Læsetid: 3 min.

Kongen længe leve

Torsdag aften fik befolkningen i Thailand endelig besked. Kongen er død. På aftenen stillede tårevædede ansigter i tusindvis sig foran hospitalet klyngede til et billede af fortiden
Grædende thailændere foran Det Store Palads i Bangkok. Kong Bhumibol Adulyadej døde torsdag 88 år gammel.

Grædende thailændere foran Det Store Palads i Bangkok. Kong Bhumibol Adulyadej døde torsdag 88 år gammel.

AP/Wason Wanichakorn

15. oktober 2016

En lille åben færge lægger fra mod Siriraj Hospital.

Flere af bådens passagerer er klædt i lyserødt eller gult og stirrer ned i deres telefoner.

Thailands konge er på dette tidspunkt endnu på hospitalet, men det ser skidt ud for verdens længst regerende monark.

Fordi den 88-årige kong Bhumibol Adulyadej blev født på en mandag, hvis farve i Thailand er gul, mens lyserød er et tegn på kongens helbred, tager folk mod hospitalet iført de symbolske farver for at bede for deres »far« eller »gud«.

En sms tikker ind: Kongen er død. Et minut efter begynder de farveklædte at ryste og tårerne at trille ned.

Kongen har med en regeringstid på 70 år siddet lige så længe, som de fleste af passagererne har levet. 

Ved hospitalet er gaden præget af tårevædede øjne, knugende hænder og stilhed. Alle sætter sig på knæ, da biler med den royale familie triller ud fra hospitalet, og i den fyldte gade klinger tilråbet »kongen længe leve«. Flere knækker sammen i høje hulk.

Når planlægning er blasfemisk

I Thailand straffes fornærmelser af monarken med fængselsstraf. Kongen har været syg i årevis, men spørgsmålet om hans arvtager har ikke været diskuteret offentligt.

De øverste embedsmænd og generaler har haft svært ved at planlægge næste skridt, da selve tanken om kongens død betragtes som blasfemi.

Landet styres af en militærjunta siden et kup i 2014, og den øverste general må nu finde en måde at videreføre kongens legitimitet og stabiliserende kraft i det polariserede samfund. Væksten har løftet borgernes gennemsnitsindkomst, men uligheden er tydelig.

Den berygtede og upopulære ’party-kronprins’ Maha Vajiralongkorn er ifølge loven den retmæssige arvtager, men har overraskende meldt ud, at han har brug for at sørge med befolkningen, inden han er klar til at indtage tronen.

Der har tidligere været løfter om et valg fra militærstyrets side, og lige nu er det usikkert, om monarkiet vil fortsætte med militær og befolkning i ryggen.

Suset fra en død konge

Foran hospitalet fortæller de fleste samme historie om kærlighed til kongen, der angiveligt har besøgt hver eneste afkrog af landet og ført befolkningen gennem utallige kriser. Fortællingerne virker indlærte, men gråden virker ægte.

Der kommer hele tiden nye til, og efter et par timer er gråden stilnet en anelse.

»Han er det højeste sted nu, som Buddha,« fortæller et ægtepar på henholdsvis 53 og 61 år, der husker ham tale ved deres afgangsceremonier i skolen. De vil ikke kommentere på fremtiden, men »stoler på, at generalen nok skal træffe den korrekte beslutning«.

Tidligere på dagen har samtaler med flere unge vist et lidt andet billede. Få planlagde at bede for kongen, og i et storcenter fortæller tre 18-årige studerende, at de ikke stoler på regeringens udtalelser. De taler ikke med deres forældre, men en hel del med hinanden om fremtiden.

»Ingen tør tale om andet end deres kærlighed til kongen, og vi får kun sporadiske udmeldinger. Når jeg skal læse om, hvad der kommer til at ske nu, læser jeg i stedet Facebookopdateringer fra Andrew Marshall. Det er mere troværdigt,« fortæller en af de unge mænd i skoleuniform.

Andrew MacGregor Marshall var journalist for Reuters i 17 år, men da bureauet ikke ville publicere hans kritik af Thailands kongedømme, sagde han op og udgav bogen Sindssyge tider i Thailand i 2014.

Hans hjemmeside er censureret i Thailand, men på Facebook tegner skribentens analyse et billede af en frygtet, morderisk og hadet kronprins, som kun få tør udfordre på grund af den royale families urørlige rolle i samfundet.

»Spørgsmålet er, om juntaen kan holde ham under kontrol, eller om vi vil se flere mord på hans fjender. Det nye regime vil med sikkerhed styre gennem frygt. En ny æra er begyndt i Thailand,« skriver Marshall.

Dagen efter dødsfaldet er gaderne fulde af sortklædte thailændere, og vejen til det royale palads er blokeret af tilstrømmende besøgende. Styret har meldt ud, at den nu står på nul underholdning i 30 dage. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu