Læsetid: 2 min.

Venezuelansk oppositionsleder kræves tiltalt for drab

Venezuelas vicepræsident lover, at der snart rejses tiltale imod den fængslede oppositionsleder, Leopoldo Lopez, der kræves dømt ansvarlig for, at 43 personer mistede livet under demonstrationer vendt imod regeringen. Humanitære organisationer kalder Leopoldo Lopez en politisk fange
Den fængslede oppositionsleder Leopoldo Lopez’ kone, Lilian Tintori, tager del i en demonstration mod Venezuelas præsident Nicolas Maduro i Caracas den 16. september 2016. 

 

 

Den fængslede oppositionsleder Leopoldo Lopez’ kone, Lilian Tintori, tager del i en demonstration mod Venezuelas præsident Nicolas Maduro i Caracas den 16. september 2016. 

 

 

Christian Hernandez

8. oktober 2016

Onsdag sagde Venezuelas vicepræsident, Diosdado Cabello, at oppositionslederen Leopoldo Lopez kan regne med at blive sigtet for drab på op mod 43 personer, heriblandt ti politibetjente, der mistede livet under urolighederne i forbindelse med de månedlange demonstrationer imod Venezuelas socialistiske regering fra februar til juni 2014.

Det skriver det spanske nyhedsbureau EFE, som citerer Diosdado Cabello, der på venezuelansk tv onsdag aften fortalte, at nogle af de 43 ofres familier vil have sagen bragt for en domstol.

»Ofrenes familier har allerede eller skal til at sagsøge denne morder, så han kan stilles til ansvar for de 43 dræbte,« lød det fra den venezuelanske regerings næstmest magtfulde politikker.

Vicepræsident Cabello nævnte ikke antal eller navne på de familier, der vil kræve at sagen tages til domstolene.

International fordømmelse

Leopoldo Lopez har siddet fængslet siden demonstrationerne begyndte i februar 2014, hvor han først blev sigtet og siden, i september 2015, idømt 13 år og ni måneders fængsel for at opildne til oprør.

Humanitære organisationer som Amnesty International og Human Rights Watch har siden 2014 gentagne gange opfordret den venezuelanske regering til at løslade Leopoldo Lopez, som de betegner som en »politisk fange«.

Efter domsafsigelsen i 2015 skrev Amnesty International i en pressemeddelelse, at dommen »viser en voldsom mangel på uafhængighed i det juridiske system«.

»Anklagerne imod Leopoldo Lopez var aldrig ordentligt underbyggede og fængselsdommen imod ham er tydeligvis politisk motiveret. Hans eneste ’forbrydelse’ var at være leder af et oppositionsparti i Venezuela,« sagde dengang Erika Guevara-Rosas, der er direktør for Amnesty Internationals amerikanske afdeling.

Læs også: Venezuela skal stemme om præsidentens afsættelse

En af de hårdeste kritikere af den venezuelanske regerings »brug af politiske fanger« er Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, hvor flere medlemslande har krævet en afstemning om Venezuelas ekskludering på grund af regeringens overtrædelser af menneskerettighederne, magtmisbrug og angreb på oppositionen.

I august i år sendte generalsekretær for OAS, Luis Almagro, et åbent brev til Leopoldo Lopez, hvor han opmuntrer ham ved at gøre opmærksom på, at sagen og situationen i Venezuela også følges af FN’s generalsekretær og FN’s højkommissær for menneskerettigheder, der begge har udtalt sig kritisk, ligesom EU har opfordret Venezuelas regering til at løslade alle politiske fanger.

»Jeg gentager, hvad jeg tidligere har sagt: At brugen af politiske fanger er helt igennem uforenelig  med et demokratisk system, og at en eneste politisk fange betyder, at alle vores politiske rettigheder er taget til fange,« stod i brevet fra Luis Almagro, generalsekretær for OAS. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu