Læsetid: 2 min.

’Valg i medlemslande er en udfordring for EU’

EU mangler demokratisk legitimitet. Men paradoksalt nok står nationalvalg i Tyskland og Frankrig næste år i vejen for, at Unionen kommer i gang med de nødvendige reformer, mener polske Wojcieck Bialozyt, direktør i Wise Europe
14. september 2016

– Hvad er EU’s største udfordring lige nu?

»I de kommende måneder vil udfordringerne for EU først og fremmest blive udspillet i medlemslandene i lyset af de valg, der skal afholdes i 2017. Disse vil blive definerende i forhold til EU, for resultaterne kan voldsomt underminere samarbejdet. Jeg tænker først og fremmest på Frankrig – hvis Marine Le Pen vinder præsidentvalget – men også Tyskland, hvis den tyske regering bliver svækket. EU har behov for en organisatorisk omstrukturering, men hvis Le Pen vinder i Frankrig, vil det komme til at handle om fransk exit i stedet for at forandre EU-samarbejdet. I Tyskland er det problematisk, hvis populisterne bliver stærkere, for tysk ledelse er nøglen til EU’s overlevelse, fordi håndteringen af flygtningekrisen er nøglen til EU’s overlevelse.«

– Hvad er løsningen?

»Når denne valgcyklus er overstået – og hvis vi får en moderat præsident i Frankrig – så kan vi genåbne diskussionen om EU’s omstrukturering. Der er behov for en omstrukturering – der er behov for, at der sker noget i EU – hvis vi skal undgå disintegration. Hvad EU har manglet, er demokratisk legitimitet. Der har været en meget bureaukratisk tilgang til beslutningstagning, som har fået folk til at føle, at de ikke havde mulighed for at influere processen. Så dette skal styrkes – det kunne være ved at styrke EU-parlamentet eller ved at ændre beslutningsprocessen. Og der er behov for at fortsætte med at hjælpe nye medlemslande op på niveau med de andre lande. Det handler også om værdier og den blødere sfære. Og til en vis grad er der behov for yderligere integration af den økonomiske politik, men det er noget, som nogle regeringer – inklusive min egen – er modstandere af.«

– Tror du, politikerne vil løse problemerne?

»Det bliver svært for nogle lande at acceptere disse ændringer, også i min del af Europa. Den polske regering ser EU som en frihandelszone, og hvis ikke den accepterer ændringerne, kan det føre til et Europa i flere hastigheder. Det har vi allerede, men det vil i så fald blive officiel politik. Jeg er yderst skeptisk i forhold til at få alle til at acceptere at afgive flere kompetencer til EU, og det vil føre til, at de gamle medlemslande vil gå videre med yderligere integration.«

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu