Analyse
Læsetid: 6 min.

Vil Islamisk Stat forsvare Mosul til sidste blodsdråbe eller blive til en undergrundsbevægelse igen?

To strategier tegner sig for IS i Mosul, efter at den irakiske hær og dens allierede har indledt offensiven: Enten et særdeles blodigt forsvar af byen til sidste mand eller hurtig kamp, tilbagetrækning og omgruppering til den undergrundsbevægelse, organisationen oprindelig var
En konvoj af kurdiske peshmerga-styrker rykker frem mod Mosul mandag morgen. Hvad der venter den irakiske regeringshær inde i Islamisk Stats sidste store bastion i Irak, Mosul, afhænger i høj grad af, om IS vælger at kæmpe til sidste mand eller rømmer byen og går under jorden.

En konvoj af kurdiske peshmerga-styrker rykker frem mod Mosul mandag morgen. Hvad der venter den irakiske regeringshær inde i Islamisk Stats sidste store bastion i Irak, Mosul, afhænger i høj grad af, om IS vælger at kæmpe til sidste mand eller rømmer byen og går under jorden.

Bram Janssen

Udland
18. oktober 2016

Det var en tekst, der kunne synes profetisk, men nok snarere var en prosaisk forudsigelse om, hvordan fremtiden vil udarte sig.

Forud for sin død i et målrettet amerikansk bombeangreb i maj forberedte Islamisk Stats talsmand og højtstående emir Abu Mohammad al-Adnani sig på en situation, hvor IS ikke længere havde kontrollen med Mosul eller andre store byer.

»Sejr er nederlag for ens fjender, eller anser du, oh, Amerika, sejr for at være erobringen af et land eller en by? Var vi besejrede, da vi tabte byerne i Irak og var i ørkenen uden byer eller land, og ville vi være besejrede og du sejrrig, hvis du tog byerne Mosul eller Sirte eller Raqqa eller endda alle byerne, og vi vendte tilbage til vores oprindelige position? Bestemt ikke! Et sandt nederlag er at miste viljestyrke og ønsket om at kæmpe,« skrev Islamisk Stats næstkommanderende et par måneder før sin død i en tekst, hvori han samtidig proklamerede, at heller ikke hans eller andre lederes død ville have nogen betydning for organisationens overordnede mål.

IS-lederens patosfyldte refleksion afspejler det nøgterne strategiske valg, Islamisk Stat har været nødt til at træffe. De kommende dage og uger vil vise verden, hvilken model organisationen har valgt i forsvaret af sin sidste store bastion i Irak, Mosul.

Mod syd står den irakiske hær, forstærket af shiitiske og sunnitiske militser, mod nordøst de kurdiske peshmergaer, foruden amerikansk luftstøtte, artilleri og allierede specialstyrker på jorden. Slaget om millionbyen i det nordlige Irak tegner til at blive den mest voldsomme konfrontation hidtil i Islamisk Stats levetid.

Vil Islamisk Stat føre gadekamp fra hus til hus og gøre kampen om Mosul til en blodig bykamp, eller vil organisationen rømme byen uden større kamp, gå under jorden og føre modstandskamp?

Hus til hus-kampe

Rapporter fra øjenvidner inde i Mosul har udelukkende berettet om massive forberedelser på belejringen med bygning af tunneller, en intensiv hvervekampagne rettet mod byens mænd og minering af byen efter alle kunstens regler. Samtidig peger alting også på, at Islamisk Stat har forberedt sig på et hårdt slag konfronteret med de mellem 45.000 og 60.000 soldater, der står på den anden side af fronten.

Der har tidligere været tegn på opløsning i Islamisk Stats interne organisation, men også på, at IS har forberedt sig på netop det scenario længe. Således er det ikke mere end et par dage siden, at der fra kilder inde i Mosul kom rapporter ud om, at omkring 63 IS-krigere ved blevet henrettet ved drukning i byen, angiveligt fordi de skulle have samarbejdet med den irakiske hær og tilbudt at hoppe af og overlade en del af byen til regeringshæren uden kamp.

Den type henrettelser har jævnligt fundet sted i de seneste måneder, hvor IS har sat hårdt ind mod både desertører og modvilje mod at deltage i kampe. Alligevel har de kurdiske myndigheder i Nordirak i løbet af den seneste tid efter eget udsagn identificeret over 300 flygtninge i deres lejre nær Mosul som afhoppede IS-krigere.

Det har dog ikke fået de kurdiske myndigheder, der i første omgang har sat 4.000 peshmerga-soldater, til at sætte det første stød ind mod IS i Mosul ved erobre en række landsbyer omkring byen, til at forvente en let kamp.

»Vi forventer op til seks måneder med hus til hus-kampe,« fortalte en irakisk-kurdisk embedsmand involveret i forberedelserne til mediet Buzzfeeds korrespondent.

»Det bliver et langt hårdt slag.«

Imens talte en anden kurdisk repræsentant for de irakisk-kurdiske myndigheder, der vurderes at have det bedste efterretningsmateriale om IS, om en anden strategi:

»Den nye strategi, som blev sendt fra Abu Bakr al-Baghdadi, er: Hvis I kan forsvare Mosul, så gør det. Hvis ikke, så flygt, men efterlad ødelæggelse og massemord bag jer,« sagde Saeed Mamuzini, en repræsentant for det kurdisk-irakiske regeringsparti KDP, til det store kurdiske medie Rudaw om de forestående kampe.

IS mulige tilbagetrækning til Syrien vil ikke nødvendigvis være uvelkommen. Der er da også forlydender fremme om, at de irakiske styrker vil lade en passage mod Syrien stå åben i den omringning af byen, som er første led i offensiven. På den måde kan den ødelæggende bykamp i teorien undgåes.

Uden sværdslag

Ingen ved reelt, hvordan Islamisk Stat vil reagere, når først slaget om Mosul træder ind i sin afgørende fase – og hvor centralt kontrollen af territorium er for organisationen.

Islamisk Stats nylige nederlag i regionen peger i forskellige retninger, men nok mest i retning af en strategisk pragmatisme. Den omtalte mindre syriske by Dabiq, der har lagt navn til både IS’ propagandamagasin og til organisationens store profeterede skæbneslag mellem Islam og kristendommen, blev overgivet til syriske oppositionsstyrker uden store sværdslag. Det samme gjorde den syriske grænseby Jarablus, oldtidsbyen Palmyra og i mindre grad en håndfuld irakiske byer.

Omvendt har kampen om Islamisk Stats libyske og nordafrikanske ’hovedstad’, Sirte, været præcis så indædt og blodig, som man kan frygte, slaget om Mosul kan blive. I Sirte har Islamisk Stat forsvaret sig med IED’s, selvmordsbomber, og dræbte for praktisk talt hver eneste meter i en nådesløs byguerillakrig.

Mens organisationen i den yezidiske hovedby Sinjar i Nordirak kæmpede hårdt, men også trak sig tilbage uden kamp, da det endelige slag skulle stå.

Det er indlysende, at IS ikke kan holde Mosul over for de overvældende styrker, de står over for, og at organisationen kan fremtvinge sin egen undergang, hvis den prøver, som den var tæt på at gøre i den kurdiske by Kobane på den syrisk-tyrkiske grænse.

Uvis fremtid

Men IS’ og dens forløberes historie er fyldt med eksempler på, at organisationen har evnet at tilpasse sig forskellige livsbetingelser, og at decimeringen af organisationen og dens soldater har fungeret og er blevet betragtet som en slags arternes udvælgelse, hvor det kun er de stærkeste, der er blevet stående tilbage.

Spørgsmålet er imidlertid også, om Islamisk Stat kan blive den organisation, den var, før den erobrede Mosul. En undergrundsbevægelse, der levede i skyggen af shiitisk undertrykkelse og med et vist mål af støtte blandt Iraks sunnitter.

Rapporter fra bl.a. The New York Times fortæller om tilstedeværelse af sunnitiske modstandsgrupper i Mosul og sunni-lederes opfordringer til at myrde IS-krigere. IS har ikke vist sig at være en god løsning for Iraks sunnier, og den støtte, organisationen tidligere havde, kan den næppe regne med fremover. Som et langt essay med titlen »How ISIS will end« af Mark Juergensmeyer konstaterede for nylig i Cairo Review:

»Selv terror har sine begrænsninger, når det kommer til at kontrollere folk mod deres vilje. Så når byer som Ramadi og Fallujah befries, er det meste af befolkningen lykkelig for at se ISIS forsvinde. De er til gengæld ikke glade for at se en shiitisk baseret regering overtage eller parat til at underlægge sig hærgende bander af shiitiske militser. Derfor er fremtiden for det østlige Syrien og det vestlige Irak et stort spørgsmålstegn.«

Tager du pis på mig?

Om Abu Mohammad al-Adnani (der i øvrigt ifølge rygtet var en af de sidste, der forlod Fallujah under slaget om byen i 2004 – den mest nærliggende parallel til slaget om Mosul) får ret i sin profeti, er endnu uvist.

Ekstremisme-forskeren Amarnath Amarasingam delte i forbindelse med Mosul-offensiven en samtale med en IS-fremmedkriger, som foruden moderne sprogbrug også demonstrerede en anden geopolitisk forståelse end den, der trives i de fleste regeringskontorer og forskningsinstitioner. Amarnath Amarasingam spurgte, om ikke tabet af den symbolske landsby Dabiq var et stort slag for IS.

Svaret fra den anonyme kriger var:

»LOL, tager du pis på mig? Vi kæmper ikke for land. Måske gør din slags folk det. Vi er ligeglade med, om I tager Raqqa eller Mosul eller hvad som helst. Land var aldrig vores motivation.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Trägårdh

Mange ting peger på at ISIS trækker sig: Kurderne (Peshmerga) er overraskede over let modstand og hurtige resultater (ni erobrede landsbyer igår). Overordnet presses der på fra nord, øst og syd—men ikke i vest, hvor to hovedveje fører mod Syrien. Endvidere lader det til at ISIS forlader den østlige del (øst for Tigris) af Mosul. Samtidig florerer nyhederne/rygterne på irakiske, iranske, syriske, russiske medier mv. om aftaler mellem USA og KSA vedrørende ISIS (9000 krigere evakueres til Syrien, måske Deir Ezzor) og ISIS bliver betalt $1.2 milliarder i bestikkelse for at forlade Mosul uden videre hård kamp. Bl.a. med henblik på amerikanske behov for at vise resultater i forhold valgkampen i USA. Tyrkerne nævnes også som betalere (pga. af fortilfælde i Jarablus). Der er desuden et propagandabehov i vesten for at vise at vi i koalitionen sandelig ikke fører krig som den der foregår i Aleppo. Det er tilsammen alle pengene værd. Så mon ikke ISIS snart smutter?

Jakob Trägårdh

Amerikanske Bloomberg har en fyldig artikel, der beskriver de mange gode grunde ISIS har til at forlade Mosul uden hård kamp her: https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-10-13/islamic-state-has-goo...

Henrik L Nielsen

De kunne også gå efter en kombination af begge muligheder. De styrker der er i byen kæmper til sidste mand for at gøre tabet af Mosul så dyrt for fjenden som muligt, alt i mens de mange tusinde der er andre steder går tilbage til at kæmpe som en traditionel terrororganisation. Det var jo som en sådan at gruppen opstod.

Men lige pt ser det da ud til at de ikke har tænkt sig at kæmpe til sidste mand. Forhåbentligt er det ikke en fælde, men et tegn på at deres soldater godt ved kampen er tabt. Det vil formentligt være det bedste for civilbefolkningen.

Peter Bækgaard

Jakob Trägårdh ja rygterne er der rigelige af. Måske har Assad brug for at IS er aktive i området så peshmerga krigerne er beskæftiget. måske har Assad betalt dem - eller har Russerne...
Tro ikke på rygter, og tro aldrig på RT.com - a.k.a. Putins internationale propaganda maskine nr. 1.
Hvem ville kunne drage nytte af dette rygte? jeg tænker både Russerne, Syrerne og Iranerne.
Rygtet virker plantet.

Se også Independent- skribenten Robert Fisks artikel “After Mosul Falls, ISIS will Flee to Syria. Then What?”

Heri beskriver han det, han ser som det egentlige formål med angrebet på Mosul eller dét Syrien kan frygte er formålet, nemlig at Syrien oversvømmes af horder af flygtende IS-krigere, der vil søge at slå sig ned i Raqqa i Syrien.

- ” . In other words, if Mosul falls, the entire Isis caliphate army could be directed against the Assad government and its allies – a scenario which might cause some satisfaction in Washington.”

Fisk kan derfor ikke undres over, at syrerne og russerne søger at afslutte overtagelsen af det østlige Aleppo – uanset prisen I menneskeliv - før Mosul falder.

http://www.counterpunch.org/2016/10/18/after-mosul-falls-isis-will-flee-...

Peter Bækgaard

Uanset hvad så ville det være naturligt at flygte til Syrien som IS kriger, når og hvis Irak bliver "ryddet for dem" - hvor skulle de ellers tage hen.
Omvendt ville de sikkert flygte fra Syrien og ind i Irak hvis Syrien var ved at blive ryddet for Is krigere.

Jakob Trägårdh

@Peter Bækgaard,
Det er en heftig krig på ord, der udveksles særdeles hårde slag i propagandaen pt—begge veje. Jeg synes ikke, at RT er så meget værre end diverse amerikanske medier. Man må jo prøve at orientere sig bredt og checke på kryds og tværs, samtidig med, at man prøver at fastholde de centrale planer, motiver, som man forstår bag al retorikken. Man skal virkelig holde tungen lige i munden her.

Peter Bækgaard

RT er langt værre end hvad vi ser af større medie virksomheder i Vesten - tag hvilken som helst side.
Hvis ikke du trækker på smilebåndet når du scroller ned af RT siden og dykker ned i diverse artikler, så ved jeg snart ikke hvad. RT er ekstremt propagandistisk, og har ca. lige så megen troværdighed som den korte avis.
Men hver sin smag.

Jakob Trägårdh

@Peter Bækgaard
... der er en hel del russiske medier på engelsk og russisk sindede nyhedssider og blogs at vælge imellem, hvis du løber sur i latteren over RT? Her er et udpluk:
TASS Russian News Agency
Middle East (Sputniknews)
Defense | Russia Beyond The Headlines
Politics | Russia Insider News
Russia News Now - Latest Russian News From Non-Mainstream Sources
Home page - Novorossia Today
Fort Russ
PravdaReport: Russian news and analysis
News Archives - The Duran
Russia News Now - Latest Russian News From Non-Mainstream Sources
VPK-rus-militær-analyse
SouthFront: Crisis News, World Events, Political Survey
The Vineyard of the Saker | Analyses
F. William Engdahl
Johnson's Russia List
EADaily. Greater Middle East

Peter Bækgaard

behøver ikke RT rækker rigeligt - jeg tror ikke jeg kan klare så megen morskab på én gang.