Læsetid: 3 min.

Regeringen vil sætte CETA-aftale i kraft før politisk godkendelse

Udenrigsminister Kristian Jensen vil godkende frihandelsaftale mellem EU og Canada til midlertidig anvendelse, før Folketinget har taget stilling
Udland
6. oktober 2016

I morgen, fredag, vil udenrigsminister Kristian Jensen (V) meddele Folketingets Europaudvalg, at regeringen på et ekstraordinært EU-rådsmøde vil sige ja til den såkaldte CETA-handelsaftale mellem EU og Canada.

»Regeringen ønsker, at aftalen træder i kraft så hurtigt som muligt,« hedder det i det notat, ministeren har sendt udvalget forud for morgendagens møde.

Dermed afviser regeringen tilsyneladende at forelægge CETA-aftalens snarlige ikrafttræden til egentlig godkendelse i Folketinget, selv om Kristian Jensen tidligere har medgivet, at CETA-aftalen er en såkaldt ’blandet aftale’, der omfatter både EU-kompetenceområder og områder under medlemslandenes kompetence.

Det sidste indebærer, at Folketinget i sidste ende skal ratificere aftalen – ifølge regeringens lovkatalog til næste år – men regeringen ønsker inden da at sige ja til en såkaldt midlertidig anvendelse af aftalen for at imødekomme EU-Kommissionens ønske om at lade CETA få virkning snarest muligt efter et planlagt EU-Canada-topmøde den 27. oktober.

Processen med stillingtagen i sammenlagt 38 nationale og regionale parlamenter i EU kan tage lang tid og har ukendt resultat, og derfor vil Kommissionen have en midlertidig ikrafttræden, så processen med at ændre toldbarrierer og tekniske handelshindringer kan gå i gang. EU’s udenrigsministre træder sammen til ekstraordinært rådsmøde om sagen den 18. oktober.

Tvivl om mandat

Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard finder fremgangsmåden urimelig og har i går fremsat beslutningsforslag om at pålægge regeringen at sige nej til den midlertidige ikrafttræden på det forestående rådsmøde.

»Regeringen har ikke bedt om at få Europaudvalgets mandat, og det kan kun begrundes med, at man anser det for en sag af mindre rækkevidde. Det stemmer imidlertid ikke overens med, at man ved andre lejligheder betoner, hvor stor og vigtig CETA-aftalen er,« siger Søren Søndergaard.

I sit notat til Europaudvalget skriver udenrigsministeriet faktisk, at der med CETA »er tale om EU’s hidtil mest ambitiøse frihandelsaftale.«

Enhedslisten har ifølge Søren Søndergaard ikke kunnet få afklaret, om man ønsker en midlertidig anvendelse af hele CETA-aftalen eller kun de dele af den, der omfatter rene EU-kompetence-områder.

»Men vi ved jo godt, at hvis først aftalen er trådt i kraft, så vil det blive brugt som argument for, at man ikke i den senere ratifikationsproces kan stemme imod, fordi tingene allerede ruller og fungerer. Så vores synspunkt er, at enten må man vente med at sætte noget som helst i kraft, indtil den kommende ratifikationsproces er gennemført i alle parlamenter, eller også må man lave en fuldstændig klar adskillelse af, hvad i CETA-teksten der er EU-kompetence, og hvad der nationale kompetenceområder, og så kun sætte den del i kraft, der er ren EU-kompetence.«

Frygt for aftalen

Enhedslisten forholder sig selv skeptisk til aftalen som sådan.

»Risikoen er, at CETA kommer til at fungere som EU’s indre marked, men med endnu mindre demokratisk mulighed for at påvirke det,« siger Søren Søndergaard.

Dertil frygter Enhedslisten, at aftalens model for investorbeskyttelse via en overnational voldgift kan få såvel EU-Kommissionen som EU-medlemslande til at tøve og udøve selvcensur med nye love og reger om f.eks. miljøbeskyttelse af frygt for, at det kan udløse erstatningskrav fra canadiske selskaber og nederlag ved voldgiftsinstansen, der i CETA-aftalen rangerer over de nationale domstole og EU-domstolen.

Information har bedt om udenrigsminister Kristian Jensens kommentar til regeringens køreplan, hvor man tilsyneladende på morgendagens møde i Europaudvalget (FEU) ikke vil bede Folketingets partier om et mandat til rådsmødet 18. oktober, men blot orientere udvalget om, at regeringen har tænkt sig at sige ja til den midlertidige anvendelse af CETA. I en skriftlig kommentar siger Kristian Jensen:

»Jeg har under drøftelserne af CETA i Folketinget oplevet bred opbakning til aftalen. Samtidig har CETA været genstand for meget stor interesse i Folketinget, i offentligheden og i andre EU-lande. Derfor agter regeringen at indhente Folketinget samtykke til dansk ratifikation.«

På et opfølgende spørgsmål, om han på udvalgsmødet vil søge mandat til midlertidig ikrafttræden eller blot forelægge regeringens forehavende til orientering, svarer udenrigsministeriet via mail:

»Regeringen forelægger den færdigforhandlede CETA til orientering for FEU på fredag.«

Det er uvist, om Enhedslistens beslutningsforslag om at bremse regeringens ja til den midlertidige anvendelse af CETA kan nå at blive behandlet af Folketinget inden det ekstraordinære EU-rådsmøde om knap to uger. Det forudsætter, at Europaudvalget på sit møde godkender en fremskyndet sagsbehandling af beslutningsforslaget.

Ifølge Informations oplysninger støtter Alternativet forslaget, ligesom det ventes, at SF på et gruppemøde i dag vil bakke op. Det lykkedes ikke onsdag at få kommentarer fra Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis EU-ordførere.

Onsdag aften vedtog et snævert flertal i det irske senats overhus at sige nej til en midlertidig ikrafttræden og anvendelse af CETA-aftalen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Det er et godt billed på forskellen på et Danmark med demokrati og et ikke demokratisk Danmark, som er medlem af EU.

Kurt Nielsen, erik winberg og Colin Bradley anbefalede denne kommentar

Demokratisk disaster!

Enevælde.

Befolkningen ved ingenting om CETA, TISA, TTIP (nå-nej, de skal jo også se 'Bagedyst'...)

Og nu CETA ind ad bagdøren! Der skal skabes kendsgerninger, som dårligt kan rulles tilbage senere. En demokratisk svinestreg!

Per Kaas Mortensen, Jacob Jensen, Kurt Nielsen og erik winberg anbefalede denne kommentar

Er ordet demokrati et fremmedord for udenrigsministeren, så bør nogen trække ham til side og give ham en let fattelig forklaring.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

DET er om noget en svinestreg.

Steffen Gliese

Tiden er ikke til frihandel, tværtimod er tiden til at skabe skrappe grænser for hvad, de enkelte handelsområder og lande vil tillade import af. Der er brug for meget skrappe nationale regler på en lang række områder, hvis vi skal løfte kvaliteten af produktionen i verden.