Nyhed
Læsetid: 6 min.

Det sidste bolværk mod Orbán er en joke

Med satiriske plakater og stunts laver Ungarns To-halede Hundeparti fis med Fidesz-partiets kampagner frem til den ungarske folkeafstemning om flygtningekvoter. Satirepartiets kampagne bliver kaldt den eneste duelige bastion mod Orbán-regeringens propaganda
Flygtninge sætter telt op i Horgos-lejren på grænsen mellem Serbien og Ungarn. Og flygtninge er anledning til og hoved i Ungarns folkeafstemning søndag. 

Flygtninge sætter telt op i Horgos-lejren på grænsen mellem Serbien og Ungarn. Og flygtninge er anledning til og hoved i Ungarns folkeafstemning søndag. 

Zoltan Balogh/MTI via AP

Udland
1. oktober 2016

»Vidste du? At siden begyndelsen af immigrationskrisen er over 300 mennesker i Europa døde af terrorangreb?«

»Vidste du? At siden begyndelsen af immigrationskrisen er chikane mod kvinder steget voldsomt?«

»Vidste du? At bare fra Libyen vil over en million immigranter til Europa?«

Med store billboards forsøger den ungarske regering at overbevise vælgerne om vigtigheden af at stemme ved landets folkeafstemning søndag om EU’s flygtningepolitik.

Men de sidste fire uger har regeringens plakater fået konkurrence af nogle ganske anderledes budskaber: 

»Vidste du? At en gennemsnitlig ungarer ser flere ufo’er i sit liv end immigranter?«

»Vidste du? At der er krig i Syrien?«

»Vidste du? At en million mennesker fra Ungarn hellere vil bo i resten af Europa?«

Læs også: Ungarns vej i Europa

Det er det satiriske To-halede Hundeparti, der står bag modkampagnen ved hjælp af crowdfunding og flere tusinde private donorer fra særligt ungarere bosiddende i udlandet.

Partistifteren Gergely Kovács blev provokeret til at blande sig af regeringens milliondyre kampagner, som han mener bygger på »dum frygt« og har til formål at fjerne folks fokus fra landets reelle problemer. 

»De vil bare have folk til at hade flygtninge i stedet for dem. De vil ikke have folk til at tale om problemerne med sundhedssystemet, uddannelse og korruption. Det er utroligt trist, at regeringen har brugt det seneste halvandet år på at dreje ud ad en så højreekstrem tangent,« siger han til Information.

Ungarn er en supermagt

Alvoren er ellers ikke til at tage fejl af for premierminister Viktor Orbán. I juli sagde han til russiske journalister, at der er en klar forbindelse mellem ulovlig immigration til Europa og de seneste terrorangreb på kontinentet.

»To og to er fire. Der er en åbenlys forbindelse, og hvis nogen benægter det, så skader man de europæiske borgeres sikkerhed,« sagde premierministeren efter et møde i Moskva med de centraleuropæiske ledere fra den såkaldte Visegrad-gruppe, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet og Polen.

I sine unge år var Orbáns liberal, men for hvert valg siden kommunismens fald har han trukket Fidesz-partiet mere mod højre. Siden en skandale i den socialistiske opposition i 2010, har Fidesz haft parlamentsmedlemmer nok til at ændre forfatningen. Statsapparatet er blevet centraliseret, og oppositionen blokeret fra offentlige institutioner.

Det To-Halede hundeparti arbejder med Banksy-inspireret streetart, graffiti og gadekunst, og har længe før deres politiske debut som registreret parti i 2014 gjort grin med alt fra multinationale virksomheder, dagligdags toilet-problemer og ungarske storhedsdrømme. Dette ligner måske en toiletkumme, men er det åbenlyst ikke selv om urinen på jorden indikerer, at den falske kumme er blevet taget i anvendelse af forbipasserende.

Two-tailed Dogs Party
I EU er Ungarn for nogle en »supermagt«, der har sikret EU's grænser i mangel af handling fra Bruxelles, siger Søren Riishøj, lektor emeritus i statskundskab med speciale i Central- og Østeuropa.

»Han er et ikon for den hårde linje over for billedet af en mere blødsøden Angela Merkel. Her er Polen og Ungarn helt klart høgene i EU,« vurderer Søren Riishøj.

Oppositionen er svækket og ifølge Riishøj i store dele på linje med regeringen.

»Det er en overflødig afstemning. Der er allerede et stort flertal imod EU’s flygtningekvoter i parlamentet, også hos dele af oppositionen. Det handler for Fidesz og Orbán om at styrke sig selv indad- og udadtil.«

Valgprocenten skal over 50 procent for at være valid, og jo flere der møder op, des mere legitimt bliver det for regeringen at bruge resultatet i Bruxelles.

Spacealiens er skyld i statsgælden

Det To-halede Hundeparti blev stiftet af Gergely Kovács sammen med en gruppe venner tilbage i 2006 og registreret som parti i 2014.

Gruppen bruger gadekunst og graffiti til at lave fis med den politiske elite, og de lover evigt liv, mindre tyngdekraft, gratis øl og lavere skat.

Dertil har partiet gjort kontraangreb til sit varemærke. Tidligere på året lancerede regeringen ifølge The Guardian offentlige spørgeskemaer om immigration med ledende spørgsmål som:

»Skal man ikke hellere støtte Ungarns ufødte børn og familier end at bruge penge på immigranter?«

Til det skrev Gergely Kovács på Facebook straks sit eget spørgeskema, der gik viralt:

»Hvem er ansvarlig for den offentlige gæld? 1) Jøderne, 2) Spacealiens 3) De fucking jødiske spacealiens?«

For Gergely Kovács er Ungarn dog stadig et demokratisk samfund, selv om det ikke altid ser sådan ud.

»Vi er jo i hvert fald ikke i fængsel nu. Problemet er, at der er ringe sociale solidaritet her i Ungarn. Og det er det, regeringen bruger. De har før brugt det til at lave regler mod stofmisbrugere og hjemløse. Nu har det flygtninge, så jeg tror, Orbán er den gladeste mand i verden.«

Motivet med den to-Halede hund bliver brugt til alt fra at gøre grin med korruption til at anvende hunden på valgplakater. ’Den er så nuttet, den stjæler sikkert ikke,’ er en af hundens slogans, og korruption som tema går igen i gruppens happenings og gademalerier som en Banksy-inspireret tegning af et pissoir. De gør grin med byområders kedelige og slidte udseende ved at bygge tag på halvfærdige busstoppesteder eller male de kedelige bænke i knaldfarver.

Motivet med den to-Halede hund bliver brugt til alt fra at gøre grin med korruption til at anvende hunden på valgplakater. ’Den er så nuttet, den stjæler sikkert ikke,’ er en af hundens slogans, og korruption som tema går igen i gruppens happenings og gademalerier som en Banksy-inspireret tegning af et pissoir. De gør grin med byområders kedelige og slidte udseende ved at bygge tag på halvfærdige busstoppesteder eller male de kedelige bænke i knaldfarver.

Satiren som eneste bolværk

Selv om partiet har satiren som ideologi, er de lige nu den eneste effektive opposition i landet.

Det mener Tamas Bodoky, journalist og formand for Ungarns første nonprofit forening for undersøgende journalistik, Atlaszu (gennemsigtighed, red.). Atlaszu bruger det meste af sin tid på at søge aktindsigter i statens brug af offentlige midler.

Ofte må de klage for at få informationerne, og op til folkeafstemningen er det blevet ekstra svært for Atlazu at få adgang til regeringens brug af skattekroner på kampagner og radiospots.

»Regeringens kampagner handler ofte om at sammenkoble migration og terrorisme, men de har været meget hemmelighedsfulde med adgangen til dokumenterne. Det er ikke transparant,« fortæller Tamas Bodoky.

Som han ser det, er Det To-halede Hundeparti populært, fordi folk har fået nok af det, han kalder »propaganda.«

»Satiren er populær, fordi den tager fat i regeringens skræmmekampagner. Regeringen bruger millioner på at hjernevaske vælgerne til at stemme for deres position, og fordi så mange mainstream-medier er ejet af forretningsfolk med forbindelser til Fidesz, er der ikke megen tilgængelig alternativ information. Det er en meget ulige kampagne, og derfor er det kun dette jokeparti, der virkelig kan føre kampagne mod regeringens synspunkter.«

Europas fremtid  

Den ungarske regerings talsmand Zoltán Kovács mener ikke overraskende, at Orbáns regering har både EU-retten og fremtiden på sin side.

»Det er både en symbolsk og politisk folkeafstemning, og hvis den sender et klart signal i den ene retning, vil der være konsekvenser. Vi satser på et nej, for vi vil ikke have andre til at bestemme, hvem vi skal bo sammen med i vores land.«

Det var sidste år, Ungarn byggede et hegn og styrkede grænsekontrollen, og Viktor Orbán ser sig selv som beskytteren af Europas grænser.

Til det tyske medie BILD har han udtalt, at folkeafstemningen for ham handler om intet mindre end Europas fremtid:

»Min beslutning handler ikke om at skabe splid eller gå imod Europa. Det er en beslutning om at beskytte det europæiske demokrati.«

Zoltán Kovács afviser al kritik fra oppositionen af både formuleringen af afstemningsspørgsmålet og regeringens brug af skattekroner på kampagner op til afstemningen for at være manipulerende og udemokratiske. 

»Spørgsmålet er ikke ladet. Det er blevet godkendt af forfatningsdomstolen, og det er et simpelt og klart spørgsmål, der kan besvares med ja eller nej. Dem, der argumenterer for at boykotte afstemningen, går imod demokratiet. Hvad er mere demokratisk end en folkeafstemning?,« spørger talsmanden retorisk.

Han afviser også fuldstændig kritikken af, at regeringen bruger afstemningen til at piske en hadefuld stemning op omkring flygtninge og indvandrere.

»Det er ikke rigtigt. Det handler om ungarernes oplevelse af hundredtusindevis af illegale indvandrere, der sidste år krydsede grænsen. Det handler ikke om xenofobi, men om meget praktiske erfaringer. Illegal indvandring er forkert, og det strider mod international lov og EU-lov.«

Zoltán Kovács vil ikke be- eller afkræfte prisen på kampagnerne, der først vil blive offentliggjort, når processen er afsluttet.

For dumt til andet end latter

I telefonen lyder partiformand Gegerly Kovács en smule træt i telefonen efter den seneste dags kampagne og fest. Gruppen planlægger ikke noget stort på selve valgdagen ud over at »drikke øl«, og han er ydmyg omkring deres gennemslagskraft. Han er ikke rigtig skuffet over oppositionen, som han ikke havde forventet større modstand fra.

»Vi har crowdfundet en kampagne og fået omkring 3.000 euro, og det er meget for os. Oppositionen har mange flere midler til rådighed som medlemmer af parlamentet. Vi har til gengæld 1.000-2.000 aktivister, der hjælper os med vores 200.000 plakater.«

– Hvorfor ikke gå ind i politik i stedet for at holde det til satiren?

»Det spørgsmål vi skal stemme om til folkeafstemningen er simpelthen så dumt. Det er så langt ude, at du ikke kan besvare det på normal facon. Derfor er det bedst bare at grine ad det.«

Information har spurgt den ungarske regerings kommunikationskontor om, hvad Viktor Orbán mener om de satiriske indspark fra Det To-halede Hundeparti. Til det har kontoret svaret på vegne af regeringen:

»Selv om nogle dele af Det To-halede Hundepartis kampagne måske er humoristiske, kan folkeafstemningen og dens formål på ingen måde betragtes som en humoristisk ting.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her