Læsetid: 2 min.

Corbyn står til storsejr i formandsvalg

Den seneste meningsmåling viser en kæmpe føring til formand Jeremy Corbyn i Labours formandsvalgkamp
3. september 2016

Den britiske Labour-formand Jeremy Corbyn står til ikke kun at genvinde formandskabet af det store arbejderparti; han kan sågar ende med at vinde med en større margin end sidste år, viser en frisk meningsmåling fra YouGov.

Ifølge målingen er Corbyn med 62 procent af de stemmeberettigedes opbakning hele 24 procentpoint foran udfordreren Owen Smith, der støttes af 38 procent. Da Corbyn til manges overraskelse vandt formandskabet sidste september, var det med 59,5 procent af stemmerne.

Målingen vil komme som en skuffelse for det parlamentariske Labour-parti, hvoraf 80 procent af medlemmerne udtrykte mistillid til Corbyn efter EU-valgkampen. Det er særligt hans manglende lederevner, politikerne er utilfredse med. Hovedparten af hans ordførerhold trådte tilbage, og formanden har nu reelle problemer med at samle et kvalificeret skyggekabinet.

Ikke desto mindre ser partiets medlemmer ud til at være uenige. Ifølge YouGov-målingen har Corbyn flertal inden for alle tre stemmekategorier: fulde medlemmer, der støtter ham med 52 procent mod 40 procent til Smith; nye, registrerede støtter, hvoraf hele 70 procent støtter formanden mod 25 procent til Smith; og affilierede fagforeninger, hvor formandens støtte ligger på 54 procent til 33 procent for Smith.

Nye medlemmer

Den voksende støtte for Corbyn ser dog primært ud til at komme fra de mange nye medlemmer. Af dem, der har meldt sig ind i partiet, efter Corbyn blev formand, bakker 86 procent op om ham.

Omvendt støtter 68 procent af de ’gamle’ medlemmer – der var medlemmer før maj 2015 – Owen Smith, mens kun 32 procent af gruppen støtter Corbyn. Det var en gruppe, som ellers bakkede op om Corbyn sidste år.

Der spekuleres i, om Labour-partiet vil knække midt over, hvis Corbyn igen vinder, og ifølge Labour List-nyhedssiden styrker opbakningen til Owen blandt de ældre Labour-vælgere den mulighed. At et voksende antal af medlemmerne – 45 procent – nu støtter fravælgelse af parlamentarikere, der opfattes som illoyale, vil også gøre en splittelse mere sandsynlig.

Ifølge målingen tror 35 procent af Labours egne medlemmer nu på, at partiet vil blive splittet.

Resultatet af formandsvalget vil blive offentliggjort aftenen før Labours årlige konference den 24. september.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Igen en artikel om personkamp istedet for en analyse af de politiske forskelle. Ja, ordet "politik" forekommer end ikke i teksten. Corbyn får støtte fra de mange nye medlemmer ---nye og unge medlemmer, der kan se ideen i en politik der bygger på :

Anti-militarisme. Bæredygtig produktion. Glass Steagall (Adskilles af finansspekulation og reel bankvirksomhed). Nationalisering af kerneinfrastrukturen (Forhindre at samfundet bliver gidsel i en finanskrise). Mere retfærdig fordeling af BNP.

Er de danske unge også på vej, eller lader de sig stadig besnakke af Blå Bloks tale om rigdom og guld?

Anders Graae, ingemaje lange og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

De gamle LP parlamentsmedlemmer er modstandere af Corbyn ikke på grund af hans (af dem postulerede) 'manglende lederevne', men på grund af hans politik. De står for en fortsat accomodation a la Tony Blair til neoliberalismen. Corbyn repræsenterer den stigende ungdommelige modstand mod kapitalismens hærgen. LP' højrefløj repræsenterer en gruppe professionelle politikeres egen interesse indhyllet i liberalistiske dogmer. Corbyn er en engelsk Bernie Sanders. LP's parlamentarikere minder mere om Clinton klanen i USA. Information gengiver alt for ukritisk den britiske politiske elites og mainstream mediernes synspunkter i sagen.

Mikael Velschow-Rasmussen, Anders Graae, ingemaje lange, Colin Bradley og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

De er også modstandere af, at han ikke er klassisk arbejderleder-figur, der lægger linjen, men i stedet en gennemdemokratisk politiker, der mener, at det er medlemmernes ønsker, der skal formes til politik i valgkredsene.