Læsetid: 6 min.

Klimaerkendelsen har været 150 år om at sætte sig

Næsten halvdelen af amerikanerne vil have en præsident, der ikke tror på den globale opvarmning. Det er status mere end et århundrede efter de første videnskabelige udsagn om menneskeskabt klimaforandring
Videnskabsmanden John Tyndall var blandt de første, der pegede på truslen ved CO2-udledninger. Det gjorde han allerede i 1883, og siden da er der kommet masser af dokumenterende forskning på bordet. Alligevel rykker andelen af borgere i USA, som ikke tror på klimaforandringer sig ikke meget. 

Videnskabsmanden John Tyndall var blandt de første, der pegede på truslen ved CO2-udledninger. Det gjorde han allerede i 1883, og siden da er der kommet masser af dokumenterende forskning på bordet. Alligevel rykker andelen af borgere i USA, som ikke tror på klimaforandringer sig ikke meget. 

Polfoto

26. oktober 2016

Det er ikke alle, der uden videre er villige til at anerkende budskaber fra naturvidenskaben som sande. Tag f.eks. manden, der prøver at blive USA’s næste præsident.

»Begrebet global opvarmning er skabt af og for kineserne med det formål at undergrave amerikansk produktions konkurrenceevne,« skrev Donald Trump på twitter i november 2012 og scorede 61.739 likes.

Efter præsidentvalgkampens start præciserede Donald Trump i september 2015 i Hugh Hewitt Radio Show sit synspunkt:

»Jeg tror ikke på global opvarmning. Jeg tror ikke på menneskeskabt global opvarmning (…) Jeg tror på, at vejret findes. Jeg tror på forandringer, og jeg tror på, at det går op, og det går ned, og det går op igen.«

Om den amerikanske offentlighed fortæller Gallup, at der i 1989 var 63 pct. af befolkningen, som bekymrede sig – meget eller noget – for den globale opvarmning, mens 30 pct. nærede ingen eller ringe bekymring. Ved den seneste Gallup-måling i marts i år var tallene 64 pct. over for 36 pct. – altså en ganske beskeden forandring over et kvart århundrede. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Philip B. Johnsen
  • Ejvind Larsen
  • Kurt Nielsen
Erik Karlsen, Philip B. Johnsen, Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

Klimaproblemet skyldes, at jordens befolkning er vokset fra omkring 2 mia. til mere end 7 mia. på blot 100 år og at den stadig vokser.

Finn Thøgersen, Torben - Nielsen, Kim Houmøller og Thorkil Søe anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

The Donald, den lille svindler i Danmark og de menneskeskabte klimaforandringer.

Fattigdom i underklassen:
I Storbritannien er de rige fra 2007-2015 blevet 64% rigere og de fattige 57% fattigere.

The Independent
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/britains-divided-decade-t...

Fakta om ulighed og fordeling af købekraft USA:
I følge Oxfam International's rapport "Working for the Few" 2014-2015, har den rigeste ene procent af befolkningen i USA, profiteret 95 procent af den samlede vækst, siden 2009, alt imens de 90 procent fra bunden alle blev fattigere.

Link: https://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/file_attachments/bp-work...

Politikerne fralægger sig ansvaret for underklassens og den pressede middelklasses krav om bæredygtig fremtid, som lønmodtagere og deres krav er vel reelt nok, de menneskeskabte klimaforandringer ændre ikke på de udsattes rimelige krav på politikernes medmenneskelighed og respekt, de menneskeskabte klimaforandringer, kan man ikke spises og de betaler ikke regningerne borgerne må forholde sig til hver måned.

Det må være sådan, at hvis ikke reglerne laves om, spille alle efter de gældende regler og ansvaret for elendigheden i kølvandet, er derfor naturligvis politikernes, som den lovgivende magt?

Politisk ansvarsfralæggelse:
Magtens skifte og ansvarsfralæggelse fra de folkevalgte politikere, til såkalde privat aktører med frihandel CETA, TTIP og TiSA med ISDS, der bygger på laissez faire principper, det frie marked, hvor individer udveksler varer og serviceydelser uden statens indblanding og fremtidige mulighed for indblanding, de i kølvandet opstående menneskeskabte klimaforandringer og gudedyrkelse af den den global såkalte økonomisk vækst, der ikke skal, forveksles med velstand for borgerne.

Den såkalde privat frihandel CETA, TTIP og TiSA med ISDS bringer ikke samlet set økonomisk vækst til Europa, det eskalere de menneskeskabte klimaforandringer og skaber økonomisk ulighed.

Sådan fungere det, når politikere fralægger sig ansvaret til privat kapitalisme, uden mulighed for fremtidig regulering, hvor du samtidig bliver bestjålet demokratiet og retsstat med CETA, TiSA og TTIP med ISDS.
(Se link)
Link: http://youtu.be/M4-mlGRPmkU

Hvad er fairhandel ikke at forveksle med uligheds skabende og klimakatestrofe skabende såkaldt frihandel:
Helt overordnet set må, fairhandel generelt etableres på længdekredse og ikke breddekredse, af jorden, det løser befolkningstilvækst og immigration problematikker og skaber ikke samtidig, på kort sigt, menneskeskabte klimaforandringer.

EU i fairhandel aftaler med Afrika og andre relativt fattige regioner giver mulighed for, at sætte høje standarder for miljø, arbejdstageres og forbrugeres rettigheder, det modsatte er tilfældet med USA og Canada, der er udfordrede af ulighed, men også af produktion og overforbrug på olie, gas og kul, der skader klimaet i hele verden, den udvikling skal reduceres og ikke i vækst.

Problemet for The Donald og den lille svindler i Danmark:
Kæden hopper af tandhjulet og verden mister fremdrift, den såkalte frihandel uden styring, hvor individer udveksler varer og serviceydelser, uden statens indblanding, med overstatsligt domstole, der undergraver demokrati og retsstat, fjerner muligheden for den såkalte globale økonomiske vækst, men kun i vores del af verden, men hvorfor?

Overskrifter:
De menneskeskabte klimaforandringer, de såkalte økonomiske videnskablig eksperter, såkaldt frihandel, ulighed og såkaldt økonomisk vækst.

Problemet består af:
Ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor være, at økonomer generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået, skabelsen af økonomisk vækst, fornuftig beskæftigelse, rimelig fordeling af velstand og fattigdom?

Det kedelige for The Donald og den lille svindler i Danmark, er det historiske ansvar, for de menneskeskabte klimaforandringer og de omkostninger der er forbundet med denne ubetalte regning, der er underliggende årsag til, at The Donald's venden det blinde øje til ansvaret og kalde de menneskeskabte klimaforandringer for opspind og den lille svindler i Danmark, der fralægger sig ansvaret til private aktører, uden mulighed for fremtidig regulering, med CETA, TiSA og TTIP med ISDS.

Et lille eksempel på fordeling af ansvaret:
"Richer economies like the European Union, the US and others will start to limit their use of HFCs within a few years and make a cut of at least 10% from 2019.The new agreement will see three separate pathways for different countries.

Some developing countries like China, nations in Latin America and island states will freeze their use of HFCs from 2024."
Link: http://www.bbc.com/news/science-environment-37665529

Løsningen er naturligvis demokrati og retsstat og handling på de menneskeskabte klimaforandringer og så må The Donald og den lille svindler i Danmark lære, at betale deres regninger og kunne fremvise bilagene.

"da hun i 1856 præsenterede sine resultater ved et møde i American Association for the Advancement of Science"

Det skal måske lige tilføjes, at Eunice Foote ikke selv præsenterede sine resultater, da kvinder ikke havde adgang! Det gjorde i stedet en mandlig videnskabsmand ved navn Joseph Henry.

Philip B. Johnsen

Globalisering:
Hvis man ser bort fra ansvarsfralæggelse fra EU og USA.

I USA ved at benægte sammenhængen mellem økonomisk vækst på kul, olie og gas, der skaber de menneskeskabte klimaforandringer.

I EU ved fralæggelse af ansvaret for de menneskeskabte klimaforandringer, ved udfasning af demokrati og retsstat og overgangen til Corporate statism, hvor politikere overdrager ansvaret til privat kapitalismens kortsigtede økonomiske interesser, uden mulighed for fremtidig demokratisk regulering af alt fra klima til sundhed, serviceydelser og miljø, hvor borgerne samtidig mister magten til at ænder fremtiden og overgår til privat regulering med CETA, TiSA og TTIP med ISDS osv.

Og hvis der ses bort fra resten af verdens grundlæggende udfordringer ved globaliseringen, hele fundamentet for globalisering og global økonomisk vækst, der er det brændsel og elektriske energi, der skal bruges for, at udvide forbruget af vare og tjenester globalt rimeligt fordelt over hele verden og udryddelse af fattigdom for at stoppe befolkningstilvækst, uden i kølvandet, at skabe de menneskeskabte klimaforandringer, hvis man ser bort fra ansvarsfralæggelsen, energi problematikken og fattigdom med deraf følgende befolkningstilvækst, så har USA og EU en anden stor opgave at løse.

De nye fremstormende økonomier, vil overtager flere og flere, af både højtuddannedes og ufaglærtes danskeres job, på grund af globalisering, hvor det ikke længere er nødvendigt, at være i samme land for, at udføre en lang række arbejdeopgaver, samtidig med at produktionen flytter til vækstlandene, med billig arbejdskraft og med ringere arbejdsmarkeds lovgivningskrav.

Investeringer foretages, hvor der er afsætningsmulighedder for, at sikre kort leveringstid og hurtig omstillingsmulighed af produktionen, det vil sige der, hvor væksten er, der vil kapitalen flytter med.
Spørgsmålet er kan Danmark/EU rumme en gigantisk størrelse, som klimaforandringspolitik udfordringen er, hvor specielt finanskapitalismen modarbejder en bæredygtig udvikling, gennem investeringer i kul, gas og olie?

En afvikling af denne afhængighed, er nøglen og den eneste nøgle, til fremtidig løsninger og økonomis vækst i EU og USA.