Læsetid: 2 min.

Venezuela skal stemme om præsidentens afsættelse

Oppositionen vil have afstemningen gennemført allerede i 2016, mens regeringen gør alt for at forhindre en afstemning
I fredags gik venezuelanere på gaden for at kræve klare juridiske betingelser for en eventuel folkeafstemning om præsident Nicolas Maduros afsættelse

I fredags gik venezuelanere på gaden for at kræve klare juridiske betingelser for en eventuel folkeafstemning om præsident Nicolas Maduros afsættelse

Fernando Llano

24. september 2016

Onsdag meddelte Venezuelas nationale valgkommission, CNE, at der i første kvartal af 2017 kan gennemføres en folkeafstemning om præsident Nicolas Maduros afsættelse.

Beskeden var ventet af oppositionen, der længe har efterlyst et svar, efter det i juli lykkedes at indsamle støtte fra det, der svarer til én procent af vælgerne, som i første omgang ønsker en afstemning.

En paragraf i den venezuelanske forfatning giver nemlig befolkningen mulighed for at kræve en folkeafstemning om præsidentens fortsatte virke, hvis først én procent af vælgerne giver til kende, at de ønsker en afstemning, og det siden lykkes at opnå tilslutning fra mindst 20 procent af vælgerne til et sådant krav. Og det er det, oppositionen nu har fået grønt lys til at forsøge.

Læs også: Venezuelas opposition kæmper for folkeafstemning

Problemet er bare, at CNE har opstillet nogle noget nær umulige rammer for indsamlingen af de nødvendige stemmer.

»Desværre kommer vi til at se en gentagelse fra første runde, hvor der blev indsamlet én procent af stemmerne, med meget lange køer for at afgive sin stemme,« siger Luis Emilio Rondón, der er eneste medlem af CNE, der støtter oppositionens forsøg på at gennemføre en folkeafstemning.

Snæver tidshorisont

Når oppositionen er utilfreds med de rammer, der er stillet op, handler det om, at der ikke bare skal indsamles accept fra 20 procent af vælgerne. Det skal også ske inden for en meget snæver tidshorisont og med et minimum af infrastruktur.

De tyve procent stemmer, der skal til for at udløse en egentlig folkeafstemning, svarer til knap 3,9 mio. vælgere, skal således indsamles på 1.356 udvalgte valgsteder den 26., 27. og 28. oktober mellem klokken 8 og 12 om formiddagen og igen mellem klokken 13 og 16 om eftermiddagen.

Oppositionen har søgt om i alt 19.000 tællemaskiner til registrering af afgivne stemmer, men får sandsynligvis kun stillet knap 5.400 maskiner til rådighed. Og det kan ifølge oppositionen betyde, at det bliver tidsmæssigt vanskeligt at nå at få så mange mennesker registreret.

Tyve procent i hver stat

Samtidig har CNE meddelt, at det ikke er tilstrækkeligt, at der indsamles tyve procent af stemmerne samlet, men at der i hver af Venezuelas 24 delstater skal være minimum 20 procent opbakning.

Mangler målet i en stat, godkendes resultatet ikke, uanset om det samlede antal støtter langt overstiger de 20 procent opgjort for hele landet.

Fredag mødtes samtlige politiske partier i parlamentet for at diskutere afstemningen og nedsætte en teknisk komité, der skal følge valghandlingen.

Læs også: Venezuelas socialistiske mareridt

Samtidig advarer Oppositionens spidskandidat, Henrique Capriles, der to gange har været kandidat til præsidentembedet, om at »situationen i Venezuela er eksplosiv«, og at »det venezuelanske regime tilsyneladende tror, »at befolkningen tålmodighed er uendelig«.

Oppositionen har hele tiden kalkuleret med, at en folkeafstemning kunne finde sted allerede i 2016, men det mener CNE ikke er muligt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu