Nyhed
Læsetid: 2 min.

Julevalg truer i Spanien

Efter to parlamentsvalg på syv måneder er der fortsat ikke udsigt til en ny regering i Spanien
Udland
3. september 2016

Spanien er på vej mod det tredje parlamentsvalg på blot et år.

Ved den første tillidsafstemning siden valget i juni lykkedes det ikke for Mariano Rajoy fra Partido Popular (PP) at opnå flertal til at danne en ny regering.

Siden valget i december 2015, hvor PP mistede sit absolutte flertal i parlamentet, har Rajoy været fungerende premierminister, uden beføjelser til hverken at udpege nye ministre eller godkende næste års finanslov.

Foreløbig har manglen på en fuldt funktionsdygtig regering ikke haft den store indvirkning på den spanske økonomi og spaniernes dagligdag.

I august kunne landets arbejdsformidlinger dog registrere den største stigning i ledigheden siden 2008. Og der mangler stadig en afløser for industriminister José Manuel Soria, der i april gik af som følge af de såkaldte Panama-leaks om oversøiske skattely:

»Det er løgn, at I vil bekæmpe korruption, for I er korruptionen,« sagde lederen for det nye venstrefløjsparti Podemos, Pablo Iglesias, til Rajoy under debatten i parlamentet forud for tillidsafstemningen.

Iglesias takkede også socialistpartiets leder, Pedro Sánchez, for at modstå det interne pres i PSOE, hvor bl.a. tidligere premierminister Felipe González har opfordret ham til at hjælpe Rajoy med at danne regering:

»Vi kan ikke støtte det, som vi vil ændre,« sagde Sánchez, inden PSOE i samlet blok stemte mod Rajoys forslag til en mindretalsregering.

Uden fortilfælde

Nu har parlamentet indtil udgangen af oktober til at finde en anden løsning. Ellers foreskriver landets forfatning et nyt parlamentsvalg til afholdelse den 25. december. Efter den første tillidsafstemning, hvor kravet var absolut flertal, er det nu nok at få flere stemmer for end imod.

Den anden tillidsafstemning blev afholdt efter redaktionens deadline fredag, men den så Rajoy på forhånd heller ikke ud til at kunne vinde. Kun det nye midterparti Ciudadanos og en borgerliste fra De Kanariske Øer støtter Rajoys bestræbelser.

For at få flertal er han nødt til at tiltrække stemmer fra enten PSOE eller fra baskiske og catalanske nationalister, hvilket PP’s modstand mod krav om øget regional selvstændighed gør usandsynligt.

Den teoretiske mulighed for en venstrefløjsregering bestående af PSOE, Podemos samt regionalister afhænger derimod af, at Ciudadanos undlader at stemme imod. Det er nu op til statens overhoved, Felipe VI, at vurdere, om andre end Rajoy skal have mulighed for at foreslå et regeringsprogram.

Partierne kunne støtte en teknokratisk regering, som man under eurokrisen har set i Grækenland eller Italien. Men ligesom hele denne situation ville det være uden fortilfælde i moderne spansk politik. Det eneste faste holdepunkt er, at kongen efter to måneder efter den første forgæves tillidsafstemning skal opløse parlamentet og udskrive nyvalg:

»Fra et forfatningsretsligt synspunkt kan der afholdes et uendeligt antal nyvalg,« siger Alberto Lopez Basaguren, professor i forfatningsret ved Baskerlandets Universitet, til El País.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mads Frese

Det er en rar gang Scheisse med demokrati i Spanien.