Læsetid: 7 min.

De største stjerner er stærkest sammen – med Hillary Clinton

Popkultur var politik, og politikere var popstjerner, da Hillary Clinton kom til Miami for at overbevise om, at hun er vejen frem for USA’s kvinder, latinoer, sorte, homoseksuelle og fattige
Jennifer Lopez og Marc Anthony lader op til det moment, hvor Hillary Clinton skal på scenen. Til sidst kommer hun. 69 år gammel i en turkis jakke spadserende ind fra venstre. Hun citerer Michelle Obama: ’Når de andre bliver for lave, skal vi hæve niveauet,’ siger Hillary Clinton og minder om, hvor meget, der er på spil: ’Det er det vigtigste valg i vores livstid.’

Jennifer Lopez og Marc Anthony lader op til det moment, hvor Hillary Clinton skal på scenen. Til sidst kommer hun. 69 år gammel i en turkis jakke spadserende ind fra venstre. Hun citerer Michelle Obama: ’Når de andre bliver for lave, skal vi hæve niveauet,’ siger Hillary Clinton og minder om, hvor meget, der er på spil: ’Det er det vigtigste valg i vores livstid.’

Andrew Harnik

31. oktober 2016

De smukkeste holder med Hillary Clinton. Dem, der laver sange til vores drømme om den store kærlighed, og dem, der laver store film om, hvem der er onde, og hvem der er de gode her i verden.

De er ikke hævet over politik og magt, de støtter Hillary Clinton, de vil have, at hun vinder:

»I’m with her,« proklamerer Marc Anthony på scenen i Miami.

Anthony er en af de største salsapopstjerner i USA, han er skuespiller, og han et ikon for de amerikanske latinoer:

»I’m with her,« siger Anthony. Smilende, cool.

Han er klædt i tætte grå jeans, sorte solbriller og en hvid T-shirt. Rundt om halsen hænger en guldkæde. Nu stiller han op for Hillary Clinton, og han taler både spansk og engelsk fra scenen.

De 7.000 tilskuere jubler over alt, hvad han siger.

Mange har stået i kø i seks, syv timer for at komme ind. I tropisk regn og heftig vind har de stået udenfor og ventet.

Laserlyset fra scenen i downtown Miami kaster blink op på de høje luksushotellers blanke facader omkring Bayfront Park Amphitheatre.

Det amerikanske flag blinker bag ham, Puerto Ricos flag blinker, alle de latinamerikanske flag lyser scenen op bag Marc Anthony. Og kaster refleksioner op på palmerne, som står hele vejen rundt om amfiteatret.

Denne aften skal give os billeder af politiske drømme, af det mangfoldige USA og af sagen, de kæmper for. Så de kan gå ud og sige til alle, de kender, at det er vigtigt:

»Når vi kommer her til landet, fra Colombia, fra Puerto Rico, fra Cuba, lige meget hvorfra, vi kommer,« råber Anthony med højre arm hævet i vejret som en folketaler:

»Så skal vi sætte kryds ét sted, ved latinos. Vi er latinos,« råber han: »Og det er et historisk valg for os.«

Bogstaver blinker »STRONGER TOGETHER« på scenen bag ham.

Han præsenterer selv den næste stjerne på scene:

»Der er to kvinder, som jeg stoler på med mit liv,« siger han.

Publikum jubler.

Alle ved godt, at han er i færd med at introducere Jennifer Lopez, som Anthony har været gift med. Og har tvillinger med. De er skilt, men de er forenet på scenen nu:

»Jeg stoler på de to kvinder ved mine børns liv ... Hillary Clinton og Jennifer Lopez.«

Vores amerikanske drøm

Jennifer Lopez er mangemillionær, hendes seneste hus i Miami blev solgt videre til Phil Collins for over 30 millioner dollar. Længe har rygter cirkuleret om, at hendes verdensberømte røv skulle være forsikret for flere millioner dollar. Det har Lopez benægtet, men hendes krop er en af de mest kostbare kroppe i verden.

Musikken, lyset, de dyre huse, de smukke mennesker. Det hele er samlet som monument over, hvad Hillary Clinton kæmper for.

»Jennifer Lopez er vores amerikanske drøm,« siger Luis Vargas.

Han er 20 år gammel og kommet for at se sin kandidat, Hillary Clinton, og høre et idol, Jennifer Lopez:

»Hendes forældre kom hertil fra Puerto Rico. Hun er en god advokat for os. De andre er fremmedangste, de har godt af at se, hvad vi kan bidrage med.«

Jennifer Lopez tilhører de superrige i USA. Hvordan kan hun være et symbol for Demokraterne? Luis Vargas kigger på sin kæreste, som om det er det dummeste spørgsmål, han nogensinde har hørt:

»Alle kan repræsentere Det Demokratiske Parti. Vi er ikke imod de rige, vi er imod dem, der er rige og ikke vil betale deres del. Vi har noget imod dem som Trump, der er velhavende og ikke vil dele med os andre. Jennifer Lopez lavede sin egen karriere, hun kæmpede sin vej frem for at nå dertil, hvor hun er i dag. Hun er vores.«

Jennifer Lopez er på scenen nu. Røg bliver pumpet op i otte høje kegler.

Lopez træder frem gennem røgen som den stærke kvinder i centrum for et pompøst show.

Hendes hår er sat op i en stram, lang hestehale.

Rundt om hende danser otte mænd klædt i sort, Lopez er i skinnende høje sorte støvler, en nederdel med et amerikansk flag og en todelt top i rød og hvid.

»I ain’t your mama!« synger hun vredt på refrænet fra sit hit.

Skærmene bag hende viser billeder af kvinder fra 1950’ernes USA. Husmødre, som servicerer deres mænd. Kvinder, som er familiens tjenere. Det er kvinden som familiens tjener, Lopez’ sang er et opgør med.

»Boy, I ain’t your mama!« synger hun.

Popkultur og politik

Showet forener pophits med politiske sejre og en progressiv historie. Billeder af sejrende kvinder glider strålende hen over skærmen, mens Lopez graciøst og kontant regerer på scenen.

Lady Diana dukker op som portræt, den progressive demokrat Elizabeth Warrens ansigt bliver kastet op på skærmen.

Det hele hænger sammen, og scenen bliver til midtpunkt for palmerne, aftenlyset, de dyre hoteller og det eksklusive bycentrum.

»Respect,« synger Lopez. Og laver sin egen fortolkning af den gamle Aretha Franklin-klassiker.

Men aftenens største stjerne er slet ikke selv til stede.

Citater af Michelle Obama vækker afsindig jubel blandt publikum. Hendes angreb på Trump, hendes forsvar for det mangfoldige USA bliver klippet ind mellem to vers i en af Lopez’ sange. Michelle Obama bliver i showet til en popstjerne, som lægger op til et politisk projekt.

Læs også: Popkultur er et våben i kampen om Det Hvide Hus

Regnbueflag bølger nu på skærmen, billeder af homoseksuelle par. Lykkelige, smilende.

»Obamas familie er absolut vidunderlig,« siger Diane Threadway.

Hun sidder rolig på det øverste niveau på tilskuerpladserne og ser ned på scenen:

»Der er så meget på spil ved det her valg,« forklarer hun langsomt:

»De har fortalt løgne om Hillary Clinton i 30 år, fordi hun er kvinde. De har gjort folk bange. De har skræmt dem med terror og fremmedangst.«

Diane Threadway er 73 år gammel og ejer en butik i Miami.

»Jeg er ikke bange, men det er de andre. Vi er ikke længere et demokrati, vi er et oligarki.«

Hun siger, at det er dokumenteret af en rapport fra Princeton.

Når de bliver lave ...

Skærmen bag scenen fortsætter fortællingen: Gamle sorthvide klip viser Franklin D. Roosevelt, som messer, at det eneste, vi skal frygte, er frygten selv. John F. Kennedy ligner en filmstjerne, når han taler om fremtiden. Den historiske sekvens slutter med et stort fotografi, hvor Barack Obama omfavner Hillary Clinton.

Lopez skifter tøj flere gange under sin koncert. I et overraskende moment synger hun en enkelt linje fra et gammelt hit: »I’m still Jenny from the block«. Vender ryggen til publikum og blæsten løfter hendes korte nederdel, så hendes berømte røv bliver synlig. Et øjeblik.

Det hele bygger op til det moment, hvor Hillary Clinton skal på scenen. Til sidst kommer hun.

69 år gammel i en turkis jakke spadserende ind fra venstre. Hun omfavner Lopez, hun omfavner Anthony. Og hun citerer Michelle Obama:

»Når de andre bliver for lave, skal vi hæve niveauet.«

Hun minder om, hvor meget, der er på spil:

»Det er det vigtigste valg i vores livstid.«

Efter få minutter på scenen omfavner hun Lopez og Anthony igen. Stjernerne ladede aftenen med magi, energi og løfter om, at det kan og skal blive bedre:

»Husk nu på,« råbte Anthony i aftenens eneste indignerede replik:

»at vise the establishment: They shall never mess with us again«.

Et lysshow på facaden af det 34-etager høje Hotel Intercontinental viser dansende kvinder i silhuet. Showet på scenen på amfiteatret har givet os omridset af næste fase i USA’s progressive historie:

»Let’s get loud,« synger Lopez, efter at Clinton har forladt scenen.

»Vi kan ikke forstå, hvorfor de andre er så onde ved indvandrerne og de fattige,« siger Diane Threadway: »De kalder sig kristne, men de har ikke forstået Jesus. De må ikke ødelægge vores land«.

Kendte for Trump

Mike Tyson: Den forhenværende verdensmester i sværvægtsboksning Mike Tyson fortalte sidste år, at han støtter Trump.

Tyson boksede på Trumps kasinoer og hoteller, da han var en stjerne. Da Tyson senere blev dømt for voldtægt og kom i fængsel, slog Donald Trump ikke hånden af ham:

»Når jeg ser ham, giver han mig hånd og respekterer min familie. Ingen af de andre – Barack, eller hvem det ellers er – ingen af dem gør det,« har Tyson forklaret:

»De er dem, de er ... og de ser ned på mig, min familie. Så jeg stemmer på ham.«

Dennis Rodman: Rodman, som bliver kaldt for ‘The Worm’ er en amerikansk basketball legende, som to gange blev kårets til NBA’s bedste defensive spiller. Han blev et stilikon med sit farvede hår, sine piercinger og sine tatoveringer.

Efter basketballkarrieren kom Rodman ud i et voldsomt alkoholmisbrug, han var depressiv i perioder og blev adskillige gange indlagt i afvænningsprogrammer.

Rodman fik comeback som stjerne på Donald Trumps reality show: The Apprentice. Rodman tweetede sidste år: »Donald Trump har været en god ven i mange år. Vi har ikke brug for en politiker mere. Vi har brug for en forretningsmand som Donald Trump.«

Rodman har som en af få amerikanere besøgt Nordkorea og kaldte Kim Jong-Un for »sin ven for livet«.

Hulk Hogan: Den største stjerne i amerikansk wrestling Hulk Hogan har været svingvælger. Han stemte på Barack Obama i 2008 og Mitt Romney i 2012. Men da han blev spurgt, hvilken af de to kandidater til valget i 2016, han helst ville møde i ringen, svarede han:

»Jeg vil ikke have nogen af dem i ringen, jeg vil stille op sammen med Trump. Vicepræsident Hogan!«

Hogan, som er 12-dobbelt verdensmester og efterhånden er blevet 63, har også lavet en video, hvor han lægger stemme til en af Trumps taler.

Kilder: The Daily Beast, Salon, CBS, CNN, Business Insider m.fl.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Rodman har som en af få amerikanere besøgt Nordkorea og kaldte Kim Jong-Un for »sin ven for livet«."

Update info, masser af almindelige amerikanske turister er i Nordkorea hvert år.

Grethe Preisler

Fra Hollywood til Bollywood - In God we trust all others pay cash:
it's a tale. Told by an idiot. Full of sound and fury. Signifying nothing.

Hjerneskader og sladderspalter
Hvor oplysende er det lige, at fremdrage tre ikoner fra voldsportens amerikanske verden, nogle man må forvente er ramte af visse former for hjerneskader set i lyset af deres sportsprofessioner og derfor retteligen kan mistænkes for selvforskyldt politisk handikappende former for almindelig idioti i ledtog med fraværet af en fornuftig dømmekraft – og hvad kan man lægge i, at en drømmepige af skuespiller med en åbenbar højt forsikret legemsdel bagtil diverterer publikum med popkulturelle produkter, som næppe siger ret meget om det bagvedliggende kendskab til aktuel amerikansk politik, hvis der da er et, men mere paratheden til at stille op for ’mucho dollares’ og spille nyttig idiot på scenen og i sladderspalterne som om det bare var en ny rolle i den aktuelle politiske sæbeopera, hvor nogen febrilsk prøver at købe sig vej til Det hvide Hus, hvor andre jævnaldrende for længst er overgået til de pensioneredes population af de kulørte blades mimregøjer med alt deres sladder …