Læsetid: 4 min.

Yemen kan eksplodere op i ansigtet på Vesten

Diplomatisk forsømmelse kombineret med våbensalg fra USA og Storbritannien har resulteret i en stedfortræderkrig mellem Saudi-Arabien og Iran, der truer med at inddrage Vesten
En vandpumpe-fabrik i Yemens hovedstad, Sanaá, er bombet i stykker under et saudi-arabisk luftangreb i september rettet mod de shiitiske Houthi-oprørere.

En vandpumpe-fabrik i Yemens hovedstad, Sanaá, er bombet i stykker under et saudi-arabisk luftangreb i september rettet mod de shiitiske Houthi-oprørere.

Hani Mohammed

15. oktober 2016

Houthi-oprørernes ublu forsøg på at sænke et amerikansk krigsskib, der patruljerede ud for Yemen, kan vise sig at være en afgørende eskalering af en konflikt, som er blevet skiftevis ignoreret og næret af vestlige magter.

Angrebet fra houthierne, hvis vigtigste støtte er Iran, falder sammen med et missilangreb godt 520 kilometer inde på saudiarabisk territorium og er et varsel om, at en hidtil afgrænset krudttønde kan komme til at antænde brand i hele regionen.

Konflikten i Yemen eskalerede i marts sidste år, da Saudi-Arabien, Irans største rival, gik i gang med en omfattende intervention med støtte fra en koalition af arabiske stater.

Siden da har omtrent 10.000 mennesker ladet livet i Yemen, og mange flere er blevet såret, fordrevet eller ramt af hungersnød. USA og Storbritannien har bakket op om den saudiske koalition og har sågar givet en vis praktisk støtte i form af efterretninger og træning, men har undgået at involvere sig direkte i Yemen. Bortset fra gentagne droneangreb fra CIA, heriblandt angreb mod formodede terrorister fra IS og al-Qaeda, der opholder sig på Den Arabiske Halvø.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

Det er den samme problematik som i Syrien. Sunni versus shia, Saudi-Arabien versus Iran. Det ligner Europas trediveårskrig. Religion og territoriale interesser blandet sammen.
IS er Saudi-Arabiens ( og Tyrkiets?) forlængede arm i konflikten.
Vi (Europa) skal ikke indblandes i den konflikt.

Den danske regering skal ikke have noget af at blande sig i konflikten, eller ytre sig om at saudierne begår krigsforbrydelser i Yemen, for tænk sig hvis nu saudierne så ikke ville købe for 4 mia kr. årligt hos Arla. Eller indbyde danske stjernearkitekter til at tegne de ministerier, hvor lrogsforbrydeæserne planlægges.