Nyhed
Læsetid: 3 min.

TTIP-forhandlinger truer EU-indsats mod MRSA

USA og EU er dybt uenige om at begrænse brugen af antibiotika til dyr. Den amerikanske modstand i de igangværende forhandlinger om frihandelsaftalen TTIP risikerer at gå ud over EU’s egen foreslåede indsats mod multiresistente bakterier
Både lækkede og offentliggjorte dokumenter bekræfter, at tiltag mod antibiotikaresistens har været til diskussion i tre TTIP-forhandlingsrunder, herunder den seneste runde i New York den tredje til syvende oktober.

Både lækkede og offentliggjorte dokumenter bekræfter, at tiltag mod antibiotikaresistens har været til diskussion i tre TTIP-forhandlingsrunder, herunder den seneste runde i New York den tredje til syvende oktober.

Sofie Amalie Klougart

Udland
25. oktober 2016

EU vil begrænse antibiotikaforbruget i landbruget, men den holdning deler USA ikke. Det kan man læse ud af et afslag på en aktindsigt fra EU’s Ministerråd.

Det har været kendt siden november sidste år, at EU vil indskrive begrænsninger om antibiotikabrug i frihandelsaftalen med USA, TTIP.  USA's holdning har til gengæld ikke været kendt.

»Det har vi haft på fornemmelsen, men det er ikke noget, vi har set på skrift eller fået fortalt lige ud. Vi har ikke adgang til de amerikanske positioner eller de foreløbige aftaletekster,« siger Zoltán Massay-Kosubek fra European Public Health Alliance (EPHA), en paraplyorganisation for patientorganisationer og andre sundhedsinteressenter i Bruxelles.

EPHA deltager fast i møder med TTIP Advisory Group, et forum som Kommissionen har oprettet for at forbedre forståelsen for TTIP blandt interesseorganisationer i EU.

Det, som EPHA og andre har haft mistanke om, fremgår nu sort på hvidt af Ministerrådets afslag på en begæring om aktindsigt.

Begæringen var egentlig ikke møntet på TTIP-forhandlingerne, men på to lovforslag, som er på vej gennem EU's beslutningsmaskineri:

En såkaldt forordning om veterinærmedicin og en forordning om tilsætning af medicin i dyrefoder, som ville blive til EU-love med umiddelbar virkning.

Det er i sit svar på den begæring, at Ministerrådet kommer til at røbe den amerikanske modstand i TTIP:

»Spørgsmålet om at begrænse brugen af antibiotika og særlig forbuddet mod præventivt brug eller for at forbedre ydeevnen for fødevareproducerende dyr er afgørende både for de foreslåede forordninger og for TTIP-forhandlingerne – der er større forskelle i holdningerne mellem EU og dets vigtigste handelspartnere.«

Derfor afslår Ministerrådet at give aktindsigt, da »en afsløring af medlemslandenes kommentarer til Rådets standpunkter« til de to forordninger vil »kunne underminere EU’s position i pågående internationale forhandlinger vis-à-vis dets modparter«.

EU’s spillede ud

Både lækkede og offentliggjorte dokumenter bekræfter, at tiltag mod antibiotikaresistens har været til diskussion i tre TTIP-forhandlingsrunder, herunder den seneste runde i New York den tredje til syvende oktober.

EU-Kommissionen er kommet med et udspil om regulering til kapitlet om fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og plantesygdomme, på forhandlersprog kaldet SPS (Sanitary and Phytosanitary Issues).

Kommissionen har derefter foreslået, at faren ved antibiotikaresistens også skal afhandles i kapitlet om medicinske produkter.

Men der er intet sluppet ud om, hvordan den del af forhandlingerne skrider frem.

»Vi ved, at sagen har været oppe, men vi har ingen andre oplysninger,« siger Jürgen Knirsch, handelspolitisk rådgiver for Greenpeace, som har publiceret flere lækkede TTIP-dokumenter.

Hvis USA modsætter sig, at brugen af antibiotika i dyreopdræt i det hele taget reguleres i TTIP, vil kommende EU-lovgivning på området dermed fra amerikansk side kunne opfattes som en teknisk handelshindring.

»Tekniske handelshindringer er en påstand, som bruges helt ud i det ekstreme. Selv forældreorlov bliver kaldt en handelshindring i TTIP, fordi det øger virksomheders lønomkostninger. Når nu FN fremhæver faren ved antibiotikaresistens, bliver det helt skizofrent, hvis EU og USA skulle aftale, at det ikke skal reguleres,« siger Zoltán Massay-Kosubek fra sundhedsorganisationen EPHA.

Sundhedssikkerhed kræver lukkethed

Den amerikanske modstand får den umiddelbare effekt, at EU-landene bruger det som argument for ikke at løfte sløret for de indbyrdes uenigheder i EU om de to aktuelle lovforslag.

Fire medlemslande stemte for at udlevere de efterspurgte dokumenter: Danmark, Sverige, Finland og Slovenien. De fire skriver i en udtalelse, at de ikke kan finde nogen grund til at nægte indsigt, og at åbenhed derfor skal gælde.

To andre lande, Ungarn og Holland, valgte at ikke deltage i beslutningen.

Det fremgår også af Ministerrådets svar, som flertallet står bag, at landene ligger under for massiv påvirkning fra interessenter, som modsætter sig begrænsninger af antibiotika:

»Udsigterne til kommende begrænsninger vil gå imod betydelige erhvervsinteresser, og det kan komme til at udløse yderligere pres (på ministerrådets forhandlere),« skriver flertallet i sit afslag.

EU-domstolen har i en afgørelse fra 2013 slået fast, at offentligheden har ret til at vide, hvilke holdninger EU-landene har til aktuelle lovforslag – inden de afgørende beslutninger træffes, og mens de stadig kan påvirkes af ændringsforslag og kritik.

Men det argument afviser Ministerrådets flertal som irrelevant.

I den aktuelle sag om antibiotika står så meget på spil, at åbenhed om de forskellige argumenter vil kunne få EU-landenes forhandlere til helt at bukke under for pres udefra, skriver Rådets flertal:

»Der er en reel risiko for, at beslutningsprocessen kommer til at påvirkes negativt af pres fra interessenter, som modsætter sig flere af de foreslåede tiltag af økonomiske grunde.«

Det vil gøre det svært for medlemslandene at finde den rette balance, lyder argumentet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Det kan da ikke gå hurtigt nok, med at droppe denne handelsaftale.
Hvis amerikanerne vil dø på grund af antibiotikaresistens så lad dem det.
MEN VI VIL IKKE

Anne Eriksen, Benta Victoria Gunnlögsson, kjeld jensen, Martin E. Haastrup, Helene Kristensen, Uffe Illum, John Andersen, Bill Atkins, Mona Blenstrup, Bjarne Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Mona Blenstrup

Det amerikanske syn på deres madproduktion er så gennemsynret af mangel på fornuft. Kreaturer får væksthormoner og svin og kyllinger får antibiotika for at holde til den form for produktion. Desværre nåede det også at blive kopieret til danske svinefabrikker, før vi vidste rigtigt af det
Nu må dette vanvid stoppe.

Benta Victoria Gunnlögsson, kjeld jensen, Martin E. Haastrup, Torben K L Jensen, Uffe Illum, John Andersen, Eigil Thomassen, Eskild Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Verden er i konstant udvikling. Og måske er det slet ikke handelsaftaler, der er problemet (problemerne)? For meget tyder jo på, at det er EU’s Ministerråd - altså EU-landenes regeringsledere, der er stærkt på vej væk fra alle løfterne omkring fødevaresikkerhed.

Man skal her være klar over, at det er Ministerrådet i enighed, der har beordret EU-Kommissionen til at forhandle disse handelsaftaler. Og man skal ligeledes være klar over, at det udelukkende er Ministerrådet - altså landenes regeringsledere, der er de eneste beslutningstagere i EU.

Og jeg tror absolut ikke, at USA er i stand til at presse EU-Ministerrådet til at afvige fra disse sikkerhedsprincipper, hvis Ministerrådet ikke vil det. Til gengæld syntes jeg det tyder på, at Ministerrådet vil helt af med disse fordyrende sikkerhedsprincipper. Og i stedet for at tage ansvar for denne beslutning, så har kujonerne valgt at påstå, at det er USA, der har krævet det.

Medens Canada "kun" har 34.018.000 indbyggere (USA har 323.312.000), så har EU 510.056.000 indbyggere. Og derfor har EU en betydelig større forhandlingsstyrke end både Canada og USA - eller begge lande tilsammen.

Anne Eriksen, Martin E. Haastrup og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Jeg mener at det er meget vigtigt at antibiotikaforbruget i landbruget skæres ned, man ved jo ikke hvilke følger det får hvis det ikke stoppes.