Note
Læsetid: 3 min.

Et brev om Egyptens glemte undertrykkelse

Sag nr. 174/2015 ved militærdomstolen i Kairo er et eksempel på, at præsident Abdel-Fattah el-Sisi lever ubemærket i ly af Mellemøstens mere spektakulære konflikter
Udland
24. september 2016

»Jeg er udødelig. Bed til Gud, for måske vil han hjælpe jer, og spyt på min grav, hvis I ellers kommer ud herfra.«

Dette og tilsvarende udsagn fra cheffangevogteren i den berygtede ’Skorpion’-fløj af Tora-fængslet i Kairo, citeres på et udsmuglet brev fra en indsat, der kalder sig ’Ayash al-Assir’ (den fængslede Ayash).

I en tekst skrevet på pap, da de indsatte ikke har adgang til papir, og offentliggjort i Qatar-avisen al-Araby al-Jadeed (Det nye Arabien) kalder Ayash fangevogteren for »Grusomme Panda« med reference til hans fysiske størrelse og skildrer de torturmetoder, hvis modbydeligheder i detaljer bekræftes af en nyligt udgivet Amnesty International-rapport med titlen Officielt eksisterer du ikke.

Ifølge rapporten ’forsvinder’ arrestanter ved anholdelser uden retskendelse, og bare det sidste år er 34.000 ifølge regimets egne opgivelser blevet tilbageholdt for politisk ’kriminalitet’.

Identiteten af ’Ayash al-Assir’ er ukendt, men ifølge Informations kontakt på Qatar-avisen, en kendt aktivist fra Kairo i eksil, er han blandt de otte dødsdømte i den sag, kendt som ’174/2015’, som omfatter en snes unge studenter-aktivister, der ’forsvandt’ i maj-juni sidste år. Den yngste af de dødsdømte er 19 år gammel.

Dømt på intentioner

Indtil videre er 14 af dem dukket op i Tora-fængslet efter domme ved Kairos militærdomstol – der er ud over dødsdommene tale om fængselsstraffe på mellem 15 og 25 år.

De tiltalte er dømt ’på intentioner’, da anklagemyndigheden ikke har været i stand til at føre konkrete beviser for anklagerne om medlemskab af en forbudt gruppe (Det Muslimske Broderskab), planlægning af terror, forarbejdning af sprængstoffer, våbenbesiddelse etc. – politiet har ikke fundet konspirationsplaner, ingen våben og ingen beviser for fremstilling af bomber.

I en enkelt sag har en tiltalt tilstået alt efter hård tortur, men adspurgt fik officeren, der forestod ’afhøringen’, hukommelsestab i retten, ligesom militærrettens dommere afviste, at der blev afspillet en video med de påståede ’tilståelser’, der tidligere har været vist på statsligt tv, og som er i klar modstrid med ’bevisførelsen’ i retslokalet.

Ikke et særsyn

Sagen 174/2015 er ikke noget særsyn, men endnu et eksempel på den retsløshed, der er blevet normen i Egypten efter general og forsvarsminister Abdel-Fattah el-Sisis kup mod den folkevalgte islamiske præsident Mohamed Morsi i juli 2013.

Dengang havde el-Sisi bred opbakning fra en middelklasse, der oplevede Morsi som fjernstyret af Det Muslimske Broderskab, fra hvis rækker han kom fra.

El-Sisi lovede reformer med økonomisk genrejsning, men trodsmilliardoverførsler fra venligtsindede Golfstater og et lån på 12 mia. dollar fra IMF, Den Internationale Valutafond, er den egyptiske økonomi stadig på hælene.

Skræmte investorer

El-Sisis regering har afvist at devaluere det egyptiske pund, der med en kunstig høj kurs skræmmer investorer væk, ligesom den har fastholdt økonomisk belastende statssubsidier og et bureaukratisk system, i hvilket der eksempelvis kræves 78 forskellige tilladelser for at etablere en virksomhed.

Hvilket betyder, at to tredjedele af den egyptiske økonomi er sort, ligesom den officielle vekselkurs, der er en tredjedel højere end den officielle.

Turisterne udebliver som følge af terrortruslen, ungdomsarbejdsløsheden er på 40 procent, inflationen er på 14 procent, og de penge, der er blevet brugt i den offentlige sektor, er ikke gået til forbedring af folks levevilkår, men til prestigeprojekter i infrastrukturen som f.eks. udvidelsen af Suezkanalen. Der ikke desto mindre taber indtægter.

Og som magasinet The Economist skrev i august, er Sisi mere undertrykkende end Hosni Mubarak (afsat ved revolutionen i 2011, red.) og akkurat lige så inkompetent som Mohamed Morsi.

Men præsident Abdel-Fattah el-Sisi, der er på valg i 2018, er hverken økonomisk eller politisk paria. Han modtages i de europæiske hovedstæder og aftalte møder med de to amerikanske præsidentkandidater i forbindelse med FN’s generalforsamling i New York.

USA leverer stadig våbenhjælp til den egyptiske hær – den næststørste post på Pentagons bistandsbudget efter støtten til Israel – I den forløbne uge stadfæstede forsvarsminister Sedky Sobhi de otte dødsdomme i sagen 174/2015.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her