Læsetid: 2 min.

’Brexit kan føre til stilstand’

Juncker bør tale om, hvad EU tidligere har lovet, og ikke en masse nye emner. Det er ekstrem vigtigt for EU’s troværdighed, siger irske Judy Dempsey, chefredaktør for Strategic Europe, Carnegie Europe, om kommissionsformandens State of the Union
14. september 2016

– Hvad er EU’s største udfordring lige nu?

»Der er adskillige store udfordringer. Én udfordring er at undgå, at Brexit bliver en undskyldning for at tro, at store beslutninger kan udskydes. Brexit er et kæmpe tilbageskridt for EU, men nu har Storbritannien valgt at forlade samarbejdet, og så må vi vente og se, hvad der er på premierminister Theresa Mays dagsorden. Ingen EU-leder kan fortsætte forhandlingerne, før vi kender svaret. Når vi får det, vil vi finde ud af, hvad det kommer til at betyde for EU’s integritet. Det bliver en udfordring at håndtere det på en måde, så det ikke tilskynder andre til også at forlade EU. Det bliver ikke en let proces.«

»En anden udfordring, som er ekstrem vigtig for EU’s troværdighed, er arbejdsløshed og økonomien. Det skal der gøres noget ved. Junckers tale bør handle om, hvad EU tidligere har lovet og ikke om en masse nye emner. Det populistiske problem og flygtningespørgsmålet vil ikke forsvinde, og har været årsag til enorm splittelse internt i EU mellem Øst og Vest, hvilket har ført til, at solidariteten og retfærdigheden er brudt sammen. Det skal håndteres. Udenrigspolitisk er der to udfordringer. EU har slet ingen rolle spillet i Syrien. Her må EU lære, hvordan det løser problemer i Mellemøsten eller overlade det til amerikanerne. Derudover er der Rusland og Ukraine. Det er endnu ikke overstået, og der er potentiale for stor ustabilitet.«

– Hvad er løsningen?

»Det er svært at komme med gode råd i forhold til Brexit, fordi vi ikke ved, hvad Theresa May tænker. Angående flygtninge så tror jeg, at Østeuropa vil sætte hælene i, så vi bliver nødt til at acceptere, at de ikke vil tage nogen ind. Vi må være meget praktiske omkring det og sige: ’Fint, I behøver ikke tage nogen, men husk, at der er noget, der hedder solidaritet, så I må hjælpe med at betale for de flygtninge, andre lande tager’. At pålægge dem sanktioner, er en meget dårlig idé.«

– Tror du, politikerne vil løse problemerne?

»Det egentlige problem er, at den politiske ledelse på tværs af Europa er så svag i øjeblikket, men det bør ikke blive en undskyldning for ikke at gøre noget. Man kan altid skyde skylden på valgcyklussen, men man må tage fat på udfordringerne og spørge: ’Hvem vil være en del af et Europa i to hastigheder’? Vi må videre. Vi kan ikke tillade, at EU ender som et fossil.«

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu