Læsetid: 1 min.

Italienske skattesnydere øjner frit lejde

Matteo Renzis regering i Italien tilgodeser børnefamilier, pensionister, skattesnydere og licensbetalere inden folkeafstemningen om landets forfatning. Men EU-kommissionen frygter, at budgetunderskuddet bliver for stort
22. oktober 2016

Forhandlingerne mellem den italienske regering og EU-kommissionen om næste års finanslov er i fuld gang.

På den ene side er der hensynet til finanspagtens regler om budgetunderskud, og på den anden side er der hensynet til den politiske stabilitet i Italien, hvor ministerpræsident Matteo Renzis skæbne afhænger af folkeafstemningen om en forfatningsreform den 4. december.

Parterne strides om, hvorvidt den italienske stats underskud i 2017 må overstige to pct. af bruttonationalproduktet. Renzi vil tilgodese især to vigtige vælgergrupper – pensionister og børnefamilier – med større udbetalinger.

EU’s økonomikommissær, franskmanden Pierre Moscovici, har for nylig udtalt, at han støtter Renzis bestræbelser og er parat til at give Italien ekstra råderum som følge af udgifterne til modtagelse af flygtninge samt jordskælvet i august.

Men i det udkast, som den italienske regering i denne uge fremlagde i Bruxelles, er det især de budgetterede indtægter, der vækker bekymring. Renzi mener at kunne skaffe mellem fire og seks mia. euro til statskassen gennem såkaldt voluntary disclosure – dvs. frivillig indberetning af illegale formuer mod en afgift på 30-35 pct. af beløbet.

Kommissionen er dog utilfreds med, at disse indtægtsposter ikke er permanente, men blot udgør engangsbeløb, og at gevinsten desuden er svær at forudsige. Det er også et uheldigt signal i et land som Italien, hvor skattemoralen er lige så lav som det offentlige serviceniveau, og hvor den gennemsnitlige trækprocent er 43 pct. Men der er også en vis tradition for at give skattesnydere amnesti kort inden valg, som Renzi tidligere havde lovet at bryde med.

Regeringen har endvidere meddelt, at det statskontrollerede inddrivelsesselskab, Equitalia, nu skal afvikles: »Equitalia var et symbol på en underkuende tilgang,« tweetede Renzi sidste søndag.

Den udmelding har ifølge rapporter i den italienske presse allerede medført, at ingen nu indgår aftale med Equitalia om at betale deres skattegæld i rater. Skyldnerne venter fornuftigvis for at se, hvad finansloven præcis bringer.

Endelig har Renzi annonceret, at licensbetalingen til det meget upopulære statslige radio- og tv-selskab RAI bliver nedsat.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu