Interview
Læsetid: 4 min.

Oppositionen: Ungarns folkeafstemning handler om frygt

De store flygtningestrømme igennem Ungarn i sommer har skæmt mange ungarere, som derfor ikke ønsker at modtage kvoteflygtninge.

De store flygtningestrømme igennem Ungarn i sommer har skæmt mange ungarere, som derfor ikke ønsker at modtage kvoteflygtninge.

Jacob Ehrbahn

Udland
30. september 2016

Mens regeringen fører landsdækkende kampagner for et nej til EU's kvotefordeling af flygtninge i søndagens folkeafstemning, opfordrer dele af oppositionen til boykot af, hvad de ser som en udemokratisk opildning til frygt og had.

Péter Niedermüller

Europaparlamentariker i den socialdemokratiske gruppe (S&D) for oppositionspartiet Demokratisk Koalition

»Folkeafstemningen er fuldstændig nonsens og giver hverken politisk eller moralsk mening. Den får ingen konsekvenser for EU’s fælles asylpolitik, og det handler bare om at styrke den ungarske regering og forholdet til Polen. Derfor opfordrer vi folk til at boykotte afstemningen og undlade at deltage i den slags beskidte politiske spil,« siger Péter Niedermüller.

Han finder hele optakten til valget på søndag dybt kritisabel, fordi der bruges mange millioner på kampagner, der skal overbevise vælgerne om at stemme for Fidesz-regeringens linje imod EU's flygtningekvoter.

Oppositionen anklager regeringen for at grave for dybt i statens ressourcer for egen vindings skyld. 

»Det er fuldstændig udemokratisk, at skatteborgerne skal betale for reklametavler. Regeringen bruger offentlige skattekroner og ikke partiets penge. Det er ikke tolerabelt at bruge offentlige midler til så beskidt en hadkampagne. Det er ikke et demokratisk valg.«

Læs også: EU’s store problem er, at Orbán allerede har vundet

Hvorfor tror du, at et flertal af vælgere fra både Fidesz og oppositionen ser ud til at ville stemme for regeringens linje?

»De har ingen erfaring med migranter og flygtninge. Ungarn er ikke bare Budapest. Mange bor i provinsen, hvor den regeringskontrollerede radio fortæller, at migranter er farlige, voldtager kvinder og truer den ungarske kultur, identitet og kristne arv. Befolkningen har ikke erfaring med det, så kampagnerne og afstemningen opildner klart til frygt og had

»Premierminister Orbán har flere gange sagt, at han gerne vil EU, men et andet EU. Han ønsker en illiberal ungarsk stat, og dermed et illiberalt EU, hvor han kan organisere en slags alliance eller et netværk med andre lande som Slovakiet og Tjekkiet, og måske Østrig efter præsidentvalget.«

Ungarn går til valg

Den ungarske folkeafstemning finder sted på søndag den 2. oktober, hvor Viktor Orbáns regering har bedt befolkningen svare på følgende spørgsmål:

»Vil du have, at den Europæiske Union skal kunne pålægge Ungarn en obligatorisk omfordeling af ikkeungarske borgere uden samtykke fra det ungarske parlament?«

Både ordlyden af spørgsmålet og regeringens massive kampagner mod migration som optakt til afstemningen har skabt stor debat i landet, hvor oppositionen uden held har forsøgt at bremse det ifølge dem ladede spørgsmål ved forfatningsdomstolen og nu opfordrer vælgerne til at boykotte afstemningen. Information taler i en række artikler med aktører og iagttagere af ungarsk politik og søndagens afstemning. 

György Schöpflin

Europaparlamentariker i den kristenkonservative gruppe (EPP) for regeringspartiet Fidesz

Ungarn står til at modtage mindre end 1.300 kvoteflygtninge i EU’s omfordelingsprogram, men har indtil videre afvist at tage del i ordningen.

Og tallet vil bare gå op i fremtiden, hvis ungarerne accepterer princippet nu, mener György Schöpflin, der derfor opfordrer vælgerne til at stemme nej til EU’s flygtningekvoter.

»Kvoter virker i sig selv dårligt, fordi de fungerer som en invitation til flere, og vi kan se, at langt flere kommer som økonomiske migranter end som flygtninge. Nogle er endda taget på ferie i Syrien fra Tyskland,« siger Schöpflin, der selv flygtede med sin familie fra Ungarn under det sovjetiske styre, og i dag taler med en stærk britisk accent.

Hvordan kan regeringspartiet bruge afstemningen frem mod valget i 2018?

»Det handler her særligt om at mobilisere befolkningen. Jeg håber på en effektiv godkendelse af regeringens position, som viser sig som et stærkt nej.«

Læs også: Europa: Orban i korruptionsskandale

Hvorfor tror du, at så stort et flertal af vælgere fra både Fidesz og oppositionen ser ud til at ville stemme for regeringens linje?

»På grund af de chokerende billeder fra sidste sommer. Folk mærkede, at de mange hundredetusinde, der krydsede Ungarn, var ligeglade med den ungarske måde at leve på. Følelsen af total mangel på kontrol var dybt chokerende. Selvom mange vestlige medier viste billeder af kvinder og børn, oplevede ungarerne, at de fleste var unge mænd. Så der er en erfaring, men også et følelsesmæssigt niveau, hvor folk virkelig ikke føler, de kan lade flygtninge komme her.«

Den ungarske regering fører ikke kun kampagne om situationen i Ungarn, men advarer i  foldere også om ’no-go’-zoner rundt om i Europa. 

»Vi vil ikke have at den situation opstår i Ungarn. Som i Malmö, sig mig, ville du tage derhen på egen hånd?«

Ja, det gør jeg ofte.

»Nå ja, måske er du mere modig.«

Hvis befolkningen allerede er overbevist, hvorfor så føre kampagne for millioner af skattekroner?

»Jeg er ikke sikker på, hvor de midler kommer fra, men hvis det er statens penge, kan spørgsmålet altid komme for retten. Mange kalder Ungarn for autoritært, illiberalt og semi-fascistisk, men vore domstole kommer faktisk ud i top i EU’s retslige pointbedømmelser. Italien ligger i bunden. Og i øvrigt, når den vestlige og ungarske venstrefløj kalder os alt det, hvorfor vil de så overhovedet sende flygtninge hertil?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gustav Alexander

Det er den arrogante sø forklaring hver eneste gang det etablerede status qvo skal forklarer folkets skepsis. Alt andet end den totale kapitulation til Bruxelles linje om kvotefordelinger og tættere integration er åbenbart blot frygt og demagogi.

Det danske nej blev af den ekstreme midt,e herunder de etablerede medier inklusiv information , belejligt malet som et nej til europol. De andre forbehold skal vi helst glemme! DF og Ø kunne jo risikere at have en pointe, hvis de andre forbehold nævnes. Næ nej her forklares det også med at DF førte os bag lyset. Hvordan er DF/EL eller Folkebevægelsens løgn at EU eliten vil straffe os for vores nej? Det er jo deres sag og ikke noget de EU skeptiske partier kan anfægte.

Den britiske udmelding? Ja, ifølge information, politiken, Jyllands Posten, Berlingske osv var der også her tale om et nej baseret på demagogi og "frygt" (mediernes nye favorit blandt vage og arrogante forklaringsmodeller).

SYRIZAs forsøg på at undgå austerity? Det var tilsyneladende også populisme og demagogi, som ledte dem fra Troikaens ellers så kyndige dom, hvis man spørger mainstream medierne. Her skal Information dog have en sjælden ros.

Kan det undre nogen når også den Ungarske skepsis skal afskrives som en naiv og frygtsom befolkning, der naivt overbevises af populistiske politikere? Selvfølgelig er der elementer af dette men det er arrogant, farligt og fuldstændig forkert når alle de borgerlige medier (ja, information er også et borgerligt medie) afskriver en generel europæisk reaktion mod tættere integration som "frygt".

britiske udmelding

Hvorfor er der ingen der nævner, at Ungarn som så mange andre europæiske nationer har lagt jord og blod til Osmanernes fremfærd i 1500-tallet. Denne erindring lever fortsat stærkt Trods århundreder. I Ungarn læser stort set alle unge "Star og Eger" ("Egri csillagok" af Géza Ziegler) en polulær hostorisk novelle som omhandler Osmanernes overfald på byen Eger.

Det er ikke for at retfærdiggøre eller pege fingre, men det kan have indflydelse på en national identitet.