Læsetid: 6 min.

I de højrenationale højborge tales der lige ud af posen

Østrigerne skulle i søndags have stemt til det tredje præsidentvalg på under et halvt år, men valget er efter fejl på fejl igen udsat. Information har besøgt de højrenationale højborge
Norbert Hofer (til højre) Alexander Van der Bellen kæmper – igen – imod hinanden i det østrigske præsidentvalg i en valgkamp, der synes uendelig. Foto: Lissi Niesner/Scanpix

Norbert Hofer (til højre) Alexander Van der Bellen kæmper – igen – imod hinanden i det østrigske præsidentvalg i en valgkamp, der synes uendelig. Foto: Lissi Niesner/Scanpix

Lisi Niesner

4. oktober 2016

Ved siden af delikatesserne i det fjerneste hjørne hos den lille købmand Nah & Frisch i landsbyen Oggau en time syd for Wien, tæt på den ungarske grænse, sidder syv ældre kvinder og drikker kaffe ved et par høje borde. Og de snakker livligt løs om stort og småt.

Da Informations udsendte sætter sig hen til nabobordet med den dampende Milchkaffee nikker alle venligt, og da de alle får spørgsmålet om, hvordan det er at bo i et land uden en præsident, bryder de efter et sekunds pause alle ud i en rungende latter, der bølger gennem hele forretningen:

»Hvad skal vi dog med en præsident,« spørger den ene, mens en anden tilføjer: »Vi kan da sagtens klare os uden!«, mens alle damerne fniser over det faktum, at Østrig nu styrer mod sin fjerde dato for præsidentvalget inden for otte måneder, da valget i maj siden blev kendt ugyldigt.

»Det er det rene dukketeater,« siger en blond kvinde, der støder til veninderne, efter at have slukket smøgen ude på trappen foran.

»For hvorfor kan dette land nu ikke gennemføre et valg?« siger hun og ryster på hovedet. »Er vi blevet en bananstat?«.

Latteren ruller videre, og dækker over den kollektive pinlighed, som Østrigs evighedsvalgkamp medfører. Trætheden hos vælgerne er også udpræget.

»Det valg hører bare aldrig op«, lyder det også nærmest opgivende fra en af damerne, da latteren er døet ud.

Valget uden midterkandidat

Den næsten ét år lange valgkamp slider på tålmodigheden. Først den kommende januar indsættes den nye præsident. Til den tid vil landet i mere end et halvt år have været uden en præsident, efter at den tidligere gik af i sommer.

Derfor ærgrer de sig i landsbyen Oggau, der med et par tusinde indbyggere også er sin egen kommune og er beliggende i et idyllisk bølgende landskab af vinmarker.

I Oggau lever de af at være et populært turistområde, hvor især indbyggerne fra Wien og Bratislava tager på korte ferier, eller hvor cykelentusiaster suser gennem landsbyerne i deres stramme lycratøj.

Her er en stor produktion af vin, abrikoser og nektariner, og enorme hokkaido-græskar ses på de mange gårdsalgsbutikker ud til hovedvejen Haupstrasse, hvor mange også fungerer som heuriger, vingårde, der også serverer årets friske vin.

Også hos den lille Heuriger Meindl i Triftgasse, hvor tre mænd sidder i gården og snakker, ryster værtinden Frau Meindl på hovedet over, at Østrig har så svært ved at gennemføre et valg efter bogen.

»Helt ærligt, selv om de har fundet uregelmæssigheder sted ved det seneste valg, tyder meget på, at det også er sket tidligere. At klage over det handler også om personlige ambitioner«, siger hun om FPÖ, der sørgede for at klage over det seneste valg. 

Det østrigske præsidentvalg er på mange måder usædvanligt. Ved den første valgrunde i april var det en kæmpe overraskelse, at de to regeringspartiers kandidater fra socialdemokraterne i SPD og konservative ÖVP røg ud.

Fløjkandidaterne, den 45-årige flyingeniør Norbert Hofer fra højrepartiet FPÖ, der bor i Burgenland syd for Oggau, og De Grønnes Alexander Van der Bellen, en økonomiprofessor fra Wien, blev overraskende kandidaterne til den anden valgrunde.

Efter et meget tæt valg i slutningen af maj i år endte det med, at Alexander Van der Bellen med 30.000 stemmers forspring sikrede sig præsidentposten.

Men forinden havde den østrigske regeringsleder set skriften på væggen. Efter at 90.000 flygtninge sidste år ankom til landet, gik kansler Werner Faymann af en uge før præsidentvalgets anden valgrunde – og det efter at have strammet gevaldigt op på flygtningepolitikken og siden overtalte balkanlandene til at lukke Balkanruten.

Signalet fra vælgerne i første valgrunde var tydeligt: Vi vil se nye ansigter, have flere indenrigspolitiske resultater og også en strengere asyllovgivning.

Derfor sidder den veltalende socialdemokrat Christian Kern nu i stedet i kanslerkontoret i Wien og er rykket et stykke til højre for at trække vælgerne tilbage.

Oprør fra landet

Tobias Siess fra Weinhaus Mad, en af byens større arbejdspladser, var umiddelbart godt tilfreds, da den nye kansler kom til i maj måned.

»Jeg kunne i starten godt li' Christian Kern, men kan han skabe resultater?« spørger han skeptisk, mens vi ser et læs druer blive hældt ned i en funklende stålkværn, hvor det spiralformede hjul skiller druesaften fra skaller og sten, inden det ender på store ståltanke.

Vinhuset ligger midt i byen, og Tobias Siees kører selv traktoren ind og ud af hallen. Der er fuld gang i høsten, og familiedynastiet har 16 personer ansat med at høste, producere og sælge den årlige produktion på knap 350.000 flasker vin. Tobias Siess er yngste generation i det familiedynasti, der i 270 år har drevet vinhus i byen.

»Vi skal være meget tålmodige med dette valg, jeg har slet ikke fulgt med i politik i de seneste måneder, fordi høsten er vigtigere. Men der mangler en kandidat i midten. En der kan favne lidt bredere. Men jeg går hen og stemmer. Ellers er det jo andre, der bestemmer for én.«

Og netop fordi valgdeltagelsen på landet er højere end i byerne, og fordi Norbert Hofer har bedst tag i vælgerne uden for byerne, kan omvalget den 4. december meget vel falde ud til Norbert Hofers fordel.

I Wien stemmer vælgerne overvejende på den første vinder, Alexander Van der Bellen, der går til valg på stabilitet og pragmatisme. Han har dog som mærkesag, at det højrenationale parti Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, ikke må få opdrag til at danne regering, selv om de skulle blive største parti eller næststørste parti.

FPÖ’s Norbert Hofer, ønsker derimod at udfordre den siddende regering af socialdemokrater og konservative stærkere, kræve folkeafstemninger, uden at det er krævet af forfatningen, og på den måde forandre Østrig fra både top og bund.

»Macht braucht Kontrolle« – kontrol af magten er nødvendig – står der på store valgplakater, hvor Hofers foto er monteret ind. Og er der nogen, der bakker op omkring Norbert Hofer, er det borgerne i Burgenland. I Oggau stemte mere end syv af ti vælgere på Hofer ved det seneste valg i maj måned.

Få flygtninge

Midt på Hauptstrasse driver Monika Gmasz sin pension Elisabeth, hvis hun ikke lige er kromutter på Gasthaus Monika 300 meter oppe ad vejen. Hun synes, det er rigtigt at lukke grænsen, sådan som Ungarn har gjort:

»Jeg synes, det er rigtigt at lukke grænsen, sådan som Ungarn gør. Og måske skulle vi have den samme folkeafstemning som dem?«

Der er dog ikke mange flygtninge i området, når det kommer til stykket. Kun knap halvdelen af landsbyerne i Burgenland har overhovedet flygtninge.

Der er ikke nogen i Oggau, siger Monika Gmasz. I nabobyen er der en syrisk familie på fire, hvor manden har fået job som pedel, konen gør rent, og børnene går i skole.

»Der skal ikke komme flere familier i hver by, de skal ikke danne deres egne grupper. Det er min mening,« siger Monika Gmasz.

I Burgenlands lille hovedstad, Eisenstadt, der ligger 15 kilometer væk, tager generalsekretær Christian Ries fra Norbert Hofers parti, FPÖ, imod. I Burgenland er FPÖ en del af lokalregeringen sammen med SPD.

»Vi har besluttet, at flygtningene skal fordeles på mange landsbyer. Det giver mere arbejde lokalt, men giver ro og på sigt en bedre integration,« lyder det fra partisekretæren. Der også ved, hvorfor Norbert Hofer har så stor tilslutning.

»Norbert Hofer taler lige ud af posen, og det giver respekt her på egnen og er forklaringen på hans succes. Folk på landet tænker bare anderledes end dem i byen. Vi mener, han har en god chance for at blive Østrigs næste præsident.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu