Nyhed
Læsetid: 1 min.

Hver femte japaner risikerer død ved overarbejde

Selv om det længe har været velkendt som hyppig dødsårsag, har nye sager om unges dødsfald efter massivt overarbejde øget presset på den japanske regering
Udland
22. oktober 2016

I denne uge afgjorde de japanske arbejdsmyndigheder, at den 27-årige mand Joey Tocnangs død på firmaets sovesal var direkte relateret til overarbejdstimer.

Og ikke bare et par stykker, men derimod op til 122,5 timer om måneden, som han ifølge The Guardian blev presset til at arbejde over.

Død af overarbejde har i Japan sit helt eget begreb – ’Karoshi’ – og hundredevis af dødsfald relateret til overarbejde, heriblandt hjerteanfald, stress og selvmord, bliver hvert eneste år indrapporteret i landet. I den seneste rapport fra myndighederne selv er hele 20 procent af den japanske arbejdsstyrke i risikozonen for at arbejde sig ihjel.

Ifølge rapporten arbejder 22,7 procent mere end 80 timer over om måneden, og det er det officielle skel for, hvornår det bliver livsfarligt.

De mange arbejdsrelaterede dødsfald skyldes ifølge Washington Post blandt andet en arbejdskultur med åbne kontorlandskaber, hvor ingen tager hjem før chefen, de fleste kun tager ni dages ferie om året trods mulighed for 18,5 dage, og alle systematisk forventes at arbejde over.

På grund af de mange indberettede dødsfald har der samtidig været en markant stigning i erstatningssager. I 2015 begik 2.159 personer selvmord, hvorfor de kendte erstatningssager ifølge Japan Times kun er »toppen af isbjerget«.

Undersøgelsen fra den 8. oktober er en del af regeringens plan om at gøre noget ved Karoshi, og ifølge Japan Times har premierminister Shinzo Abe planer om at håndhæve princippet om et overarbejdsloft på 40 timer i ugen, som p.t. er for nemt for virksomhederne at slippe udenom. Regeringen overvejer derfor et reelt juridisk loft, som det er muligt at håndhæve.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her