Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kina til kamp mod radikalisering

Ny kinesisk lov skal gøre det ulovligt at opfordre børn til at deltage i religiøse aktiviteter
Udland
15. oktober 2016

Forældre, der opfordrer deres børn til at bede til Gud, risikerer fra 1. november at blive politianmeldt i den selvstyrende region Xinjiang i det nordvestlige Kina, der støder op til Pakistan, Afghanistan, Kasakhstan og Tadsjikistan.

Fremover kan voksne straffes for at »organisere, lokke eller tvinge mindreårige til at deltage i religiøse aktiviteter«.

Selv om Kina har religionsfrihed, så gælder det ikke for mindreårige.

I den officielle avis Xinjiangs Dagblad bliver de nye regler offentliggjort som en del af provinsens nye lovgivning for forebyggelse af overgreb mod mindreårige.

Udover religion skal loven beskytte mindreårige mod vold i hjemmet, skolen eller i samfundet, seksuelle overgreb samt manglende respekt for mindreåriges skolepligt, skriver det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

De nye regler bliver offentliggjort godt fire måneder efter, at Kina i en officiel evaluering af religionsfriheden i Xinjiang konkluderede, at religionsfriheden aldrig har haft det bedre:

»Religionsfriheden i Xinjiang overgår i dag alle andre historiske perioder.«

I evalueringsrapporten bliver det desuden understreget, at den kinesiske regering »resolut modsætter sig politisering af religiøse spørgsmål samt andre landes indblanding i Kinas interne anliggender i religionens navn«.

Utilfredshed

Flere ulovlige religionsskoler, eller madrassaer, er blevet lukket i provinsen i de seneste år, skriver Reuters.

Mens hui-muslimer i andre kinesiske provinser lever fredeligt sammen med resten af befolkningen, ulmer utilfredsheden blandt det muslimske mindretal uighurerne i Xinjiang-provinsen.

Uighurerne har eget sprog med tyrkiske rødder, egne traditioner og en kultur, der adskiller sig fra resten af Kinas.

Engang udgjorde de omkring 90 procent af befolkningen i Xinjiang, men i takt med en stor tilflytning af hankinesere fra resten af Kina udgør de i dag omkring kun halvdelen af provinsens 21 millioner indbyggere.

I de seneste år er flere hundrede personer i provinsen døde efter voldelige protester, der ifølge officielle kinesiske kilder skyldes militante islamistiske separatister.

Menneskerettighedsgrupper heriblandt Human Rights Watch har i flere år påpeget, at den kinesiske regerings politik over for Kinas religiøse mindretal kombineret med ulige økonomisk fordeling har øget den lokale utilfredshed med centralregeringen.

Den kritik har Beijing gentagne gange afvist og påpeger i stedet, at Kinas lovgivning beskytter kinesiske mindretals lovgivningsmæssige, religiøse, og kulturelle rettigheder.  

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her