Nyhed
Læsetid: 3 min.

Australien afviser ny kritik omkring Nauru

Amnesty International kritiserer i ny rapport forholdene i den australsk betalte flygtningelejr på øen Nauru for at være ’torturlignende’
Udland
22. oktober 2016

Debatten om de australske flygtningelejre på Nauru har i denne uge mindet om den amerikanske valgkamp.

Amnesty har på den ene side ført an med endnu en kritisk rapport om, hvordan pengene til de dyre offshore-pladser i Stillehavet ikke bliver brugt på flygtningebeskyttelse, men derimod på at »underminere flygtninges ret til at søge asyl«.

Rapporten hedder »Island of Despair«, og her har Amnesty foretaget interviews med 58 flygtninge og asylansøgere, der beretter om mishandling og overgreb, som stemmer overens med de 2.000 lækkede indberetninger i The Guardian i august.

Men det afviser den australske premierminister Malcolm Turnbull blankt i radioprogrammet RN Breakfast: »Det er absolut falsk.«

Fra Amnesty lyder kommentaren fra deres internationale undersøgelsesdirektør Anne Neistat, at den australske regering har anerkendt over for offentligheden, at metoden er »ondskabsfuld«, og at politikken legitimerer systematisk misbrug.

Australien har med premierministre fra begge sider af det politiske spektrum forsvaret ’den australske model’, fordi det forhindrer mennesker i at risikere druknedøden. »You will not make Australia home,« lyder beskeden fra politikerne, og den holder de fast i.

Postfaktuel flygtningedebat

Et af de medier, der særligt har dækket situationen på Nauru, er ABC’s Four Corners, og i den seneste udsendelse ’De glemte børn’ fra den 17. oktober fortæller flere børn, at de bliver væk fra skole af frygt for vold eller seksuelle tilnærmelser fra de lokale.

Udsendelsen, der også viser dårlige hospitals- og hygiejneforhold, har fået kritik af myndighederne fra både Nauru og Australiens Department of Immigration and Border Protection, som har taget debatten om mediernes afdækning helt med ind i Senatet.

755 asylansøgere – herunder 128 børn –har fået flygtningestatus og må begå sig blandt de lokale på Nauru, hvor der bor 10.000 mennesker.

I en udtalelse om Four Corners-udsendelsen skriver myndighederne fra Nauru, at børnene i udsendelsen var »coachet«, og at »alle kan se, at flygtningene var velklædte og sunde«.

ABC’s chef Gaven Morris har i en pressemeddelelse skrevet et forsvar til både det australske ministerium og Naurus myndigheder: »De har ikke produceret ét eneste bevis, der kan skabe tvivl om udsendelsens påstande.«

Ifølge Gaven Morris er journalisterne blevet nødt til at interviewe børnene på afstand, hyre freelancere og tage alternative metoder i brug for at få fotomateriale, fordi Naurus myndigheder systematisk nægter journalister adgang.

»Vi har selvfølgelig faktatjekket det, som vi normalt gør, og historierne bakkes op af de lækkede indberetninger,« lyder svaret fra Four Corners, der ad flere gange har forsøgt at få et interview med immigrationsministeren Peter Dutton, der ifølge ABC har afvist at medvirke, hvis ikke han må gøre det live, hvilket ikke er programmets format.

Som svar har Nauru via den officielle Twitterprofil – der tidligere har forsvaret østatens behandling af flygtninge og afvisning af kritiske besøgende – tweetet: »Den seneste udtalelse fra ABC er flere løgne. De er i damage control og er blevet afsløret i deres biased og ukorrekte Four Corners-rapport.«

Til ABC siger premierminister Malcolm Turnbull, at regeringen støtter Nauru i at sørge for beboernes velfærd og sundhed. »Jeg ved, det er en hård politik,« men, som han fortsætter, er alternativet, at tusindvis drukner, og dermed, »ikke kan tale til For Corners eller Radio National, fordi de druknede på havet«.

Fremskridt for ytringsfrihed trods alt

Debatten i Australien har kørt i flere år, og flere steder i Australien indsamles der underskrifter og demonstreres for budskabet #BringThemHere, hvor australske borgere råber op for at tage imod flygtningene på australsk jord.

Samtidig har den australske regering efter massiv kritik og et søgsmål fra en gruppe læger nu valgt at ændre den upopulære lov, der kriminaliserer læger og sygeplejersker, der taler åbent om misbrug på Australiens offshore-centre. Immigrationsministeriet har nu foreslået en ændring til den såkaldte Border Force Act, som fjerner restriktionerne for sundhedspersonalet.

Andre professionelle som lærere, advokater og socialarbejdere risikerer dog formentlig stadig fængselstid i op til to år for enhver form for »uatoriseret afsløring«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Det australske apartheid regime mishandler systematisk det aboriginske mindretal fysisk, psykisk, politisk og økonomisk, men til forskel for Australiens flygtningene i koncentrationslejren Nauru, foregå tortur og anden mishandling af det aboriginske mindretal, på deres egen australske jord, af det hvide, racistiske og illegitime australske apartheid regime.

I Australiens Nauru flygtninge og tortur koncentrationslejr, får Iraner bøde for forsøg på selvmord.
Link: http://www.mwcnews.net/news/asia-pacfic/58379-asylum-seeker-in-nauru.html