Læsetid: 4 min.

’Bæredygtigt’ sydafrikansk vin produceres under kritisable forhold

Ny dokumentarfilm viser, hvordan vinarbejdere i Sydafrika underbetales og udsættes for urimelige arbejdsforhold. Alligevel mærkes vinen som produceret under ordentlige forhold og finder også vej til danske supermarkeder
Ny dokumentarfilm om vinarbejdere i Sydafrika viser, at mange af de vine, der er blevet til under problematiske forhold i Sydafrika, alligevel ender med at blive mærket som bæredygtigt produceret.

Ny dokumentarfilm om vinarbejdere i Sydafrika viser, at mange af de vine, der er blevet til under problematiske forhold i Sydafrika, alligevel ender med at blive mærket som bæredygtigt produceret.

19. oktober 2016

Når man i et dansk supermarked køber en flaske sydafrikansk vin, vil man ofte kunne sikre sig, at vinen er produceret under ordentlige forhold, hvis flasken har et særligt certifikat. Men reelt er certifikatet ingen garanti for, at vinarbejderne har passet, plukket og forarbejdet druerne under forsvarlige forhold og til en rimelig løn. Sådan lyder de alvorlige anklager i dokumentaren Bitre druer – slaveri i vinmarken, som sendes på DR i morgen.

I dokumentaren fortæller flere nuværende og tidligere arbejdere om, hvordan de er blevet nægtet at melde sig ind i fagforeninger, at de uden beskyttelse arbejder med sprøjtemidler med farlige pesticider, og at deres løn ligger under den lovfæstede minimumsløn.

Ifølge CSR-ekspert Steen Vallentin viser dokumentaren, at der er store problemer med den måde, man behandler arbejdere på i vinproduktionen i Sydafrika.

»Der bliver tegnet et billede af nærmest feudallignende tilstande med nogle herremænd, der behandler deres arbejdere efter forgodtbefindende,« siger Steen Vallentin, der er lektor ved CBS og i mange år har beskæftiget sig med virksomhedsetik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hermed, et besked fra en af DKs største supermarked grupper jeg modtog igår. Dokumentaren er en falsk rapport og afspejler ikke sandheden.
Xxxxxx

Kære David
Tak for din mail.
Vi er enige med dig i, at programmet ikke gav et sandfærdigt billede af den samlede standard i Sydafrikas vinindustri.
Efter mange års stadig stigende handel med sydafrikanske vinproducenter i almindelighed og Spier i særdeleshed ved vi, at der arbejdes seriøst med arbejdsforholdene, og at vinindustrien er meget vigtig for forbedringer i levestandarden i Sydafrika.
Heldigvis kan vi konstatere, at programmet ikke har haft nogen effekt, hverken målt på kundehenvendelser eller på salget.
Venlig hilsen

xxxxxx