Leder

Illusionen om den perfekte sikkerhed

13. oktober 2016

Et terrorangreb på en lufthavn i Berlin blev forhindret fem minutter i tolv, som en tysk efterretningschef sagde, efter at den 22-årige syrer, flygtning og IS-sympatisør Jaber al-Bakr var blevet pågrebet i Leipzig natten til mandag, to dage efter at manden undslap politiet i Chemnitz.

Tysk politi anholdt ham efter at de havde modtaget et tip fra en udenlandsk efterretningstjeneste om, at den 22-årige han havde købt de samme bombematerialer, som blev anvendt ved terrorangrebene i Bruxelles og Paris.

Det var dog ikke tysk politi, der fandt frem til Jaber al-Bakr, men tre unge syriske mænd fra Leipzig, der først gav landsmanden husly og siden faldt over en efterlysning af den formodede terrorist på de sociale medier.

Da Mohamed A. og hans to venner var sikre på, at de husede den efterlyste, bandt de Jaber al-Bakr med nogle forlængerledninger og ringede efter politiet.

Nu behandles Mohamed A. som en helt; selv bedyrer han, at ikke ville kunne holde ud at se en terrorist gøre noget ondt mod borgerne i det land, han føler sig så stærkt taknemmelig over for. 

Læs også: Flygtningekrisens enorme samfundspotentiale

Det var på facebookgrupper med op til flere hundredtusinde medlemmer, at terroristen søgte og fik husly, men det var også der, at den terrormistænkte blev efterlyst.

På samme sider kan man læse kommentarer fra syrere om, at »det er vigtigt at vise, at syrere er andet end terrorister«. Og likes vælter ind.

Selv om »de tre syrere var bedre end 100 politibetjente«, som avisen Bild skrev, er det bemærkelsesværdigt, at det overhovedet skal understreges, at der også findes ’gode syrere’, der er modstandere af vold og vilkårlige bomber. Det er jo netop derfor, millioner er flygtet.

Men de skal helst også bevise, at de vil leve i sikkerhed, fortæller en syrer, der står for en af grupperne på nettet.

Mange skriver også om deres angst for, at der er terrorister iblandt dem, og hvordan man kan genkende dem. Sagen kan være med til at forhindre terrorangreb ved at skærpe opmærksomheden i flygtningemiljøerne.

Også blandt de tyske politikere er der øget opmærksomhed. For hvordan kan man i tide finde potentielle terrorister, også dem der kommer under dække af at være flygtninge?

Og findes der huller i sikkerheden, som skal lukkes, når det nu igen var en udenlandsk efterretningstjeneste, der leverede de afgørende informationer?

Illusionen om den fuldstændige sikkerhed er netop en illusion. Men hvad med noget mere overvågning, til alles bedste?

Her træder den grundlæggende skepsis ind. Når bayerske CSU ønsker at kunne fængsle mistænkte præventivt, ryster alle andre på hovedet. Fængslinger kræver som bekendt beviser.

Samme regeringsparti ønsker også at underlægge alle flygtninge et fornyet check, selv om alle  flygtninge i forvejen registreres med fingeraftryk, fotos og identitet i en særlig database, som i dag er tilgængelig for politiet, men ikke automatisk for efterretningstjenesterne.

Læs også: Angsten er de tyske alternatives bedste våben

Det ønsker chefen for indenrigsefterretningstjenesten fremover, selv om det i det givne tilfælde ikke ville have ændret noget.

Hverken SPD eller De Grønne ønsker at give egne efterretningstjenester øgede beføjelser, fordi man ikke kan være sikker på, hvordan de håndhæver informationerne.

Der findes heller ikke i Europa en fælles database over terrormistænkte, fordi den gensidige mistillid er større end trangen til dyberegående kontrol.

Tyskland har foreløbig identificeret 527 personer, der anses som potentielle islamiske terrorister. Halvdelen befinder sig uden for Tysklands grænser.

Nu ser Tyskland så på arbejdsdelingen mellem asylmyndigheder, politi og efterretningstjenester. Og selv om mange tyske politikere besinder sig, ser det ud til, at de alligevel kommer til at stramme op andetsteds. Alene fordi også terrormistænkte bruger nettets chattjenester.

Et forslag om, at også facebook-chat og whatsapp-beskeder skal lagres og gøres tilgængelige for sikkerhedsmyndighederne, ligger allerede parat i lovmøllen. I dag lagres f.eks. sms’er, men ikke chats.

Tilbage står spørgsmålet om, hvordan myndighederne selv kan kontrolleres. Det er den egentlige udfordring, som både tyskerne og europæerne fortsat søger svar på. lss

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Soll Sunde

"Der findes heller ikke i Europa en fælles database over terrormistænkte, fordi den gensidige mistillid er større end trangen til dyberegående kontrol."

Jeg havde ellers indtryk af, at Europol også havde terror som mandatområde:
https://www.europol.europa.eu/content/page/mandate-119

Europol har siden 2006 udgivet TE-SAT, EU Terrorism Situation and Trend Report:
https://www.europol.europa.eu/content/european-union-terrorism-situation...

Så hva' Dælen mener du?

At EU ikke er Europa?? - det har du selvfølgelig ret i; men du må alligevel øve dig i at formulere dig væsentligt klarere.

Kirsten Bech Hansen

Et par spørgsmål til et par kryptiske formuleringer:
Hvad mener du med, at De Grønne og SPD ikke kan være sikre på hvordan sikkerhedstjenesterne vil "håndhæve informationerne"?
Lederens sidste afsnit er meget uklart/kluntet formuleret, så lad mig nøjes med at spørge til: "Og selv om mange tyske politikere besinder sig, ser det ud til, at de alligevel kommer til at stramme op andetsteds." Hvor?