Læsetid: 8 min.

Skandaler sætter skattely højt på EU's dagsorden

Mens Margrethe Vestager går i kødet på Apples lukrative skatteaftale med Irland, sker der i EU-kulisserne en hel del i kampen mod multinationale virksomheders aggressive skatteplanlægning i det skjulte
2016, Danmark, EU, Europa, København, Margrethe Vestager, Ulrik Hasemann, februar, hasemannphotos.com, kommisær, politik, portrætter

I en kaotisk tid for EU er skatteområdet et af de steder, hvor Unionen satser på at vise resultater. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager er en af hovedpersonerne i den strategi.

Ulrik Hasemann

13. september 2016

Da Lars Koch for fem år siden sad til møder med skatte- og erhvervsministre med forslag om mere gennemsigtighed i virksomheders skat, løb han panden mod en mur. Men tiderne har skiftet.

»For fem år siden sad de og grinede af os, da vi fremførte de her ting,« fortæller Lars Koch, der har kæmpet mod skattely i mange år som international chef for Oxfam IBIS.

Ulandsorganisationen har gang på gang foreslået lovgivning om offentlige ’land for land’-informationer om virksomhedernes skat, så overskuddet ikke bare kan flyttes fra Spanien til Luxembourg i det skjulte.

»Det er begyndt at gå rigtig stærkt. Der er ligesom kommet momentum for at sætte det på agendaen,« forklarer Lars Koch.

I morgen holder formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, sin årlige State of the Union-tale, hvor han med færre løsninger end problemer på papiret skal forsøge at skabe samling og sikkerhed. I en kaotisk tid for unionen er skatteområdet et af de steder, hvor EU satser på at vise resultater.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når nu vi har en kommissær der siger:
»Jeg har faktisk svært ved at forstå, hvad problemet er. Europa-Parlamentet indsatte jo krav om ’land for land’-rapportering i den finansielle sektor for nogle år siden, og selv om det blev kritiseret, har vi altså stadig en finansiel sektor. Så vi har sådan set haft et forsøg kørende, hvor det har virket,«

Og en vicedirektør fra DI der citeres for følgende:
»Det tyder på, at Europa-Kommissionen vil gøre det rimelig simpelt. Så nu er vores største anke, at det ikke er blevet testet på konkrete virksomheder, hvilket Kommissionen ellers normalt gør.«

Burde man da ikke have præsenteret DIs repræsentant for kommissærens, formodentlig korrekte, påstand og afkrævet et svar ?
Som vidt jeg kan se er der tale om to modstridende opfattelser.

Philip B. Johnsen

Man behøver bare læse, hvad der bliver skrevet og løgnen er afsløret.

"Som den amerikanske præsident Benjamin Franklin angiveligt sagde i 1789, er intet sikkert her i livet ud over døden og skatterne, og det føler europæerne altså ifølge Vestager så stærkt, at politikerne bliver presset til handling."

Men forstås af teksten modvilligt og ikke et EU af egen fri vilje imod skatteunddragere, at formindske ulighed opfattes af EU, som en omkostninger "politikerne bliver presset til handling" på.

Snart vendes tilbage til de nødvendige løgne, der må og skal overskygge sandheden om de langsigtede konsekvenser af den foretrukne samfundsundergravende ulighedsskabende almindelige EU politik, der efter dette ubelejligt pres fra borgerne, måtte vige for en stund, til borgerne falder til ro igen, så politikerne kan genoptage løgne historierne, der skal overskygge de ubekvemme sandheder og konsekvenser ved den globale konkurrence, så EU kan tilbagevende til de økonomisk kortsigtede gevinster, der forhåbentlig leder til den kortsigtede økonomiske vækst, alle gældsslaverne i EU medlemslandene skal bruge, før end det er forsendt, den vækst i økonomien, der er vigtigere end alt andet for EU systemet og som de ikke rigtigt kan finde ud af at levere på, hvilket flertallet af EU borgerne, heldigvis for de skatteunddragende politisk beskyttede banditter, der tilraner sig uanstændigt rigdom på andres bekostning, går med til, for EU borgerne har gæld og derfor regninger, der skal betales hver måned.

Globalisering af økonomien diktere stadigvæk alle EU's handlinger, EU tør ikke ændre afgørende på spillereglerne.

EU's foretrukne politik undertrykker stadig alle mennesker, der ønsker langsigtet vision og handling på de underliggende udfordringer i verden, mennesker med medmenneskelighed og solidaritet, fordi det er økonomisk svaghed, de mennesker anses af EU, som rigtig gode til at bruge penge, men andre folks penge vel at mærke.

Hvilket for det neoliberale EU, stadigvæk betyder, at de rige ikke skal betale skat, solidaritet en begrænsning af det enkelte individs frihed, enhver er sin egen lykkes smed, det er nødvendighedens politik, sådan fungere det internationale marked.

Det er ikke personligt, det er forretning.

Ingen tvivl - indtjening, indtjening er det vigtigste af alt - så skidt med miljø, natur og mennesker.
Hvor længe kan man blive ved med det?

To stikord:
1) hvad med Ikea (som arrangerer sig med formelt uafhængige nationale selskaber, og vistnok aldrig betaler nævneværdig skat noget sted) ?
2) hvad med Schweiz (dér bor i ly Ingvar Kamprad og Lars Seier Christensen og .....) ?

Det kan blive så slemt, at selv radikale må reagere. Men hvorfor er de radikale inklusiv Vestagers så meget imod regulering af finans markedet? Og hvorfor kan radikale personager igen og igen støtte en dyb reaktionær finanspolitik, der tager fra de fattige og giver til de rige, samtidig med de fremstilles som verdens bolværk mod storkapitalen?