Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tchads præsident skal mægle i omstridt valg i Gabon

To mænd hævder at have vundet præsidentposten i Gabon. Nu er Idriss Deby, der selv er anklaget for stemmefusk i sit hjemland, sat til at mægle mellem parterne
Udland
10. september 2016

Anklager om valgfusk har fulgt Tchads præsident, Idriss Deby, gennem hans 26 år lange regeringstid.

Nu ventes han at skulle stå i spidsen for en delegation fra den Afrikanske Union til Gabon, hvor de skal forsøge at løse den krise, der er brudt ud efter præsidentvalget i sidste uge.

Begge parter hævder at have vundet valget, og sammenstød mellem demonstranter og Gabons sikkerhedsstyrker har kostet op mod 100 menneskeliv, hævder oppositionen.

Hundredvis af mennesker har været anholdt, det nationale parlament er blevet brændt ned, og oppositionens hovedkvarter er blevet stormet.

Den siddende præsident, Ali Bongo, hvis familie har regeret Gabon i et halvt århundrede, blev erklæret som vinder med en margin på kun 5.000 stemmer.

Oppositionen påpegede, at det påståede resultat i Haut Ogooué, Bongos egen region, var en umulighed. Mere end 99,9 pct. af vælgerne viste sig at have stemt i regionen, og af dem stemte 95 pct. på Bongo, hævdede den nationale valgkommission.

Oppositionens leder, Jean Ping, en tidligere udenrigsminister under Ali Bongo fars, Omar, hævdede, flere dage før valgresultatet blev frigivet, at han havde vundet. Hans talsmand siger, at mellem 50 og 100 mennesker er blevet dræbt – langt flere end de tre døde, som indenrigsministeren nævnte mandag.

Gabons justitsminister trådte tirsdag ud af regeringen og partiet og opfordrede til genoptælling af stemmerne med det argument, at alt andet ville grænse til »at skubbe folk til oprør«.

»Jeg opfordrer republikkens præsident til at tage den kloge beslutning for at undgå meningsløse lidelser for befolkningen,« siger Seraphin Moundounga, der i årevis har været tæt på Bongo, og nu advarer om, at freden i Gabon er på spil.

Fransk indblanding

Frankrigs premierminister, Manuel Valls, har også opfordret til en ny optælling af stemmerne og siger, at det »ville være klogt« og ville hjælpe med at afklare situationen.

Sandsynligvis får Frankrigs holdninger dog ikke den store opmærksomhed i Gabon.

Frankrigs regerende socialdemokrater sagde på et tidligt tidspunkt, at Ping syntes at være vinderen, hvortil Bongos talsmand tilrådede Frankrig at »respektere landets suverænitet« og karakteriserede det som »indblanding« og et udslag af ’Francafrique’ – et ord, der betegner fortidens lyssky forretninger mellem Frankrig og dets tidligere afrikanske kolonier.

Omar Bongo var kendt som en ’søjle i Francafrique’.

Frankrig, EU og USA har tidligere opfordret til offentliggørelse af resultaterne fra hver enkelt valgsted, hvilket Bongo har nægtet.

Ping har opfordret til generalstrejke. Det kunne være et slag for Bongo, som tæller det som en af sine succeser, at landet har en spirende økonomisk udvikling efter tidligere at have været afhængig af sine oliereserver. Men opfordringen til at nedlægge arbejdet er ikke blevet bredt modtaget.

Ping er tidligere formand for Den Afrikanske Unions kommission, og i den rolle har han forholdt sig tavs, mens flere lande på kontinentet, herunder Sudan og Zimbabwe, har kæmpet med manipulerede valg.

Således kan han måske genkende AU-delegationens tilgang, når de bestående afrikanske statschefer, repræsentanter for AU-Kommissionen og FN sætter kurs mod Libreville, »hvis betingelserne er opfyldt«. Det vides ikke, hvad disse betingelser er.

Forhandlinger mod en løsning vil sandsynligvis blive ledet af Deby, siger en talsmand fra delegationen. Deby, den nuværende AU-formand, blev taget i ed til sin femte periode som præsident for Tchad i sidste måned og udvidede dermed sin 26-års-regeringsperiode på trods af beskyldninger om valgsvindel og trusler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her