Læsetid: 1 min.

EU’s frihandelsaftaler er under stadigt større pres

Modstanden mod EU’s frihandelsaftaler med USA og Canada har medvind i særligt Tyskland, og det presser forhandlingerne. Her er tre nedslagspunkter i debatten lige nu
20. september 2016

Berlin, Hamborg og München. Flere tyske byer lagde i weekenden gader til mere end hundredetusinde demonstranters opråb mod EU’s transatlantiske forhandlinger om frihandel.

Den tyske kritik er taget til, og hvor det tidligere primært var aftalen mellem EU og USA, der var centrum for den tyske kritik, har kampagnerne i nu vendt sig imod Canada-aftalen, der på papiret er færdigforhandlet og skal godkendes i de 28 medlemslande.

Spekulationer om plan B

TTIP-forhandlingerne er samtidig gået i hårdknude, og der spekuleres derfor i en plan B, hvor EU og USA bliver enige om en slags light-version af aftalen med færre kapitler og aftalte rammer for, hvordan man fremover kan blive enige om handelen på tværs af Atlanten.

Til det siger kilder i EU-Kommissionen til Information: »En ’quick-deal’ ville være nedskaleret, og ville derfor ikke inkludere meningsfulde resultater, der dækker begge parters interesse.«

Socialdemokraterne i fokus

Mandag afholdt de tyske socialdemokrater deres konvent i Wolfsburg, hvor partiformand og vicekansler Sigmar Gabriel skulle overtale de 200 delegerede til at give grønt lys til videre godkendelse af Canada-aftalens tekst.

Konventet var under stor europæisk bevågenhed og demonstrationer i Wolfsburg med budskabet »CETA er TTIP ind af bagvejen, stop CETA.« 

Sigmar Gabriel forsøgte sammen med den canadiske handelsminister Chrystia Freeland at imødekomme kritikerne med et kompromis om generel opbakning til aftalen, med med planer om videre høringsprocesser mellem EU, de nationale parlamenter og civilsamfundet i løbet af godkendelsesprocessen.

Læs også: Ny rapport skoser kritiske TTIP-kampagner for massiv manipulation

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Hvorfor TTIP og ISDS klimakatestrofe skabende frihandel i stedet for fairhandel.

Politiske partier og deres økonomiske støttere omprioritere fra, at bygge på demokrati og retsstat, væk fra en stabiliserede gældsat vælgerskare, der tidligere politisk vildledt, førte en bekymringsløs tilværelse i middelklassen, men nu er truet og finder vejen kortere til at ende som socialt udsatte, op mod ny og stadig mere totalitær styreform, der nu er ved at ende i ren totalitarisme.

Spørgsmålet er vel, hvorfor der ikke politisk forsøges, at finde et flertal for ærlig erkendelse af de menneskeskabte klimaforandringer og konsekvenserne for vores fremtidige mulige livsførelse, med alle de manglende svar på løsninger den vil indeholder, som f.eks. den *80%-20% energi fordeling mm.

Spørgsmålet er vel, hvorfor er politikere og deres økonomiske støttere ikke ærlige?

Hvorfor giver politikerne og deres økonomiske støttere ikke borgerne mulighed for frit at vælge mellem livsforandrende, usikker, skrøbelig, men effektiv omstilling til bæredygtig energi eller ønsker borgerne, at fortsættelse med TTIP frihandel i stedet for fairhandel, med ukontrollerbare menneskeskabte klimaforandringer og uden ærlighed om slutresultatet politisk, med amerikansk Trump racistisk og europæisk højreskstremistisk totalitarisme, krig og masseudrydelse på kul, olie og gas?

Nogle tror muligvis ISDS ikke er en del af TTIP længere, men det overstatslige retslige ISDS er med i aftalen.

Fra link: 19/02/2016 B
"Nevertheless, ISDS is expected to be back on the agenda of negotiators next week after the EU Commission’s DG Trade after Malmstroem had taken it off the agenda while the public consultation in the EU was ongoing."

Malmstroem had taken ISDS off the agenda while the public consultation in the EU was ongoing!

Modbydeligt lyssky og samfundsundergravende EU politik.

Link: http://www.ip-watch.org/2016/02/19/ttip-alternative-isds-no-real-alterna...

Sådan fungere den overstatslige TTIP med ISDS aftale i praksis.
"ISDS & The End of Democracy":
Link: http://youtu.be/M4-mlGRPmkU

*Fra en af mændene bag COP21 slutdokumentet, om de menneskeskabte klimaforandringer og vores 80/20 energi udfordringen.

Going Beyond "Dangerous" Climate Change
Speaker: Professor Kevin Anderson
Chair: Professor Tim Dyson
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Torben Lindegaard

Jeg kunne nu godt unde canadierne at opnå adgang til EU's indre marked -
ja, undskyld; men jeg er altså for godkendelse af CETA.

TTIP er stendød.
Den traktat bliver sandsynligvis aldrig færdigforhandlet -
for slet ikke at tale om at blive ratificeret.

Torben Lindegaard

@Charlotte Ryø

Spændende link - og Maude Barlow er bestemt værd at læse.

Det er utåleligt med alle de sagsanlæg mod staten; men alligevel lidt forvirrende.

ISDS er jo voldgiftsret uden appel, så man undgår den halve snes år en retssag tager frem til endelig afgørelse. Så de mange retssager må blive anlagt uden om ISDS-ordningen.