Læsetid: 2 min.

Korruption er den virkelige fjende i Afghanistan

USA’s massive og ukontrollerede bistand skabte så megen korruption i Afghanistan, at det underminerede hele krigsindsatsen, konkluderer ny amerikansk rapport
17. september 2016

USA har pumpet så mange bistandspenge i Afghanistan, at det har undermineret krigen mod Taleban.

Det konkluderer den amerikanske Afghanistan-revision SIGAR (The Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction) i en opsigtsvækkende ny rapport, som er blevet præsenteret i denne uge.

Rapporten konkluderer, at USA er skyld i, at korruptionen i det afghanske samfund er eksploderet i en sådan grad, at tilliden til hele den nye offentlige administration og regering er blevet undermineret.

I løbet af de 15 år, krigen har varet, har USA brugt mange milliarder dollars på  genopbygningsprojekter over hele landet samt på opbygning og uddannelse af en fungerende statsadministration.

Men manglende tilsyn med de enorme pengesummer og projekter, udbudsprocesserne og kontrakter samt tvivlsomme aftaler med korrupte magthavere og mellemmænd betyder, at korruptionen er eksploderet, konkluderer SIGAR.

Støttede Taleban

Derudover er en del af den amerikanske milliardbistand landet direkte i Talebans lommer, skriver SIGAR. 

Enten i form af betaling til oprørsgrupper til gengæld for »sikkerhed« eller via korrupte embedsmænd i den afghanske regering, som ifølge SIGAR’s rapport har støttet oprørsgrupper eller kriminelle netværk med forbindelse til oprørerne.

Resultatet af den eksploderende korruption er blevet, at den afghanske befolkning har mistet tilliden til den nye regering og til tider har vendt sig mod Taleban i protest mod korruptionen.

»Korruptionen underminerede den afghanske stats legitimitet og kapacitet ved at undergrave den offentlige tillid til regeringen og udhule dens institutioner i en sådan grad, at det har »udgjort en potentiel fatal trussel mod oprørsbekæmpelsen«, lyder den hårde dom.

SIGAR er en særlig tilsynsmyndighed, som under ledelse af generalinspektør John F. Sopko, fører tilsyn med den amerikanske genopbygningsbistand til Afghanistan.

Rapportens formål er at identificere, hvad USA kan lære af genopbygningsindsatsen i Afghanistan, som fortsat får massiv amerikansk støtte.

Hvert år giver USA omkring fem milliarder dollar i bistand til Afghanistan, heraf fire milliarder til de afghanske sikkerhedstyrker og en milliard til civile formål.

Derudover har USA stadig omkring 9-10.000 soldater i landet samt et ukendt antal private sikkerhedsfolk. 

Konsekvenser for bistand

Torsdag gav rapportens konklusioner anledning til en ophedet debat i kongressen, hvor flere senatorer stillede det amerikanske udenrigsministerium til ansvar for situationen og satte spørgsmålstegn ved, om den massive bistand til Afghanistan kan fortsætte.

Udenrigsministeriets særlige repræsentant for Afghanistan og Pakistan, Richard Olson, erkendte problemerne, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Han erklærede sig bl.a. enig i, at korruption kan undergrave regeringer, men understregede, at Afghanistans præsident Ashraf Ghani er »en engageret partner« i kampen mod korruption.

Richard Olson fremhævede bl.a., at Ghani har taget en række skridt i forbindelse med den såkaldte Kabul Bank-skandale, har oprettet en ekspertkomité, der overvåger og evaluerer antikorruptionsindsatsen samt ophævet en stor brændstofkontrakt på grund af korruption.

»Situationen er helt anderledes i dag i forhold til, hvordan den var før 2014,« sagde han. Ashraf Ghani afløste Afghanistans tidligere præsident Hamid Kharzai i 2014, men har været politisk lammet på grund af interne magtkampe i regeringen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu