Læsetid: 2 min.

Beijing og Vatikanet vil samle Kinas katolikker

Kina og Vatikanet forhandler om, hvem der skal udpege biskopper i Kina. Kina har hidtil trodset Vatikanets ønsket og udpeget egne biskopper, der ikke får pavens velsignelse. Det har skabt grobund for splittelse i den katolske menighed i Kina
29. oktober 2016

Spørgsmålet om, hvem der skal udpege katolske biskopper i Kina, har i årtier splittet den kinesiske menighed mellem den officielle kirke og ulovlige undergrundskirker.

Kina har hidtil insisteret på selv at udpege biskopper i landet, der omvendt ikke får pavens velsignelse.

Men med genoptagelsen af forhandlinger om udpegning af biskopper ser det ud til, at Beijing og Vatikanet sammen vil finde et kompromis, der kan samle den katolske menighed i Kina.  

Inden årets udgang vil Kina ordinere mindst to nye biskopper. De får modsat tidligere pavens velsignelse, oplyser Vatikanets kilder til Reuters. Det er også blevet bekræftet af kilder i Beijing, skriver Reuters.

Tre af Kinas officielt udpegede biskopper blev i 2012 bandlyst af Vatikanet, fordi de ikke havde pavens velsignelse. Det er endnu uvist, hvordan Vatikanet fremadrettet vil behandle dem.

Et kompromis om udpegningen af katolske præster er presserende, fordi 30 ud af Kinas godt 100 katolske stifter mangler en biskop. Et tilsvarende antal kinesiske biskopper er 75 år eller derover, skriver Reuters.  

Kinas kristne

Både kinesiske katolikker og protestanter kan frit gå i kirke, men de må ikke missionere i det officielt ateistiske land.

Der findes kinesiske undergrundskirker, der danner et alternativt religiøst fælleskab blandt kristne, der ikke ser sig som en del af den officielle kinesiske katolske eller protestantiske menighed.

Disse undergrundskirker er forbudte, og både præster og medlemmer af menigheden risikerer anholdelse.

I september blev Peter Shao Zhumin, assisterende biskop i Wenzhou i den sydøstlige provins Zhejiang, anholdt.

Han var udpeget af Vatikanet og stod til at overtage embedet som biskop i Wenzhou, efter den tidligere biskop døde, skriver den katolske kirkes nyhedsmedie AsiaNews, der har hovedsæde i Rom.

Frem til afholdelsen af G20-mødet i Hangzhou i Zhejiang-provinsen har lokalregeringen lukket undergrundskirker og fjernet synlige kors fra omkring 1.200 bygninger i provinsen, skriver The Guardian.  

Susanne Bregnbæk, adjunkt ved Professionshøjskolen UCC, har i løbet af et forskningsprojekt, finansieret af Det Frie Forskningsråd, om kinesiske konvertitter til kristendommen lavet feltarbejde i Beijing.

Her har hun især mødt unge nykonverterede kristne, der er blevet en del af en af Kinas undergrundskirker.

De distancerer sig ofte fra den officielle kinesiske kirke, hvor de oplever, at prædikerne er mindre spirituelle og mere verdslige, fortæller Susanne Bregnbæk:

»De ser den officielle kirke som en forlængelse af staten og tager afstand fra den.«

Undergrundskirkerne udgør et attraktivt alternativt fællesskab for unge, højtuddannede, der er kritiske over for partiet og ønsker at samles med andre ligesindede, fortæller Susanne Bregnbæk.    

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu