Nyhed
Læsetid: 1 min.

Debat om handel med elfenben

Et forslag om at forbyde al handel med elfenben splitter de afrikanske lande. Selv elefantrige Botswana appellerer om totalforbud mod handel med elfenben
Udland
8. oktober 2016

Et forbud mod al handel med elfenben blev mandag afvist med støtte fra EU. Et forbud ville ifølge kritikere ikke beskytte elefanter yderligere, da international handel med elfenben allerede er ulovligt, skriver The Guardian.

Handel med elfenben er dermed fortsat delvis lovligt i fire afrikanske lande, Namibia, Sydafrika, Zimbabwe og Botswana, hvor elefantstandene er så stabile, at de ikke nyder samme beskyttelse som de øvrige elefanter på kontinentet.

Beslutningen fandt sted ved en konference om international handel med truede arter, der blev afholdt i Johannesborg.

Derudover vedtog de 182 deltagende lande at styrke indsatsen mod ulovlig handlen med truede dyr og at arbejde tættere sammen med lokale.

Alene siden 2007 har krybskytter ifølge organisationen The Great Elephant Census skudt 144.000 elefanter på grund af deres elfenben, der sælges dyrt på det sorte marked.

Debatten om beskyttelse af elefanter har skabt splid mellem de afrikanske lande. En koalition af 29 afrikanske lande med Kenya og Benin i spidsen argumenterede for at forbyde al handel. Gruppen tæller også Botswana, der er det land i verden, som huser flest elefanter.

Ifølge Botwsanas miljøminister, Tshekedi Khama, er »der bekymrende beviser for, at krybskytteriet bevæger sig sydpå,« siger han til The Guardian. »Derfor kan ingen population betragtes som sikker. En trussel mod elefanter ét sted er en trussel mod elefanter alle steder.«

EU fremhæver omvendt, at den strengeste beskyttelse skal forbeholdes de dyrebestande, der er stærkt truede, hvilket ikke er tilfældet for elefanter i Botswana og dets tre sydafrikanske nabolande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her