Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Danmark burde overveje, om det er inde eller ude’

Storbritannien var højlydt fortaler for, at der eksisterer en ligeværdig blok af ikkeeurolande i EU. Nu hvor de forlader samarbejdet, punkteres illusionen nådesløst af parlamentarikerne
Udland
24. oktober 2016

BRUXELLES

Storbritannien har i årevis talt om en ligeværdig blok af ikkeeurolande, og forhenværende premierminister David Cameron har argumenteret for, at det er det indre marked, og ikke euroen, der er EU-samarbejdets »grundlæggende fundament«.

Men med landets udtræden af EU-samarbejdet er illusionen om en blok imidlertid svær at opretholde, og det kan få konsekvenser for Danmark, der snart vil være det eneste land med en egentlig undtagelse fra valutasamarbejdet.

Og ’undtagelsestilstand’ snarere end ’en blok’ er netop den beskrivelse, Danmark bør vænne sig til, ifølge flere EU-parlamentarikere.

»Målet er at etablere et inde marked med en fælles valuta. Alt andet er en undtagelse. Lande, der har søgt undtagelse, har forbeholdsklausuler; alle andre har accepteret at blive del af euroen, når de er parate. Det bør de nu overveje, hvordan de bliver,« siger Reimer Böge, tysk parlamentariker fra Slesvig-Holsten og medlem af den konservative EPP-gruppe.

Han har netop forfattet en rapport sammen med den franske socialdemokrat Pervenche Berès, der undersøger, hvordan der kan oprettes et eurozonebudget, som kan bruges til at modvirke chok i enkelte medlemslande under kriser.

Et spring til det uvisse

Også Berès mener, at balancen mellem lande i og uden for eurozonen vil forandre sig nu, hvor Storbritannien forlader samarbejdet.

»Da Storbritannien besluttede sig for ikke at tilslutte sig eurozonen, skabtes der er ubalance, og briterne troede, at andre lande ville følge trop. Men efter Brexit fornemmer jeg en større følelse af at høre til andetsteds. Brexit er et spring ud i det uvisse,« siger hun og påpeger, at »de øvrige lande, der er blevet medlemmer for nylig, ikke bad om en undtagelse«.

»Tiden er nu kommet for disse lande til at beslutte sig for, om de er inde eller ude, og jeg mener også, at Danmark burde overveje, om det er inde eller ude,« tilføjer hun på et seminar om Europas fremtid i Bruxelles.

Ulempe for Danmark

Bendt Bendtsen, medlem af Europa-Parlamentet for de konservative, er ikke i tvivl om, at Brexit vil komme til at påvirke Danmark negativt.

»Der er beklageligt, for englænderne er set med mine øjne en rigtig god partner for os nordiske lande,« siger Bendtsen.

»De har også været store fortalere for ikkeeurolandene, og vi kan risikere, at Danmark og Sverige bliver presset den vej rundt,« erkender han og tilføjer, at Brexit også kan få konsekvenser for den økonomiske politik i unionen.

»Finland, Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Irland og så UK ovenpå kunne være et blokerende mindretal i Rådet, og det kan vi så ikke længere, når briterne forlader os. Jeg tror, vi kan imødese en drejning imod mere protektionisme; mere statsstøtte uden briterne.«

Et Europa i flere hastigheder

Han tror dog ikke, at Danmark vil blive presset til at træffe et valg i forhold til euromedlemskabet, men han forventer, at »vi er på vej til et Europa i flere hastigheder, når briterne er ude«.

»Selv om alle nobelpristagerne i USA siger, at euroen vil afgå ved døden, så lever den altså mere eller mindre i bedste velgående, og det tror jeg, at den vil vedblive med at gøre. Det er klart, at vi vil opleve en kerne af EU-lande, der er nødt til at arbejde endnu tættere sammen omkring finanspolitikken og andet, og derfor vil vi se, at der vil blive truffet en række beslutninger, som Danmark ikke er med i – og så må vi jo forholde os til det efterfølgende.«

Pervenche Berès gør det da også helt klart, at hun ikke længere anser ikkeeurogruppen for stærk nok til at gennemtrumfe særforanstaltninger hos eurogruppen, sådan som det delvist lykkedes briterne op til og under genforhandlingen med EU.

»Det vil være op til Danmark – ikke os – at bestemme, hvad Danmark vil, men vi kan ikke tillade hele EU at blive holdt som gidsel af Danmark, og euroen vil blive unionens fælles valuta,« siger hun.

Læs også: Samarbejdet knirker i Europa efter Brexit og flygtningekrisen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Ude - jeg har ellers været stærk tilhænger, da det "bare var en valuta", og vi skal også ud af budgetordningen, som forhindrer os i at føre nødvendighedens politik med massive investeringer i vedvarende energi, kollektiv trafik og digital infrastruktur. Mere statsstøtte lyder ærlig talt heller ikke godt, medmindre der er tale om virksomheder, der medarbejderejede, og som igennem favorisering kan understøttes som f.eks. den almene boligsektor indtil fornylig blev det.

Morten P. Nielsen

Ja, hun har næsten diskvalificeret sig selv som statsminister med det totalitære tankegods, hun tydeligvis bærer rundt på. Hun fik tilnavnet skrigeskinken på grund af sine altid skingre, emotionelle reaktioner på politiske problemstillinger. Nu forstår man, at alt er ved det gamle og at hendes nuværende rolige, landsmoderlige fremtoning er tillært. Hun stadig er irrationel og altså også totalitær.

Torben K L Jensen

Een af begrundelserne for at Danmark får en AAA-rating er at vi står uden for Euro-samarbejdet og derfor kan devaluere hvis det er nødvendigt. Svenskerne gjorde det med succes for år tilbage og det blev betragtet som noget der lignede et forræderi nede i Bruxelles. Tjah - så meget for den succes som euroen skulle skulle være. Her tænker jeg med gru på Grækenland og Goldman-Sachs.

"Een af begrundelserne for at Danmark får en AAA-rating er at vi står uden for Euro-samarbejdet og derfor kan devaluere hvis det er nødvendigt."

Hvor har du dét fra?

Torben K L Jensen

Jeg mener det alvorligt. Hvor har du din påstand fra? Du taler jo ikke kun om, hvad du selv formoder, men om 'begrundelser'. Det forpligter. Enten har du noget af have din påstand i, eller også vrøvler du.

Michael Kongstad Nielsen

Nu er det jo sådan, at ingen kan forhindre hverken EU´s euromedlemmer eller EU´s ikke-euromedlemmer i at melde sig ud af af såvel euroen som EU. Ingen er fastlåste, Selvom Mette Rodgers gerne vil give det udseende deraf,

Michael Kongstad Nielsen

Det der med AAA-ratingen, det ved vi ikke noget om. Men et medlemskab af euroen kunne godt svække ratingen en anelse, på grund af eurogruppens krav om budgetoverskud, og de mange banker inden for eurozonen, ikke mindst Deutsche Bank og italienske banker, der stadig har store problemer.

Kristian Rikard

Altså! De facto er vi medlemmer af Eurosamarbejdet, dels på grund af slangen og dels på
grund af vores forhold til D-marken. Ikke at forglemme grænsen for statens underskud.

Kristian Rikard

Men der er da på sæt og vis noget rørende over, at nogle stadig tror at vi er frie som
himlens fugle!

Michael Kongstad Nielsen

Ja, det er rørende, men også relevant og realistisk. I modsætning til "den stadig snævrere sammenslutning mellem de europæiske folk", som Romtraktaten pressede på med, hvilket var en kæmpe fejl fra det magtfulde establishment, som vi stadig lider under.