Læsetid: 2 min.

Smilende skildpadde på vej mod fransk præsidentpost

Tidligere premierminister Alain Juppé vandt tv-seernes gunst mod en sammenbidt Sarkozy i den første præsidentkandidatdebat i fransk højrefløjs historie
15. oktober 2016

Nicolas Sarkozy skal løbe hurtigt, hvis han skal overhale sin vigtigste modkandidat til posten som den franske højrefløjs præsidentkandidat i maj 2017, Alain Juppé.

De franske vælgere tror ikke længere på Sarkozys stil, som minder om den hurtigtløbende hare fra Fontaines fabel.

Skal man tro meningsmålinger, har de franske vælgere det sidste halve år især kastet deres gunst på en mand med en langt mere klassisk præsidentstatur, Alain Juppé.

Den tidligere premierminister, der i 2005 fik en betinget dom for ulovligt at skaffe valgmidler til Jacques Chirac, har 72 år gammel stille og rolig bevæget sig op til en tilslutning fra højrevælgere på 35 procent.

Han arbejdede sig allerede tilbage på den politiske scene som minister under Sarkozy, der indtil nu kun trækker 21 procent.

Torsdag den 13. oktober konfronteredes i alt syv kandidater til en høvisk, til tider meget teknisk og ikke mindst temmelig anspændt debat på fransk tv. Det ændrede ikke meget ved magtfordelingen, som den så ud inden.

Hele seks af kandidaterne er medlemmer af Les Republicain, det tidligere UMP.

Kun en enkelt kristendemokrat, Jean-Frederic Poisson, har kunnet hente den opbakning fra folkevalgte, som er forudsætning.

Det er nemlig første gang i fransk højrefløjshistorie, der stemmes om en fælles kandidat.

En lodtrækning placerede Sarkozy midt på scenen blandt rivaler og deciderede fjender. Den nyeste ærkefjende, François Copé, anklager Sarkozy for at gjort ham til syndebuk i en sag om ulovlig finansiering af kampagnen i 2012, Bygmalion, der stadig er under optrevling.

Copé har også et horn i siden på to andre kandidater, der lod ham i stikken. Den ene er tidligere premierminister François Fillon (62), den anden er Nathalie Kosciusko-Morizet (42), der var talsmand for Sarkozy.

Men i modsætning til Sarkozy er Nathalie Kosciusko-Morizet miljøforkæmper og erklærede for åben skærm, »at man skal genbruge alt – blot ikke ideer«.

Også Bruno Le Maire, den eneste kandidat, som ikke har været minister under Sarkozy, fører sig trods konservative ideer frem på fornyelse.

Det var dette anspændte felt, der torsdag uden at afvige voldsomt fra hinanden, diskuterede beskatning, statsgæld, arbejdstid, nedskæringer i den offentlige sektor, men også mere betændte emner som terrorbekæmpelse og islam. Her var Sarkozy i skingrende turbo og overbud.

Den store forskel lå i deltagernes præsidentkarisma – med Juppé i skildpaddestabil fremdrift.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu