Nyhed
Læsetid: 5 min.

Afghanistan drukner i hjemsendte

EU vil sende 80.000 afviste asylansøgere hjem til Afghanistan, men landet er i forvejen ved at drukne i internt fordrevne og mere end en million flygtninge, som nabolandet Pakistan er i fuld gang med at sende tilbage
Det er ikke kun afviste asylansøgere fra Europa, som i stor stil er på vej tilbage til Afghanistan. Overfyldte busser og lastbiler transporterer hver uge tusinder af afghanske flygtninge fra Pakistan.

Det er ikke kun afviste asylansøgere fra Europa, som i stor stil er på vej tilbage til Afghanistan. Overfyldte busser og lastbiler transporterer hver uge tusinder af afghanske flygtninge fra Pakistan.

Jim Huylebroek

Udland
8. oktober 2016

Farverige jingle trucks overfyldte pick ups med familier og al deres habengut er stablet langt op over ladet. Busser er stopfyldte og hundredvis af fattige bevæger sig til fods med deres ejendele i en bylt over ryggen.

Mindst 1.000 afghanske flygtninge krydser hver dag grænsen ved Torkham og Spin Boldak, højt oppe i de uvejsomme bjerge mellem Afghanistan og Pakistan.

Og sådan har det været i flere måneder. I august kom der 2.500 om dagen, i øjeblikket lidt færre. Men stadig alt for mange til, at Afghanistan kan magte opgaven med at tage sig af de mange hjemvendte uden bolig eller arbejde.

Flere hjælpeorganisationer beskriver situationen som uholdbar og kritiserer EU for at gøre ondt værre med denne uges beslutning om i de kommende måneder at hjemsende mindst 80.000 afviste asylansøgere fra Europa.

Katastrofe undervejs

Norsk Flygtningehjælp, NRC, der forsøger at hjælpe de mange hjemsendte fra Pakistan, advarer om en truende katastrofe. Om få uger begynder den afghanske regntid, og de mange mennesker uden tag over hovedet risikerer at lide stor nød.

»Det er en kæmpe opgave, vi står over for,« siger William Carter, leder af Norsk Flygtningehjælps indsats i Afghanistan. I mange tilfælde er hjælpen begrænset.

»Der er mange, som ikke har andet med end det tøj, de står og går i. De må både sove og besørge under åben himmel – og ikke mindst sulte, når pengene slipper op,« siger han.

William Carter anslår, at mere end en million hjemvendte og internt fordrevne afghanere har brug for hjælp i den kommende tid, når regntiden begynder.

»Og hverken vi eller FN har de ressourcer, der skal til for at hjælpe så mange mennesker, som hverken har et sted at bo eller mulighed for at forsørge sig selv,« siger han.

»Det kommer til at koste mange, ikke mindst børn, livet.«

Ifølge NRC har Pakistan sendt mindst 225.000 afghanere tilbage i løbet af i år. Og dertil kommer et stort antal hjemsendte fra tidligere år og op mod 300.000 internt fordrevne, som har været tvunget til at forlade deres hjem på grund af det voksende antal kampe med Taleban rundt omkring i landet.

Læs også: Ny EU-aftale skal tvinge tusindvis af afghanere hjem

Generalsekretær Andreas Kamm fra Dansk Flytningehjælp, der også hjælper mange af de hjemsendte flygtninge fra Pakistan, bekræfter billedet.

»Det er meget svært at vende tilbage til Afghanistan i øjeblikket. Konfliktniveauet er det højeste i mange år, Taleban er blevet væsentlig stærkere, økonomien er bund, det samme er levevilkårene, og dertil kommer en tårnhøj arbejdsløshed, som gør det umuligt for mange at finde job,« siger han.

»Situationen er katastrofal, og EU’s beslutning om at hjemsende 80.000 gør kun problemerne værre.«

Fakta: Danmark skærer i bistand til Afghanistan

På en international donorkonference i Bruxelles tidligere på ugen lovede det internationale samfund 25 milliarder kroner i årlig bistand til Afghanistan i årene 2017-2020. Det er cirka 25 procent mindre end de seneste år.

Danmark lovede i den forbindelse en årlig bistand på 425 millioner kroner frem til 2011, hvilket er cirka 100 millioner mindre end i øjeblikket.

FNs Flygtningehøjkommissariat UNHCR har udsendt en nødappel på knap 8 milliarder kroner til at tage sig af de mange hjemvendte og internt fordrevne i Afghanistan, men indtil videre er kun en lille del af pengene indløbet.

Kilder: UM, openaid, UNHCR og NRC

En million på vej

Pakistan huser stadig omkring 2,5 millioner flygtninge fra Afghanistan, hvoraf mange har boet i landet i årtier. For nylig bebudede regeringen imidlertid, at det er slut med gæstfriheden, og mindst en million vil blive sendt hjem i løbet af de kommende måneder.

Kovendingen skyldes, at den pakistanske regering er i gang med en massiv antiterrorindsats, siger Pakistan-ekspert Mona Sheikh fra Dansk Institut for Internationale Studier.

»Ifølge den pakistanske regering støtter nogle af de afghanske flygtninge den pakistanske udgave af Taleban, og det vi ser her, er kollektiv afstraffelse,« siger hun.

Pakistans regering og militær har de sidste to år brugt mange kræfter på at bekæmpe pakistansk Taleban, der anses for at være en stor sikkerhedstrussel.

Den internationale hjælpeorganistion IOM, der også arbejder på grænsen ved Torkham, fortæller i en pressemeddelse, at mange af de udviste har fået mindre end 48 timer til at pakke deres ting og forlade Pakistan.

Flere andre analytikere bekræfter, at udvisningerne sker som led i Pakistans krig mod Taleban, men ifølge den afghanske avis Kabul Times er udvisningerne også et udslag at et forværret diplomatisk forhold de to lande mellem. Den afghanske præsident Ashraf Ghani beskylder Pakistan for at finansiere og huse den afghanske gren af Taleban, mens Pakistan beskylder Afghanistan for at huse pakistansk Taleban.

Ud over de mange flygtninge i Pakistan befinder der sig i alt tre millioner afghanere i nabolandet Iran og mindst en kvart million i Europa.

Behov for massiv hjælp

Selv om det er vanskelige vilkår, de 80.000 afviste asylansøgere i Europa, står over for, når de lander i Kabul Lufhavn, mener Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp, at det er rigtig at sende dem hjem. Men det må ikke ske uden, at de hjemsendte får ordentlig hjælp til at klare sig.

»EU er nødt til at sende dem hjem, som ikke har et asylgrundlag. Ellers bryder det europæiske asylsystem sammen,« siger han. Men han understreger, at det er et svært princip at forsvare, hvis hjemsendelsen sker uden, at de afviste asylansøgere får tilstrækkelig hjælp til at reintegrere sig i det afghanske samfund.

Den hjemsendelsesaftale, som EU og Afghanistan indgik tidligere på ugen, indeholder ingen konkrete beskrivelser af den hjælp, som de hjemsendte vil få. Det fremgår blot, at dem, der frivilligt vender hjem, vil få hjælp af EU, mens dem, der nægter, vil få en begrænset assistance fra IOM. Derudover lover EU et særligt – men ukendt – beløb til reintegreringsindsats og jobskabelse.

Læs også: Forhandlinger om udsendelse af afghanere mørklagt

I øjeblikket får de FN-anerkendte flygtningene, der vender tilbage fra Pakistan, et engangsbeløb på 400 dollar pr. person, oplyser NRC. For en familie på seks-syv personer svarer det til til cirka 3.000 dollar eller 18.000 kroner – en årsløn for en ufaglært arbejder i Afghanistan. En mindre del af de illegale flygtninge fra Pakistan får en hjælpepakke med mad, hygiejneartikler o.l., mens resten af de illegale er overladt til at klare sig selv.

Andreas Kamm mener, at de asylansøgere, der sendes tilbage, bør have personlig hjælp til at klare sig, og det samme bør det lokalsamfund, de bliver sendt tilbage til.

»Vi er nødt til at holde fast i, at det enkelte land er ansvarligt for deres borgere, og det gælder også Afghanistan. Men hvis vi sender dem hjem uden den nødvendige hjælp, ender de med at rejse tilbage til Europa igen, så snart de får mulighed for det,« siger han.

Der er desuden behov for en massiv international støtte til at forbedre de generelle levevilkår i Afghanistan, hvor arbejdsløsheden ligger på den forkerte side af 40 procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lennart Kampmann

Principielt er det vel afghaneres opgave at (gen)opbygge Afghanistan. Hvis vi giver asyl til alle ingeniørerne, hvem skal så lede arbejdet i Afghanistan?
Vi kan vel ikke forvente at en permanent løsning opstår ved at vi besætter landet og sikrer ro og orden?
På den lange bane skal der investeres i den Afghanske økonomi, så der bliver en fremtid der.

Som det er nu er vi rige og Afghanistan fattigt. Hvis ikke Afghanistan genopbygges af nogen, vil det forblive sådan i al evighed.....Det er ikke holdbart.

Med venlig hilsen
Lennart

Bjarne Frederiksen, Benjamin Nedergaard Leonhard og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar