Læsetid: 7 min.

Vi er indtrådt i en ny geologisk epoke: Antropocæntiden

Eksperter mener, at den menneskelige civilisations påvirkning af planeten Jorden nu er så markant, at det må få konsekvenser for vores geologiske tidsskala-inddeling: hønsehold, atomprøvesprængninger, plastikforurening og klimaopvarmning foreslås som skelsættende kriterier
For at forskerne kan beslutte sig for en lokalisering af begyndelsen på antropocæn, fokuserer de på steder, hvor de årlige lag dannes og undersøger f.eks. muddersedimenter ud for kysten ved Santa Barbara i Californien. Søbundssedimenter og iskerner fra Antarktis overvejes også.
5. september 2016

Menneskehedens påvirkning af planeten Jorden er nu så massiv og omfattende, at det er blevet bydende nødvendigt at opkalde en ny geologisk tidsalder efter den – ’Antropocæntiden’. Det blev besluttet på den netop afholdte Internationale Geologiske kongres i Cape Town, som sluttede søndag.

Den ny epoke vil blive sat til at være begyndt omkring år 1950, forklarer eksperterne, og vil kunne defineres ud fra de radioaktive stoffer, som er spredt ud over hele kloden af atomprøvesprængninger. Supplerende kriterier tænkes dog også taget i brug, herunder plastforurening, sod fra kraftværker, beton, ja selv knogler fra kyllingefarme.

Den foregående epoke, Holocæn, omfatter de 12.000 år med stabilt klima siden sidste istid, som samtidig svarer til den periode, hvorunder al menneskelig civilisation har udviklet sig.

Men den ’store acceleration’ siden midten af ​​det 20. århundrede af kuldioxidemissioner og stigende havvandstande, den globale masseudryddelse af ​​arter, og omdannelsen af ​​vild natur gennem skovrydning, landbrug og anden arealudnyttelse markerer afslutningen på dette afsnit af de geologiske tidsaldre, hævder eksperterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • ingemaje lange
  • Mads Berg
  • Robert Ørsted-Jensen
  • Poul Anker Sørensen
Ejvind Larsen, ingemaje lange, Mads Berg, Robert Ørsted-Jensen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu