Nyhed
Læsetid: 5 min.

Mosuls beboere barrikaderer sig før blodigt slag

Lokale søger ly fra intensive luftangreb, mens koalitionsstyrker gør sig klar til at indtage den sidste by fra Islamisk Stat
Iraks antiterrorstyrker venter i Irbil i Irak, mens de og en stor hær er på vej mod det afgørende slag om Mosul i Nordirak. Indtil videre er op mod 600.000 civile flygtet fra byen, der er IS’s hovedby i landet. Et lignende antal menes stadig at leve i Mosul.

Iraks antiterrorstyrker venter i Irbil i Irak, mens de og en stor hær er på vej mod det afgørende slag om Mosul i Nordirak. Indtil videre er op mod 600.000 civile flygtet fra byen, der er IS’s hovedby i landet. Et lignende antal menes stadig at leve i Mosul.

Khalid Mohammed

Udland
17. oktober 2016

Civile i Mosul forsøger at grave interimistiske luftbeskyttelsesrum og lagrer mad for at gøre sig klar til det slag, der skal generobre byen fra Islamisk Stat, og som de frygter inden for få dage vil hidkalde »hele verden til at kæmpe« ved deres dør.

Mens tropper nærmer sig den nordlige irakiske by og gør sig de sidste forberedelser, har en IS selvmordsbomber denne weekend dræbt mindst 35 mennesker og såret 60 ved en sammenkomst i Bagdad – en påmindelse om gruppens kapacitet til at angribe uden for de områder, de kontrollerer.

Læs også: Irak har brug for nye magthavere

USA intensiverer luftangrebene på Mosul, og hundredvis af irakiske specialstyrker er flyttet til frontlinjen for at slutte sig til den brede koalition af 30.000 krigere, der skal fordrive IS fra deres hovedbase i Irak.

Koalitionen spænder fra yazidi-kvinder, der tidligere har været reduceret til slaver af den ekstremistiske gruppe og nu er opsatte på at tage hævn, over sunnimuslimske lokale til det irakiske militær, shiamuslimske militser og et stort antal kurdiske peshmerga-krigere.

»Tiden er kommet til at begynde befrielsen af ​​Mosul,« skriver Masoud Barzani, præsident for Kurdistan regionale regering, på Twitter, efter at have offentliggjort en erklæring om måneders forberedelser og koordinering med de irakiske myndigheder i Bagdad.

Minerede Mosul

IS’ styrker har også forberedt sig til slaget og forventes at sætte et voldsom forsvar ind for den sidste større by, de kontrollerer i Irak.

Islamisterne har surret veje og broer i byen til med sprængstof og lureminer, gravet skyttegrave og opsat betonvægge omkring dele af Mosul.

I moskeer og på markeder har højttalere opfordret unge mænd til at deltage i ’jihad’ og pralet af lagre af våben og tusindvis af krigere, der er klar til at dø.

Et nyligt offentliggjort brev fra ’krigskomiteen’ i Raqqa til krigere i den syriske by Manbij, som IS mistede denne sommer, giver en fornemmele af deres selvmorderiske beslutsomhed ved at beordre mænd i byen til at kæmpe til døden og dræbe alle afhoppere eller informanter.

Læs også: I Irak betyder sejr blot starten på nye konflikter

»Informer alle vores belejrede brødre om, at vi aldrig vil acceptere tilbagetrækning, og at de skal holde ud, selv når kun én af ​​dem står tilbage, og at vi dømmer alle som legalt mål, der trækker sig tilbage uden tilladelse,« erklærer brevet ifølge Newsweek.

Alligevel var der nogen, der flygtede fra byen i en lang kolonne af biler beskyttet af civile, som de tilsyneladende havde taget med sig som menneskeskjold.

De af Mosuls beboere, der er blevet i byen, frygter en lignende skæbne i IS’ hænder, efter at gruppen har forbudt dem at flygte, har oprettet checkpoints på veje ind til byen og til straf og afskrækkelse er begyndt at sprænge huse i luften, som tilhører flygtede familier.

Bomber boligområder

Krigerne er allerede flyttet ind i boligområder for at forsøge at afbøde virkningen af ​​amerikanske luftangreb, som nu rammer almindelige hjem.

»Børnene er ved at blive vanvittige, fordi de amerikanske jetfly bomber IS-positioner tæt på boligområder. Larmen er frygtelig: Vinduer bliver blæst i stykker, hele huset ryster, og folk er hysteriske,« siger Abu Ammar, 47, som er far til seks og for nylig flygtede fra byen med sin familie.

Deres flugt involverede timers vandring gennem minefelter med konstant risiko for at blive opdaget.

De havde planlagt at flygte sammen med fire andre familier, som alle trak sig i sidste øjeblik efter at have besluttet, at det var endnu farligere at flygte end at blive.

De, der er fanget i byen, bliver for det meste hjemme, efterhånden som slaget nærmer sig, for at undgå bomber – eller at provokere de militante.

IS har forbudt mobiltelefoner, men efter midnat summer byen af hviskende opkald, hvor folk i Mosul trodser risikoen for fængsel for at holde kontakten til deres nærmeste uden for byen eller planlægge deres egen flugt.

Indtil videre er op til 600.000 civile flygtet, og et lignende antal menes stadig at leve i Mosul, anslår FN.

Den frygtelige afvejning af, hvordan man bedst minimerer de mange trusler mod ens liv – fra IS, amerikanske bomber, minefelter eller vildfarne kugler – er det, der optager Mosul-borgerne mest.

»Det er kompliceret og næsten umuligt at slippe ud nu. Her kan folk kun snakke om den forfærdelige krig, der snart vil blive udløst mod byen,« siger 45-årige Amina Najib, der er mor til ni børn, og som til sidst besluttede at blive.

Hun har set mange krige og er mest bekymret for de praktiske udfordringer for at overleve en langtrukken kamp om byen, efter at års isolation og økonomisk stagnation har udhulet familiens opsparing.

»Ordet ’krig’ forskrækker mig ikke: Den eneste forskel denne gang er, at vi ikke har penge nok til at opbygge lagre af forsyninger hjemme i tilfælde af, at kampene trækker ud i lang tid,« siger Amina Najib.

Lokale danner milits

Mange mennesker i Mosul er ivrige efter at se en ende på IS, herunder nogle modvillige lokale i deres rækker, der har sluttet op om dem blot for at forsørge deres familier, efterhånden som livet i byen blev mere desperat.

Gruppen har for nylig afsløret en plan af en højtstående kommandant, der ville overgive byen til irakiske styrker, rapporterer Reuters.

Men mens der er ringe støtte til IS, er der også bekymringer for, hvad der venter for den historiske sunni-dominerede by, hvis kurdiske krigere eller shiamilitser får kontrol over deres gader – og nogle er parat til endnu en kamp, ​​hvis de gør.

Læs også: Magtesløs i Mosul

Barzai, præsidenten i irakisk Kurdistan, har efter aftale med Bagdad nedsat et udvalg, der skal lede byen efter dens befrielse.

»Der er blevet dannet en stammemilits af lokale i Mosul, der skal bekæmpe IS. Et par af mine slægtninge har sluttet sig til den for at befri deres områder, tage hævn for deres sønner, som blev dræbt af IS – og til at stå over for shiamilitser, hvis de kommer ind i byen med hæren,« siger Abu Bashar, landmand og far til syv fra Mosul.

Nogle navne er blevet ændret for at beskytte beboerne i byen og deres familier.

© The Guardian og Information. Oversat af Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Bo Jensen

Jeg håber at de sætter danske fly til at gennemføre luftangrebene, så bliver der jo ingen civile tab.

Philip B. Johnsen

Håbe på det bedste, men forberede sig på det værste.

Muligvis over en million civile flere hundredetusinder børn i Mosul, ingen plan for freden heller ikke, hvis IS taber, ingen sikker fremtid for dem der måtte få chancen for at flygte, der er udsigten til mere død og ødelæggelse, døden der lige nu kan ses, høres, smages, lugtes og ikke mindst føles, frygten er over alt, ikke mindst fordi efter IS, hvis de taber, så kommer muligvis de sekteriske masseudryddelser igen, med de mindst lige så barbariske shia-militser.

Rigtig mange håber befrielsen fra IS bliver hurtigt overstået, men rigtigt mange frygter shia-militserne mere end noget andet.

Vores opgave er, at bombe fra luften imellem en million civile mennesker og samtidig skelne mellem civile og militante uden uniformer dag og nat, det er bare rigtigt farligt, at være sunni muslim i Irak, det kan vi danskere ikke løbe fra at Danmark deltage i.

Der er kun som almindelig dansker, tvunget som ufrivillig deltager i en angrebskrig, at håbe på det bedste, at så få civile bliver må blive ofre, men samtidig forberede sig på det værste nu igen, hvor vores militært overlegne svært bevæbnede kampfly bomber, for jeg ved ikke hvilken gang, uden nogen plan af nogen art for, hvad der skal ske når den sidste bombe er smidt.

Danmark skabte Dash, ISIL (IS).

Fra link:
"MALCOLM NANCE: Well, the biggest misperception now we’re here on the first anniversary of ISIS (...) IS taking the city of Mosul, and the biggest misperception that the media has certainly fostered is that ISIS is this new group, which has appeared out of nowhere, they have blitzed across the Middle East, and they have managed to take large swaths of Iraq and Syria and when, in fact, ISIS is the same group and a conglomeration of groups that we’ve been fighting since the day we invaded Iraq in 2003.

The Terrorists of Iraq, is that the former regime loyalists, almost 100,000 of them, who were all taken away from their jobs by Ambassador Bremer’s General Order Number Two, went underground and have been fighting us for the last 13 years, nonstop. However, al-Qaeda in Iraq, which started in 2003, as well, has taken over the upper-level management of these groups.

And so, what we have is we have, technically, a mega group of all the former regime loyalist insurgent groups, all of the Iraqi Islamic insurgent groups and the foreign fighters who have used Syria as a base camp. And they now are called ISIS."
Link: http://www.democracynow.org/2015/6/10/war_for_decades_to_come_1

Iraq Inquiry.

UK chose to join military campaign before "peaceful options for disarmament" exhausted.

Tony Blair told Georg Bush "I will be with you, whatever" 8 months before invention.

There was no "imminent threat "from Saddam Hussein in March 2003.

Claims of weapons of mass destruction were made "with a certainty that was not justified"

Victims' lawyer: The families are saddened to have learned that their loved ones died unnecessarily and without cause.

Fra /ritzau/ link
"Tony Blair er den først af de ledere, som stod i spidsen for beslutningen om at gå i krig, som nu erkender, at krigen delvist har været med til at forme Islamisk Stat.

- Det er klart, at du kan ikke friholde os, som fjernede Saddam Hussein i 2003, for ansvar for situationen i 2015, siger Blair i et interview med CNN."

/ritzau/ link:
http://www.information.dk/telegram/549767

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, skulle i efteråret 2015 og foråret 2016 have været afhørt om det juridiske grundlag for at gå i krig i Irak.