Analyse
Læsetid: 3 min.

Kinas kommunistparti strammer sit greb om magten

Kinas Kommunistiske Parti vil centralisere magten og rydde op med hård hånd i egne rækker. Det synes at være konklusionen på en uges lukkede diskussioner om, hvordan partiet skal styrkes indefra.
Udland
28. oktober 2016

Partidisciplin, ’forurenende kilder’ og ’sunde celler’ har været i centrum i denne uge, hvor Kinas Kommunistiske Partis øverste ledelse, centralkomitéen, det mere betydningsfulde politbureau og politbureauets stående udvalg har været samlet til den 18. partikongres’ sjette plenum fra mandag til torsdag.

Istedet for at åbne og tillade befolkningen og landets medier at overvåge partiet har Kinas præsident Xi Jinping med dette plenum endnu engang understreget, at partiet ønsker at centralisere magten og overlade overvågningen af partiet til partiet selv.

Det kan man læse ud af de artikler i Kinas officielle medier, der er blevet udgivet op til og i løbet af ugen, og en tale af Xi Jinping, der bliver brugt til at analysere, hvad partiet har diskuteret under det ellers hemmelige plenum.

I et kommuniké offentliggjort af kommunistpartiet torsdag efter mødet bliver kampen mod korruption og overvågning inden for partiet fremhævet som vigtige punkter på ugens plenum. Derudover bliver det bl.a. understreget, at partiet skal »hæve kvaliteten af ledelsen og administrationen«.

Netop fokus på antikorruption og moralsk genopbygning blandt partiets medlemmer har været i fokus de sidste fire år under Xi Jinping for at styrke befolkningens tillid til partiet og konsolidere dets magt.

Kinas øverste ledelse ved, at korruption og ukvalificerede kadrer er altødelæggende.

Et parti, der hverken er valgt af folket eller overvåget af eksterne instanser, må se døden i øjnene, hvis det ikke får styrket sin konstruktion og de mekanismer, der kan sørge for, at alle retter ind og gør deres bedste — til gavn for landet, folket og i sidste ende også sig selv.

Loyalitet

En af de mest læste artikler på Folkets Dagblads hjemmeside i denne uge er en artikel fra mandag, der opfordrer partiets omkring 88 millioner medlemmer til at huske at være loyale over for partiet:

»Blandt græsrødderne er der nogle partimedlemmer, der ikke husker på, at de er en del af partiets organisation. Der er græsrodsorganisationer, der er slappe og har slækket administrationen af deres partimedlemmer.« 

»Partimedlemmerne er ’cellerne’ i partiorganisationens krop. Kun sunde ’celler’ kan sikre, at kroppen er fuld af vitalitet,« skriver Folkets Dagblad. 

I forbindelse med åbningen af partikongressens plenum kunne man i den kinesiske udgave af Folkets Dagblad læse, at Kina igen kan »tage et stort spring« fremad, hvis partiets »ledende kerne kan blive stærkere«.

Men det kræver, at partiets selv løser sine egne problemer.

For at kunne garantere partiets evige lederskab skal kadrerne være ærlige og regeringen ren, skriver Folkets Dagblad.

Aldrig må partiet rokke sig i troen eller fjerne sig fra masserne. I stedet skal partiet sætte alt ind på at »fjerne den ’forurenende kilde’ til den dødbringende korruption fuldstændigt«.

En ny lang march

Forud for det sjette plenum var Kinas øverste politiske ledelse samlet til fejringen af 80-året for kommunistpartiets røde hærs 10.000 kilometer lange legendariske march.

En anstrengende vandring, der førte partiets hårde kerne i sikkerhed for nationalistpartiets hær i Yan’an i Shaanxi-provinsen, hvorfra partiet opbyggede sin organisation.

Det er en del af den historieskrivning, som alle kinesere er vokset op med. Det er historien om helte, loyalitet og troen på at kunne forandre et land, skabe fred og sammenhørighed.

De færreste kinesere har levet længe nok til at huske tiden før, at kommunistpartiet i 1949 grundlagde Folkerepublikken Kina.

Partiet har på godt og ondt spillet en vigtig rolle i folks liv. Og hvis de glemmer det, bliver de dagligt mindet om det i historiske dramaer på tv og i historieundervisningen.

Heller ikke ved fejringen af 80-året for Den Lange March i sidste uge lod Xi Jinping chancen for at markere partiets lederskab gå til spilde.

I sin tale opfordrede Xi Jinping ifølge nyhedsbureauet Xinhua til at »opretholde den lange marchs ånd og begive sig ud på nutidens lange march«. 

Han henviste til partimedlemmernes loyalitet over for partiet og understregede, at det er nødvendigt »at styrke partiets ledelse og fortsætte med streng administration af partiet«.

Talens fokus på partiets autoritet, styrkelsen af partidisciplinen og kadrernes fuldstændige loyalitet over for partiets øverste ledelse vidner om, at der er meget på spil for partiet, når partikadrer skraber til sig og misbruger deres magt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her