Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sydsudans præsident profiterer på borgerkrig

Konflikten mellem præsident Kiir og eksvicepræsident Machar er en strid mellem rivaliserende kleptokrater
Udland
17. september 2016

Sydsudans præsident profiterer direkte på landets borgerkrig, og selv hans 12-årige søn har en andel i profitørvirksomheden.

Det fremgår af en undersøgelse, der har været to år undervejs og er bestilt af skuespilleren og aktivisten George Clooney, der er en ledende kraft i ngo’en The Sentry.

Salva Kiir, hans tidligere vicepræsident Riek Machar og forbundsfæller til begge mænd har udplyndret landet og ophobet rigdomme, der omfatter palæer til millioner af dollar, en vognpark af luksusbiler og aktieposter i en række oversøiske virksomheder.

Nogle af Kiir-familiens medlemmer og nære medarbejdere har lagt billeder af sig selv på de sociale medier, hvor de ses om bord på privatfly, i femstjernede hoteller og i luksuskøretøjer, samtidig med at Sydsudan synker stadig dybere ned i et ’voldskleptokrati’, der har kostet titusindvis af menneskeliv og fordrevet 2,5 millioner mennesker fra deres hjem.

Sydsudan løsrev sig fra Sudan i 2011, men blev kastet ud i en ny konflikt, da Kiir afsatte Machar som vicepræsident i 2013.

Begge parter anklages for at have orkestreret massevoldtægter, rekrutteret børnesoldater og massakreret civile.

En fredsaftale indgået for et år siden under internationalt pres er gentagne gange blevet overtrådt af nye kamphandlinger, og sidste måned flygtede Machar ud af landet.

»Den simple kendsgerning er, at disse mænd stjæler penge og værdier for at finansiere deres militser og angribe og myrde løs blandt hinanden,« sagde Clooney ved en pressekonference tidligere på ugen forud for et møde med præsident Barack Obama.

Internationale aktører

»Bevismaterialet er grundigt efterforsket, detaljeret og uigendriveligt. Det omfatter våbenhandlere, internationale advokater, internationale banker, international fast ejendom, og netop fordi så mange internationale aktører er inddraget, bør det også være muligt at udvikle løsninger, der kan sætte en stopper for denne kriminelle adfærd og sikre beskyttelse af uskyldige civile,« sagde han.

Rapporten, der er udsendt af The Sentry og bærer titlen »Krigsforbrydelse må ikke kunne betale sig«, anfører, at Kiir trods en officiel årsindtægt på 60.000 dollar har været i stand til at bruge formuer på ejendomme uden for landet, herunder en toetagers, 460 kvadratmeter stor villa i et gated community i Lavington, en behagelig forstad til Nairobi. Machar har efter sigende et hjem i samme kvarter.

Rapporten fastslår: »Den centrale katalysator for Sydsudans borgerkrig har været konkurrencen mellem rivaliserende kleptokratiske netværk ledt af henholdsvis præsident Kiir og den tidligere vicepræsident Machar om den store pris: kontrollen over de statslige aktiver og landets rigelige naturressourcer.«

»Lederne af Sydsudans stridende fraktioner manipulerer og spiller på etniske skel for at skaffe sig støtte til en konflikt, der kun tilgodeser de øverste ledere af de to kleptokratiske netværk og i sidste ende også de internationale facilitatorer, hvis tjenester netværkene udnytter og er afhængige af«.

Kiirs 12-årige søn står opført som ejer af en 25 procents andel i et holdingselskab stiftet i februar i år. I alt er der tegn på, at mindst syv af Kiirs børn foruden hans kone har aktieposter i forskellige virksomhedsprojekter.

En talsmand for præsident Kiir Ateny Wek Ateny afviser over for mediet al-Jazeera alle beskyldninger i rapporten som »sludder« og »politisk motiverede fordrejelser«.

»Vi vil gå rettens vej og hyre et amerikansk advokatfirma. Vi vil sagsøge dem for at have viderebragt påstande, der er det rene sludder.«

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her