske forbrugere jubler over nethandlens muligheder, mens taberne er de småhandlende, der ikke kan overskue at omstille sig. Information har være på shoppetur i Beijing
Udland
25. august 2016

Boder med cowboybukser, kjoler, sportstøj, bælter, sko og tasker bugner på begge sider af de smalle gange i det store indendørsmarked ved zoologisk have i Beijing.

Udvalget er stort, men der er langt mellem kunderne. Selvom der står Max Mara, Calvin Klein eller Zara i nakken, så er priserne i bund.

Det er kopivarer, og det er billigt. Alle priser er til forhandling, og kunderne står med fordelen. For både køber og sælger ved, at man kan finde de samme varer endnu billigere på Kinas største online markedspladser som Taobao.

Allerede i 2013 overhalede Kina USA som verdens største e-handelsmarked. Sidste år købte kinesiske forbrugere varer på nettet for knap 3,9 milliarder kroner. Det er en stigning på 33 procent fra 2014, skriver Internetretailer.com og henviser til tal fra Kinas Nationale Statistikbureau.

Målrettet kinesiske forbrugere

Med den kinesiske firewall, der lukker vestlige konkurrenter ude, har kinesiske virksomheder i ro og mag skabt it-løsninger målrettet til et stort og stadigt voksende hjemmemarked, fortæller Casper Wichmann, der cand.mag. i kinastudier fra Københavns Universitet og har specialiseret sig i Kinas digitale platforme:

»Det kinesiske internet er på en måde en slags lukket økosystem, hvor man slipper for påvirkning og konkurrence udefra. Der er heller ikke de samme lovgivningsmæssige forhindringer som i Europa og USA.«

De fordele har kinesiske virksomheder formået at udnytte, siger Casper Wichmann.

»De store IT-virksomheder har været dygtige til at handle hurtigt på tendenser i udlandet. Nu er det Facebook, der holder øje med udviklingen i Kina og ikke omvendt.«

Mens høje priser på forsendelse og lange leveringstider er en udfordring for nethandlen i Europa, så har kinesiske internetbutikker som Alibabas og Taobao lukreret på små kurérvirksomheder, der konkurrerer med hinanden om at levere pakker hurtigt og billigt til kunden. For omkring femten kroner får man varen bragt direkte til døren i hele Kina.

Men det handler ikke kun om bekvemmelighed. De største onlinemarkedspladser Taobao og Tmall tilbyder bedre forbrugerbeskyttelse end kinesiske forbrugere har været vant til, siger Casper Wichmann.

Som svar på kritik om manglende beskyttelse af forbrugerrettigheder indførte Taobao i 2014 en regel om, købere har ret til at fortryde sit køb og returnere varerne inden for syv dage uden at skulle forklare hvorfor. Det lyder måske ikke af meget, men hvis man er vant til at skulle bruge lang tid på at stå og overbevise en sælger i en forretning om at tage en vare tilbage, så er det en væsentlig forbedring.

Fu Ying var blandt de første, der opdagede e-handlens potentiale. Allerede i 2007 åbnede hun en butik på Taobao, hvor hun solgte vintagebeklædning, som hun købte på markeder både i og uden for Kina.

Det har været en god forretning. Især til at begynde med, da der endnu var få, der havde fået øjnene op for internettets muligheder.

Dengang kunne kunderne finde hendes butik ved en simpel søgning på Taobao, husker Fu Ying, der i dag bor i Danmark, mens hendes far sælger ud af restlageret fra lejligheden i Beijing.

I dag skal man betale for reklamer eller tænke kreativt for at få kunder i butikken:

»Det et blevet populært at have en netbutik nu, men det gør det sværere at lave en god forretning.«

Også på tøjmarkedet ved Beijings zoologiske have forsøger nogle af de handlende at sælge deres varer på nettet, forklarer Zhang Nan, der i de sidste ti år har levet af at sælge tøj engros til boderne på markederne. Men kun få har succes. For mens de små boder på markedet kan specialisere sig og sælge varer, der adskiller sig fra de andre sælgere, så skal de være bedre og billigere end sælgere fra hele Kina, når de sælger online via Taobao:

»På nettet skal de konkurrere med andre, der har mange års erfaring, og som måske ikke har udgifter til leje af lokale i Beijing. Det er ikke nok bare at lave en konto på Taobao. Man skal også tænke kreativt,« siger Zhang Nan, der selv mærker konkurrence fra handlen på nettet.

Mens det førhen var nødvendigt enten selv at rejse til Guangzhou og købe ind på de store engrosmarkeder eller at købe varer af sælgere som Zhang Nan, så har Alibabas online-engroshandel gjort det muligt for småhandlende at købe deres varer direkte fra forhandlerne.

Hægtet af

Selvom det i princippet ikke kræver andet end en bankkonto og en internetadgang at åbne sin egen internethandel på Taobao, så det kan være uoverkommeligt at gå online.

»Teknologien udvikler sig så hurtigt, at konkurrencen bliver endnu hårdere for de ressourcesvage, dem uden it-kundskaber, dem med dårlige internetforbindelse og ringe tilpasningsevne, dem uden de gode ideer og dem der ikke tør gribe mulighederne og kaste sig ud i den nye verden på nettet,« siger Casper Wichmann.

41-årige hr. Shen er en af dem, der ikke har planer om en netbutik.

For to år siden rejste han fra en landsby uden for Hangzhou i den sydøstlige Zhejiang-provins for at bestyre en bod med dametøj på tøjmarkedet ved zoologisk have. Det er ikke nogen god forretning og hr. Shen er ikke i tvivl om hvorfor:

»Det er Taobao, der har ødelagt det for os.«

Hr. Shen var en af de få, der valgte at følge med til et nyt lejemål i området, da Beijings største underjordiske tøjmarked ved zoologisk have blev ryddet ved udgangen af 2015:

»Dengang valgte mange at pakke sammen og rejse hjem til deres landsbyer eller at lede efter andet arbejde i Beijing,« siger hr. Shen, der har en arvelig leversygdom og derfor ønsker at blive i Beijing, hvor han er tæt på landets bedste hospitaler.

Hans krop kan ikke holde til hårdt fysisk arbejde, men i den lille butik kan han sidde ned og hvile sig på en taburet, når han bliver for træt.

Selvom salget går trægt, så vil han blive ved med at bestyre boden, så længe han kan. Internethandel er ikke en mulighed:

»Jeg er vokset op på landet, og jeg har slet ikke fulgt med udviklingen. Jeg ved ikke engang, hvordan man gør.«

En af de virksomheder Facebook holder øje med er WeChat. Se hvorfor i denne video fra New York Times

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Udviklingen betyder et myldrende inferno af to og trehjulede eldrevne cykler på gaderne overalt i Beijing. Man kan opleve buddene stå om morgenen i store grupper og råbe i kor. Jeg vil tro det er deres forretnings målsætninger og regler, der bliver råbt. Introduktion til nye medarbejdere og indpodning af korpsånd.