Nyhed
Læsetid: 3 min.

Modstand er den eneste mulighed

De intense bombardementer af civile og udsultningen af Aleppo har til formål at presse oprørerne og befolkningen til overgivelse, mener de kæmpende grupper i byen. Men hvad venter, hvis de overgiver sig, spørger de retorisk
Udland
17. oktober 2016

REHANLY, Tyrkiet – »Vi er omringet af regimet og dels militser. Målet med belejringen er at udsulte os og få os til at give op.

Jeg ved ikke, hvor længe vi kan holde til denne katastrofale situation, men hvis vi overgiver os, bliver det vores død, vores egen og vores familiers.

Det bliver døden for 300.000 civile,« siger brigadegeneral Qutaiba fra den Frie Syriske Hær-enhed kaldet Jaish al-Aza, der kæmper i Salah al-Din kvarteret i Aleppo. Information taler med brigadegeneralen over Skype, mens han befinder sig i kontrolcentret.

Brigadegeneralen forklarer, at på landjorden forsøger det syriske regime at smadre modstanden og den lokale befolkning mentalt og fysisk.

»Hver dag er vi udsat for 15 til 25 omfattende angreb, ikke kun på vores hærenheder, men på de civile. Regimet forsøger at sætte os under pres ved at bombe civile bygninger.«

Regimet er med hjælp fra russiske fly begyndt at bruge nye former for bomber som f.eks. klyngebomber, fosforbomber og bunkerbomber. Sidstnævnte er raketter, der borer sig ned i jorden før de sprænger.

Dertil kommer omfattende kampe på landjorden med regimeloyale militser i front, som forsøger at kæmpe sig ind i Aleppo med beskyttelse fra luften.

»Dette er en folkedrabskrig. Situationen her bliver værre dag for dag, men hvad skal vi gøre? Vi aner det ikke. Det eneste, vi ved, er, at vi ikke har andet valg end at fortsætte modstanden,« siger en soldat fra den Frie Syriske Hær, Mohamed Nagar, der kæmper i Sheikh Saeed-distriktet i det sydlige Aleppo.

I flere uger har de manglet forsyninger som brændstof, mad, mel, vand, medicin og udstyr.

Mange af felthospitalerne er ødelagt, og byen mangler professionelt medicinsk udstyr.

»Situationen har nået katastrofepunktet, det er en ubeskrivelig krise. Vi beder om, at en verdensmagt får sat en stopper for denne belejring og forsøger at få nødhjælp og medicinsk hjælp ind i byen, meget hurtigt, ellers vil hele Aleppo gå til, og 300.000 civile vil blive udslettet,« siger Mohamed Nagar.

Information taler også med en oberst fra den islamistiske oppositionsgruppe, Jaish al-Fateh, kaldet Abu Gawad al-Halbie, som i øjeblikket kæmper i boligkvarteret 1070.

»Rekognosceringsflyene er i luften over Aleppo 24 timer i døgnet. De opsamler information om, hvor civile samler sig, og så bliver krigsfly sat ind for at bombe,« hævder obersten.

I den østlige del af Aleppo er frontlinjen koncentret omkring kvartererne Suleiman al-Halabi og Salah al-Din.

I den sydlige del af byen er det Sheikh Saeed og 1070-boligkvarteret. I nord er det Salem Shaqif-området og Handarat Camp.

Udsultning

Regimet forsøger også at forhindre oprørsstyrkerne i at bevæge sig ad hovedvejen Castello Road, som tidligere har været afgørende for at få forsyninger ind i byen.

På denne frontlinje kæmper de mod det syriske regimes hær, russiske soldater og deres støttemilitser, iranske al-Quds, libanesiske Hezbollah og afghanske militser, hævder Abu Gawad al-Halbie.

Han hævder også, at det syriske regime får støttet af en kurdisk milits i Sheikh Maqsud-kvarteret.

»Vi ved det, fordi vi kan høre, de taler et andet sprog og ind imellem fanger vi et gidsel fra dem. Så det er alle disse forskellige grupper, vi kæmper imod samt de russiske og syriske kampfly hver eneste dag. Med et konstant pres forsøger de at tvinge os i knæ og lægger yderligere pres på ved at bombe civile og udsulte os for at få os til at overgive os.«

Det syriske regime har tidligere haft held med den taktik, tilføjer Abu Gawad, og nævner f.eks. Daria nær Damaskus, byen Homs og andre områder, som nu er kontrolleret af det syriske regime.

»Vi kæmper med simpelt udstyr som antiluftskytsmissiler, kalashnikovrifler, granater og raketter, som vi selv har produceret, og med våben, vi har skaffet fra de områder, vi har overtaget. På den måde forsøger vi at forlænge vores liv, på den måde forsøger vi at overleve.«

Oversat af Nina Trige Andersen

Daham Alasaad er syrisk journalist, bosat i Danmark

Serie

Fokus på Syrien

Det, der sker i Aleppo i disse dage, sætter vores verden på spil. Det er grusomt for ofrene og ødelæggende for vores tro på, at vi lever i en verden, hvor verdenssamfundet beskytter borgere i alle lande mod diktatorers krigsforbrydelser og massemord.

Men Syrien er mere end et land hærget af krig: det er en kulturel stormagt, et land med en poetisk tradition og et sted, hvor borgerne bliver ved med at drømme.

Vi har i en dag sat resten af verden i parentes for at sætte krigen, landet og den store verdensorden i perspektiv – forfra.

Seneste artikler

 • Hvem stod bag angrebet på FN-konvojen?

  15. oktober 2016
  Der hersker fortsat uvished om, hvem der stod bag angrebet på en nødhjælpskonvoj den 19. september. Sagen illustrerer, hvor vanskeligt det er at skelne mellem sandhed og propaganda i Syrien
 • De Hvide Hjelme og politiseringen af nødhjælpen

  15. oktober 2016
  Syriske nødhjælpsorganisationer, der opererer i de oprørskontrollerede områder, beskylder FN for at være i lommen på det syriske regime. Men også de syriske hjælpeorganisationers påståede neutralitet forekommer tvivlsom
 • Assads regime er under forandring

  14. oktober 2016
  Bashar al-Assads styre er formelt demokratisk med forfatning, valg og parlament – men reelt har Syrien i 50 år været styret af en pyramide af sikkerheds- og militærchefer, suppleret med præsidentens familiemedlemmer. Den gamle orden er dog i opløsning, og ’rådgivere’ fra Iran og Rusland har taget over
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her