Nyhed
Læsetid: 2 min.

Myanmar afskaffer omstridt lov

Myanmar tager endnu et skridt i retning mod demokrati og afskaffer lov, der forbyder brug af udenlandske medier, som tidligere har været brugt mod systemkritikere. Landet har dog lang vej endnu, advarer organisationer
Udland
8. oktober 2016

Myanmar afskaffede tirsdag en årtier gammel lov, der blev brugt af det tidligere militærstyre til at lukke munden på systemkritikere. Det er den såkaldte Undtagelseslovgivning fra 1950, der giver op til syv års fængsel for at bruge udenlandske medier.

Loven har ikke været håndhævet siden Myanmars første demokratisk valgte regering siden 1962 tiltrådte i marts, skriver The New York Times.

Som et signal om større åbenhed valgte den nye regering som noget af det første at løslade 113 fanger, heriblandt fem journalister, der var idømt 10 års fængsel for at lække statshemmeligheder, skriver The Wall Street Journal.

Selvom Myanmar har taget et skridt i retning af bedre beskyttelse af menneskerettighederne, så påpeger Human Rights Watch, at der endnu er andre love, der bryder med menneskerettighederne.

Myanmar har endnu ikke afskaffet den omdiskuterede Lov om Elektroniske Overførelser, der forbyder digital distribution af information, der »nedsætter værdigheden for en hvilken som helst organisation eller person«.

Netop denne lov blev taget i brug så sent som i august i en retssag mod den 38-årige Hla Phone, der står til 11 års fængsel for at bagvaske militærets øverste chef samt den tidligere præsident ved at dele karrikaturtegninger på Facebook, skriver Assistance Association for Political Prisoners.

Denne og lignende sager er tegn på, at Myanmar fortsat har problemer med anholdelser af civile aktivister, lyder kritikken fra Human Rights Watch.

Der er endnu 206 politiske fanger i Myanmars fængsler, skriver menneskerettighedsorganisationen Assistance Association for Political Prisoners i sin seneste opgørelse over politiske fanger fra august.

FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder kritiserede desuden i juni Myanmars regering for at gøre for lidt for at beskytte landets religiøse mindretal, heriblandt de muslimske rohingyaer, der er en befolkningsgruppe på omkring en million, hvoraf mange lever som statsløse i det vestlige Myanmar.

Ophævelse af sanktioner

Trods knas med menneskerettighederne bliver Myanmars spirende demokrati hilst velkommen af det internationale samfund.

Da Myanmars de facto statsoverhoved, statsrådgiveren Aung San Suu Kyi, i sidste måned besøgte Det Hvide Hus lovede præsident Barack Obama, at USA vil ophæve de sidste sanktioner mod landet.

Det drejer sig om sanktioner, der vedrører handel med jade og andre ædelsten samt samhandel med enkelte militærpersoner og deres pårørende, skriver The Washington Post.

Det løfte blev kritiseret af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der fremhæver nødvendigheden af fortsat at presse Myanmars endnu indflydelsesrige militær til at afstå fra at ødelægge landets demokratiseringsproces.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her