Baggrund
Læsetid: 7 min.

De Hvide Hjelme og politiseringen af nødhjælpen

Syriske nødhjælpsorganisationer, der opererer i de oprørskontrollerede områder, beskylder FN for at være i lommen på det syriske regime. Men også de syriske hjælpeorganisationers påståede neutralitet forekommer tvivlsom
Frivillige fra De Hvide Hjelme har efter sigende reddet 40.000 menneskeliv. Myten om, at den syriske hjælpeorganisation er uafhængig af bidrag udefra, holder dog ikke helt

Frivillige fra De Hvide Hjelme har efter sigende reddet 40.000 menneskeliv. Myten om, at den syriske hjælpeorganisation er uafhængig af bidrag udefra, holder dog ikke helt

Syria Civil Defence

Udland
15. oktober 2016

Det vakte en vis opsigt, da Staffan de Mistura, FN’s særlige Syrien-udsending, tilbød »personligt og fysisk« at eskortere 900 Jabhat al-Nusra-militante ud af det belejrede østlige Aleppo.

Tilbuddet blev afgivet på en pressekonference i Geneve den 6. oktober, hvor Staffan de Mistura – formentlig bevidst – så bort fra, at Jabhat al-Nusras formelt har skiftet navn til Jabhat Fateh al-Sham og officielt har droppet forbindelsen til Al-Qaeda, da han konstaterede, at »tusinder af syriske civile, ikke terrorister, vil blive dræbt« i de næste ugers og måneders bombardementer. 

Staffan de Misturas spørgsmål til jihadisterne var moralsk: Kan de leve med at gøre 275.000 civile til gidsler i deres insisteren på forsvaret af en bydel, der ifølge Staffan de Mistura vil være fuldstændig smadret senest til jul?

»Hvis I beslutter at forlade byen med værdighed og tager jeres våben med til Idlib eller et andet sted, vil jeg personligt og fysisk gøre jer selskab,« sagde Staffan de Mistura.

Hvorefter han henvendt til konfliktens anden part sage: 

»Og jeg spørger de russiske myndigheder og Syriens, om de virkelig er rede til de facto at udslette hele det østlige hele Aleppos, den historiske bydel med dens 275.000 indbyggere, kun for at eliminere al Nusra-militante?«

De Hvide hjelme

Det opsigtsvækkende var ikke så meget det følelsesladede udbrud, men snarere at det illustrerede den afmagt, Staffan de Misturas føler over for såvel oprørerne som regimet. 

Med sammenbruddet af den betingede våbenhvile efter angrebet på en FN-nødhjælpskonvoj i Aleppo-forstaden Urum al-Kubra den 19. september ophørte dialogen mellem USA og Rusland.

Dagen efter genoptog russiske og syriske kampfly de foregående måneders tæppebombardement af det østlige Aleppo. Den belejrede by er nu uden vand, elektricitet, brændstof, og anstændig ernæring, og der er ingen udsigt til lægehjælp efter bombningen af 24 af 30 hospitaler, hvor de resterende mangler udstyr og medicin.

Ifølge FN forsvares bydelen af ca. 8.000 militante, hvoraf kun 900-1.000 er fra Jabhat al-Nusra, der står på internationale terrorlister og også i russisk optik er ’legitime mål’ for hidtil uset voldsomme luftangreb.

Læs også: ’Deres stemmer lyder stadig for mine ører’

Den danske journalist Nagieb Khaja har i sin film fra Aleppo, optaget i december sidste år skildret hverdagen i den belejrede by. Khajas kamera følger aktivisterne i De Hvide Hjelme, den syriske civilforsvarsorganisation, der rykker ud – ofte endnu mens bombardementerne endnu står på.

De Hvide Hjelme var i år nomineret til Nobels fredspris og har modtaget den ’alternative Nobel-pris’. At de De Hvide Hjelme redder liv er indiskutabelt – 40.000 ifølge den amerikanske medstifter af organisationen, USAID, det amerikanske modstykke til DANIDA, som har doneret 23 millioner dollar til driften. Storbritannien og Holland ifølge officielle kilder doneret henholdsvis 29 millioner og 4,5 millioner dollar, så myten om, at De Hvide Hjelme er uafhængige af bidrag udefra, holder ikke helt.

Men at de selv fremstiller eller rigoristisk kontrollerer alle medierapporter om deres virke, som Assad-sympatisører hævder, er ikke Nagieb Khajas oplevelse.

»De har gennemset mine film for at sikre sig, at der ikke var sikkerhedsmæssige problemer, men de har ikke blandet sig i redigering eller på anden måde forsøgt at tiltvinge sig et såkaldt final cut,« siger han til Information. 

Omran i ambulancen

Det mest kendte liv, De Hvide Hjelme har reddet, er den otte-årige Omrans. Dækket af slam og støv og stum af chok blev han filmet siddende i en af De Hvide Hjelmes ambulancer, umiddelbart efter at være blevet båret ud fra den udbombede boligkarré, der minutter før udgjorde rammen om hans alt andet end trygge barndom.

Billederne af Omran blev distribueret af Aleppo Media Center få minutter efter bombardementet og nåede hurtigt de mest prominente globale medier. Aleppo Media Center driver en effektiv pr-maskine fra oprørernes side i Aleppo og videreformidler en fortælling om De Hvide Hjelme som en heltemodig organisation.

De Hvide Hjelme finansieres af villige vestlige donorer, inviteres til at briefe medlemmer af Sikkerhedsrådet i New York af USA’s FN-ambassadør, Samantha Power (kendt som høg i Syrien-politikken) og er tilknyttet internationale lobbyister og reklamebureauer. Men De Hvide Hjelme arbejder også i områder, hvor samklang med militante jihadister i Jabhat al-Nusra og Islamisk Stat er påkrævet.

Det sidste medførte en pinagtig situation, da lederen af De Hvide Hjelme, Raed Saleh, rejste til USA inviteret af det amerikanske udenrigsministerium, men blev nægtet indrejse i Washingtons Dulles-lufthavn på ordre fra den amerikanske sikkerhedsmyndighed, Homeland Security.

Raed Saleh blev sat på næste fly tilbage til Tyrkiet, og udenrigsministeriets talsmand, Mark Toner, måtte forklare, at selv om manden betragtes som en sikkerhedsrisiko på grund af hans samarbejde med Jabhat al-Nusra og Islamisk Stat, rokker det ikke ved den amerikanske støtte til De Hvide Hjelme. Da Nagieb Khaja filmede De Hvide Hjelmes arbejde i Aleppo, var den 'moderate' Frie Syriske Armé ( FSA) stadig den største gruppe.

»Jabhat al-Nusra, nu Jabhat Fateh al-Sham, var også i byen, men med en meget lille tilstedeværelse,« siger Nagieb Khaja.

»De Hvide Hjelmes relation til de militante var neutral. Hjelmene havde intet at gøre med dem, ud over at de dagligt kørte forbi deres checkpoints. De frivillige i gruppen, som jeg fulgte i min dokumentar, var en broget skare. Nogle var pacifister, andre var pro-FSA, og der var også nogle, som var proislamister. Men jeg oplevede aldrig, at det påvirkede deres arbejde. De var først og fremmest ubevæbnede redningsfolk, der parkerede deres holdninger derhjemme, når de var på arbejde.« 

Lobbyvirksomhed mod FN

Det siger sig selv, at 'hjelmene' må samarbejde med såvel donorer som jihadister for hurtigt og effektivt at kunne komme nødstedte civile ofre til undsætning »uanset deres religiøse eller politiske tilhørsforhold«, som det hedder på lobby-organisationen The Syria Campaigns hjemmeside.

En beskrivelse, der i øvrigt ikke er pedantisk præcis. De Hvide Hjelme opererer udelukkende i byer og områder, der kontrolleres af oprørerne, og beskyldes af såvel det syriske regime som i russiske og iranske medier for at være i ledtog med Al-Qaeda og Islamisk Stat og således medansvarlige for misbrug af civile som menneskelige skjold.

Også lobby-organisationen The Syria Campaign, der deler forretningsadresse med skuffeselskaber i London, bryster sig af, at være upartisk i overensstemmelse med gældende nødhjælpsetik. Men ved et nærmere eftersyn er The Syria Campaign yderst aktiv som agitator for et amerikansk dikteret flyforbud mod al-Assads luftvåben og i sidste ende tilhænger af konkret militær intervention på oppositionens side.

Organisationen er følgelig stærkt kritisk over for FN’s nødhjælpsindsats og var instrumentel i det brud med FN, som 50 syriske humanitære organisationer, herunder De Hvide Hjelme, tilsluttede sig i juni.

Læs også: Syriens redningsfolk er blevet bombemål

Begrundelsen var FN’s »alt for villige samarbejde med al-Assad-regimet«, beskrevet i en 50 siders rapport, udarbejdet af The Syrian Campaign, hvori »FN’s tab af upartiskhed, uafhængighed og neutralitet i Syrien« skarpt kritiseres, og hvor det bl.a. hed, at »FN har tildelt den syriske regering et effektivt veto over nødhjælpstransporter til områder uden for regeringens kontrol«.

Rapporten, der var forsynet med en grafisk fremstilling af det kendte lyseblå FN-logo indsmurt i blod, påstod bl.a., at FN-embedsmændenes frygt for ikke at kunne få visa og for udvisning af Syrien er medårsag til »den samarbejdskultur«, der har politiseret nødhjælpsarbejdet og gjort FN til »part i den syriske konflikt«.

Kampen om nødhjælpen

Bruddet med de 50 nødhjælpsorganisationer medfører, at FN afskæres fra vitale informationer om nødhjælpsarbejdet i det nordlige Syrien. Men alternativet til at samarbejde med regimet er, at der ikke køres nødhjælp ud overhovedet, og ifølge FN-kilder i Geneve er der stadig en dialog med de utilfredse nødhjælpsorganisationer, den føres bare ikke i medierne.

Og faktisk har FN kritiseret regimets fodslæben med at give tilladelser til nødhjælpstransporter til oprørsområder. Eksempelvis sinkes transport-tilladelser af regimets snubletråde, herunder gyldighedstjek af chaufførernes kørekort.

Anklagerne om regime-medløb blev gentaget efter Staffan de Misturas ’tilbud’ om selv at deltage i evakuering af al-Nusra-militante. Det hjalp heller ikke på stemningen, at FN-diplomaten påpegede, at også civile i den regeringskontrollerede del af Aleppo bombes af oprørsmilitser, der tillige lukker for vand- og elforsyning til det vestlige Aleppo. 

Læs også: Assad har fuld kontrol med nødhjælpen i Syrien og bruger den som våben

FN-diplomatens ’tilbud’ om at evakuere Jabhat al-Nusra/Jabhat Fateh al-Sham afvises da også blankt af oprørerne, der dels citerer Bashar al-Assads nylige udtalelse til dansk TV 2 om, at der »ikke findes moderate« oprørere, kun terrorister,  dels at en Amnesty International-undersøgelse har stemplet regime-bombardementerne som »bevidst og systematisk« rettet mod civile og civile faciliteter (...) der sigter mod at evakuere den lokale befolkning i Aleppo, som det er sket i andre områder i Syrien.

»Hvis vi går med til at evakuere Jabhat Fateh al-Sham fra Aleppo i dag, vil regimet kræve evakuering af Ahrar al-Sham i morgen og resten af ​​grupperne senere,« sagde Abou Youssef al-Muhajir, militær talsmand for den islamiske Ahrar al-Sham bevægelse, til oppositionshjemmesiden 'Zaman al-Wasl'.

Anas Rasheed, en beboer i det belejrede Al-Ansari Mashhad-distrikt i Aleppo, fortalte Haid Haid, en syrisk blogger og analytiker, at han og andre ikke længere har tillid til hverken al-Assad eller det internationale samfund.

»Hvilke garantier kan de Mistura give for at beskytte os civile i Aleppo, hvis Jabhat Fateh al-Shams krigere går med til at forlade byen?« spurgte han retorisk og svarede selv:

»FN har ikke været i stand til at presse Assad til at tillade nødhjælp leveret til de belejrede områder. Ingen holder Assad ansvarlig for de målrettede angreb på hospitaler, skoler og bagerier.«

De Mistura har været tavs siden. 

Serie

Fokus på Syrien

Det, der sker i Aleppo i disse dage, sætter vores verden på spil. Det er grusomt for ofrene og ødelæggende for vores tro på, at vi lever i en verden, hvor verdenssamfundet beskytter borgere i alle lande mod diktatorers krigsforbrydelser og massemord.

Men Syrien er mere end et land hærget af krig: det er en kulturel stormagt, et land med en poetisk tradition og et sted, hvor borgerne bliver ved med at drømme.

Vi har i en dag sat resten af verden i parentes for at sætte krigen, landet og den store verdensorden i perspektiv – forfra.

Seneste artikler

 • Modstand er den eneste mulighed

  17. oktober 2016
  De intense bombardementer af civile og udsultningen af Aleppo har til formål at presse oprørerne og befolkningen til overgivelse, mener de kæmpende grupper i byen. Men hvad venter, hvis de overgiver sig, spørger de retorisk
 • Hvem stod bag angrebet på FN-konvojen?

  15. oktober 2016
  Der hersker fortsat uvished om, hvem der stod bag angrebet på en nødhjælpskonvoj den 19. september. Sagen illustrerer, hvor vanskeligt det er at skelne mellem sandhed og propaganda i Syrien
 • Assads regime er under forandring

  14. oktober 2016
  Bashar al-Assads styre er formelt demokratisk med forfatning, valg og parlament – men reelt har Syrien i 50 år været styret af en pyramide af sikkerheds- og militærchefer, suppleret med præsidentens familiemedlemmer. Den gamle orden er dog i opløsning, og ’rådgivere’ fra Iran og Rusland har taget over
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ifølge FN forsvares bydelen af ca. 8.000 militante, hvoraf kun 900-1.000 er fra Jabhat al-Nusra, der står på internationale terrorlister og også i russisk optik er ’legitime mål’ for hidtil uset voldsomme luftangreb.

Hvem er de 7000 andre, der slås side om side med Al-Nusra?