Nyhed
Læsetid: 2 min.

DiCaprio: Er det for sent at redde kloden?

Leonardo DiCaprio debuterer som dokumentarist med filmen ’Before the Flood’, der er en advarsel om klimakrisens ødelæggende konsekvenser. Filmen kan ses gratis fra søndag
Skuespilleren Leonardo DiCaprio er gået helhjertet ind i klimakampen. Hans film ’Before the Flood’ kan ses gratis på National Geographic i øjeblikket.

Skuespilleren Leonardo DiCaprio er gået helhjertet ind i klimakampen. Hans film ’Before the Flood’ kan ses gratis på National Geographic i øjeblikket.

Mary Altaffer

Udland
1. november 2016

Der er ingen tvivl om, at skuespilleren Leonardo DiCaprio er optaget af klimasagen. Han er særlig fredsudsending for FN, og i den funktion talte han i december sidste år ved FN-klimatopmødet i Paris, hvor han opfordrede klodens ledere til øjeblikkeligt at tage handling for at sikre, at klodens temperatur ikke stiger mere end to grader celsius.

»Det er tid til at handle mere modigt end nogensinde før. Kære venner, se på hinanden, se på de delegerede omkring jer – vi må spørge os selv, hvilken side af historien, vi er på,« sagde Leonardo DiCaprio blandt andet.

Som for andre klimaaktivister er der ét spørgsmål, der bliver stadig mere ubehageligt: Er det for sent at rette op på klimaet? Er vi ovre det punkt, hvor vi kan sikre de kommende generationer en beboelig klode?

Med det spørgsmål i bagagen har Leonardo DiCaprio sammen med filminstruktør Fisher Stevens rejst rundt i verden for at undersøge, hvordan klimaforandringerne allerede rammer, og for at finde ud af, om der overhovedet er noget, vi kan gøre.

Trailer til ’Before the Flood’.

Ved filmens europæiske premiere sagde Leonardo DiCaprio, at Before the Flood, som det har taget tre år at lave, oprindeligt var tænkt som en undersøgende film, der skulle give et svar på, om vi overhovedet er i stand til at ændre den katastrofale kurs.

»Jeg har fulgt emnet meget tæt de sidste 15 år. Det mest skræmmende er, at udviklingen (i klimaforandringerne, red.) går langt hurtigere end de videnskabelige forudsigelser, der kom for 15-20 år siden. Vi ønskede derfor at lave en film, der giver folk en klar idé om, hvor meget det haster.«

Kan ses gratis

For at sprede budskabet mest muligt – ikke mindst frem mod USA´s præsidentvalg den 8. november – vil filmen kunne ses gratis på blandt andet natgeotv.com, National Geographic´s tv-kanal på nettet, fra søndag den 30. oktober og frem til den 6. november.

»Der er ikke en vigtigere historie at fortælle, klimaforandringerne er det vigtigste emne, vi står overfor. Og på National Geographic tror vi på fortællingens betydning i forhold til at ændre verden,« siger Courteney Monroe, øverste chef for National Geographic Global Networks: »Vi er forpligtiget til at sikre, at flest mulige ser filmen inden det amerikanske præsidentvalg.«

Det samme siger Leonardo DiCaprio: »Der er ingen større trussel for vores fremtid end klimaforandringerne, og det skal være et af de vigtigste emner ved dette valg.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Så længe verdens befolkning fordobles på 60 år, bliver det vanskeligt, at implementere den forbrugsomlægning der skal bringe kloden i balance.
I Afrika fordobles befolkningen på kun 30 år med sult og fattigdom til følge.

ja ,og div.frihandelsaftaler gør bare ondt værre

Philip B. Johnsen

Befolkningstilvækst er ikke et problem.

Fattigdom og befolkningstilvækst er to alen af et stykke, der er et politisk tilvalg, f.eks. tillader der to børn i Kina nu, eller en forbruger mere, hvilket er en af pointerne med Kina satser på det indre marked.

Det er ikke en pointe, at vejen er svær eller politikere ikke ved hvordan, de skal handle, det er alene et spørgsmål om prioritering og vilje til at handle.

Fattigdom og fødselsrater følger hinanden:
"The World has reached Peak Number of Children!world population continues to grow, but the number of children in the world has now reached its peak.

In 1960 we were 1 billion children below 15 years of age and we were 35% of the world population.

Now there are 1,9 billion children in the world, but they are but 27% of world population.

In 2050 there will still be an estimated 1.9 billion kids, but they will be only 20% of world population.

The reason, 40% of world population has less than 2 children per women and thus compensationg for the 18% that get more than 3 children per women."

Link:
http://esa.un.org/unpd/wpp/publications/files/key_findings_wpp_2015.pdf
http://esa.un.org/unpd/wpp/unpp/p2k0data.asp

PS. Det er tåbeligt, at aflede opmærksomheden fra de menneskeskabte klimaforandringer til befolkningstilvækst, da de menneskeskabte klimaforandringer skaber befolkningstilvækst.

Befolkningsvæksten er ikke en vækst i antallet af børn, men i antallet af ældre. Det er en såkaldt substitutionseffekt fint pædagogisk forklaret af Hans Rosling https://www.youtube.com/watch?v=FACK2knC08E (23:20 minutter inde i programmet).

Da denne befolkningsvækst finder sted i den fattige verden, er den ikke på samme måde en trussel mod Jordens Klima som overforbruget i den rige verden.

Med hensyn til at brødføde 11 mia. mennsker, er det værd at huske på at der allerede nu produceres fødevarer nok til at ernære mere end 10 mia. mennesker, men de der tjener mindre end 2§ om dagen har ikke råd til at købe den. I stedet går en stor del af kornprodukterne til biobrændsel og foderstoffer http://www.scidev.net/global/food-security/news/non-food-crops-lock-up-e... Der er ikke så meget et spørgsmål om mangel, som et spørgsmål om fordeling og prioritering: brød til de fattige eller bil og bøf til de rige.

Philip B. Johnsen

Man kunne også formulere det, at helt overordnet set må, fairhandel generelt etableres på de fattige længdekredse af jorden og ikke på overforbrugs baseret såkaldt økonomisk vækst, på breddekredse af jorden i de i forvejen rige lande, det løser befolkningstilvækst og immigration problematikker og skaber ikke samtidig, på kort sigt, forøgelse af de menneskeskabte klimaforandringer.

Hvis klimaet skal have en chance gælder det ALLE MAND TIL PUMPERNE.
Naturligvis skal man plukke de lavest hængende frugter først.
Det skulle man have gjort for længe siden.
Uden A-kraft bliver vi hængende i suppedasen.
Se hvordan det går i Tyskland. http://wp.me/p1RKWc-f8

...Hmmm, skuespiller bliver politikere og politikere bliver til, nå ja, skuespillere.

Sabine Behrmann

Jeg så dokumentaren i forgårs og syntes, den var underligt tam og ufokuseret, lidt som en undskyldning for at rejse alle mulige steder hen og derved bidrage endnu mere til drivhuseffekten - men, bevares, i den gode sags tjeneste (DiCaprio siger selv, at han givetvis har et større CO2-aftryk en de fleste, men fortæller ikke, om hans nye viden får ham til at gøre noget ved det). Men måske er det den slags salon-klimaforkæmpere, der skal til for at få flere amerikanere op af stolen.